Vianoce na hradoch

Návštevy hradov bývajú väčšinou letnou záležitosťou. Poďte sa so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch presvedčiť, že niektoré hrady ani v zime nespia. Naopak, aj koncom roka žijú podujatiami, ktoré približujú dávne tradície a zvyky.

 

 

Čarovné Bojnice

 

Bojnický zámok si za minulý rok pripísal najvyššiu návštevnosť spomedzi slovenských hradov. Okrem romantického vzhľadu sa pod to podpísali aj mnohé zaujímavé akcie, ktoré priťahujú návštevníkov po celý rok. Jesenné a zimné obdobie nie je výnimkou. Práve na Bojnickom zámku sa 30. a 31. októbra dozviete, ako je to vlastne s tekvicovými hlavami. Zoznámite sa so Svetlonosom, mýtickou, rozprávkovou bytosťou, ktorá lákala svojím svetlom. Tradícia nadväzuje na starých Keltov, ktorí verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem. Ako ochranu proti týmto duchom používali svetlo, ktoré neskôr preniesli do vyrezávaných tekvíc. Toto svetlo pre nich znamenalo istotu všetkých živých pred mŕtvymi. Na Bojnickom zámku si užijete prehliadku s duchmi a svetlom z tekvíc, pripravte sa aj na prekvapenia. Počas mikulášskeho víkendu sa deti stretnú s obľúbeným Mikulášom a jeho darčekmi. Bojnický zámok pozýva na návštevu aj počas adventu. Sály dostanú slávnostnú výzdobu a okrem rôznych vianočných stromčekov uvidíte aj ukážky stolovania. No a po prehliadke zájdite do kúpeľov. Termálna voda, sauna či masáže majú v zime priam zázračné účinky.

 

 

Na ktorý Červený?

Tiež si večne lámete hlavu nad otázkou, kde je Červený kameň a kde Červený Kláštor? Červený Kameň je pri Trnave a Červený Kláštor v Pieninách, regióne s najčistejším ovzduším na Slovensku. Na hrade Červený kameň stretnete 5. 12. tradičného rodinného Mikuláša s darčekmi. Od 28. do 30. decembra sa príďte pozrieť na hrad vo vianočnej výzdobe. Originálneho Mikuláša zažijete v Červenom Kláštore. Mikuláš pripraví predvianočnú zabíjačku, čo je v tejto časti Slovenska nezabudnuteľný zážitok. Slovenské hrady vás očaria aj koncom roka. Stačí si len vybrať a zažiť ich neopakovateľnú sviatočnú atmosféru či zabaviť sa na podujatiach pre celú rodinu. Odmenou vám budú rodinné zážitky a žiariace oči vašich detí.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania