ŠKODA Rapid Spaceback - Nový svieži vietor medzi hatchbackmi

Určite každý z nás, koho zaujíma história alebo kultúra pozná talianske mesto Verona, pre svoju krásu vyhľadávané turistami z celého sveta. Mesto na rieke Adiža sa však preslávilo hlavne s Júliinim balkónom na Casa di Giulietta (menej známy je Casa di Romeo neďaleko Juliinho domu), na ktorý sa údajne vyšplhal Rómeo za svojou Júliou. Ale aj tým, že svetoznámy anglický dramatik William Shakespeare sem zasadil dej svojej slávnej nesmrteľnej tragédie veronských milencov – Rómea a Júlie. V uplynulých dňoch sa mesto stalo pre novinárov centrom prezentácie a prvých jázd na novej Škode Rapid Spaceback.

 

V malebnom kraji provincie Verona, okolo najväčšieho talianskeho jazera Lago di Garda (vzdialené asi 30 kilometrov od Verony) sa preháňali po kľukatých cestičkách desiatky novučičkých Spacebackov tejto renomovanej značky, ktoré uvedú na európsky trh v októbri t. r. A na čo všetko sa môžu motoristi tešiť? O tom porozprávali zástupcom tlače predstavitelia spoločnosti, konštruktéri a dizajnéri Škoda v hoteli Principe di Lazise, ležiacom na jazere Lago di Garda.

 

Prvý hatchback nižšej strednej triedy

ŠKODA AUTO rozširuje svoju paletu v silnom segmente kompaktných automobilov. Medzi modely ŠKODA Fabia a ŠKODA Octavia zamieri vôbec prvý hatchback nižšej strednej triedy z Mladej Boleslavi – ŠKODA Rapid Spaceback. Dynamickým a sviežim dizajnom cieli novinka predovšetkým na mladšie skupiny zákazníkov. Zachováva si však klasické hodnoty vozidiel ŠKODA: rad „Simply Clever“ prvkov, vysokú úroveň bezpečnosti, zaujímavé možnosti individualizácie, nízku spotrebu a výhodný pomer ceny a ponúkanej hodnoty. Nechýba ani tradične vynikajúca ponuka priestoru pre cestujúcich a ich batožinu. Práve priestorovou ponukou sa nová ŠKODA radí medzi špičku hatchbackov v najsilnejšom slovenskom, ale aj európskom automobilovom segmente. Premiéru Rapid Spaceback oslávil v septembri na medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

 

Dynamický, svieži a kompaktný

ŠKODA Rapid Spaceback osloví výrazným dizajnom s čistými líniami a osobitou eleganciou. Na prvý pohľad zaujme bočným profilom s veľkým presklením medzi stĺpikmi C a D. Vozidlo sa tak opticky aj funkčne odlišuje od svojich konkurentov. Silueta modelu Rapid Spaceback je definovaná jasnými líniami, dlhým rázvorom (2 602 mm) a ostrou, vysoko položenou líniou Tornado. Športový nádych dostala aj zadná časť vozidla. Čisté prehľadné línie pôsobia vyváženým dojmom. Dizajn prednej časti modelu ŠKODA Rapid Spaceback sa až po stĺpik B zhoduje s dizajnom modelu Rapid. Výrazná mriežka chladiča je tvorená 19 zvislými lamelami s chrómovaným orámovaním. Záujemcovia o individualizáciu nového hatchbacku značky ŠKODA sa majú na čo tešiť. Pre Rapid Spaceback je v rámci voliteľnej výbavy k dispozícii hneď niekoľko výrazných dizajnových, ale pritom vysoko funkčných prvkov. Jedným z nich je jednodielna pevná panoramatická strecha. Jej tónované sklo pokrýva celú strechu a umožňuje cestujúcim nerušený výhľad na oblohu. Panoramatická strecha plynule prechádza do predĺženého okna zadných dverí, kde tónované sklo končí približne o desať centimetrov nižšie ako u bežného modelu. Oba prvky vytvárajú dojem exkluzívnej jednoliatej sklenenej plochy. Dynamický dojem zvyšuje čierny strešný spojler.

 

Priestranný a atraktívny interiér

Interiér nového vozidla Rapid Spaceback zaujme športovým trojramenným volantom, novými dekoračnými lištami a vzormi poťahov sedadiel. Ako je pre vozidlá značky ŠKODA typické, aj interiér novinky ponúka dostatok

 

Štyri benzínové a dva dieselové motory

Nová ŠKODA Rapid Spaceback bude v Európe k dispozícii so štyrmi benzínovými a dvoma dieselovými motormi od 55 do 90 kW. Spolu s modelom Spaceback sa do ponuky radu Rapid dostáva nový motor 1,6 TDI/66 kW. Vo verzii GreenLine dosahuje Rapid Spaceback s týmto motorom spotrebu 3,8 l/100 km, čo predstavuje hodnotu emisií CO2 iba 99 g/km. Tak už len nasadnúť a nový hatchback Škoda vyskúšať. priestoru. Aj keď je na dĺžku novinka o zhruba 18 centimetrov kratšia ako Rapid, ponukou priestoru pre cestujúcich sú obidva modely rovnaké. Rapid Spaceback ponúka medzi hatchbackmi nižšej strednej triedy najviac miesta pred kolenami (64 mm) a nad zadným sedadlom (980 mm). Batožinový priestor patrí s objemom 415 litrov, resp. 1 380 litrov po sklopení zadných operadiel, k najväčším vo svojom segmente. ŠKODA Rapid Spaceback nie je len o veľkorysej ponuke priestoru, ale aj o jeho šikovnom využití. Medzi „Simply Clever“ riešenie patrí na želanie dodávaná medzipodlaha v batožinovom priestore. Jej konštrukcia umožňuje jednoduché využitie maximálneho objemu batožinového priestoru. Nemusí sa vyberať z vozidla, stačí ju len presunúť do spodnej pozície.

 

Bezpečnosť bez kompromisov

Nová ŠKODA Rapid Spaceback ponúka vysoký štandard bezpečnosti, ktorý je u vozidiel tejto značky samozrejmosťou. V prípade kolízie sa posádka môže spoľahnúť na rozsiahly paket bezpečnostnej výbavy, ktorý zahŕňa napríklad čelné, bočné a hlavové airbagy a ESC. Aktívnu bezpečnosť zvyšujú voliteľne dodávané xenónové svetlomety, kontrola tlaku v pneumatikách, predné hmlovky s Corner funkciou, alebo asistent rozjazdu do kopca.

 

 

 

Autor
Oliver Dráb
Patrí do vydania