Dni vzácnych hľuzoviek v Sheraton Bratislava Hoteli

Sheraton Bratislava Hotel privítal po prvýkrát na Slovensku zástupcu objaviteľa najväčšej bielej hľuzovky na svete, zapísaného v Guinnessovej knihe rekordov. V rámci dní hľuzoviek, ktoré sa konali v Brasserie Anjou, Sheraton Bratislava Hotela, prijal pozvanie šéfkuchár chorvátskej reštaurácie Zigante. Reštaurácia je známa nielen svojimi špecialitami zo vzácnych hľuzoviek. Jej majiteľ, Giancarlo Zigante, je aj čestným držiteľom Guinnessovho rekordu v nájdení najväčšej bielej hľuzovky na svete. Obrovskú hľuzovku s váhou 1,31 kg našiel Zigante 2. novembra 1999. Do svetovej knihy rekordov bola zapísaná 30. marca 2000. Hľuzovka, ktorá dostala meno Millennium nebola predaná, ale použila sa na výrobu jedla pre viac ako sto hostí.

 

 

V novembri tohto roku sa predstavitelia hotela Sheraton, šéfkuchár Tomáš Opletal, kuchár Tomáš Šomody a F&B manažér Sebastian Weidtkamp, v rámci prípravy na dni hľuzoviek zúčastnili spolu so Zigantem hľadania hľuzoviek. Čerstvé hľuzovky privezol so sebou priamo do Bratislavy šéfkuchár reštaurácie Zigante. Tu z nich spoločne s Tomášom Opletalom pripravili hľuzovkové menu. Ich špeciality si od 29.novembra do 7.decembra vychutnali všetci hostia reštaurácie Brasserie Anjou. Dni hľuzoviek odštartoval 28.novembra špeciálny galavečer, ktorý Sheraton Bratislava Hotel pripravil v spolupráci so svetovou organizáciou UNICEF. Výťažok z tohto eventu pôjde na vzdelávanie detí v Etiópii. Najznámejšie druhy hľuzoviek sú biele hľuzovky a čierne hľuzovky. Vzácnejšie aj väčšie sú biele hľuzovky. Ich sezóna začína na jeseň a končí na jar. Čierne hľuzovky, tiež nazývané letné hľuzovky, majú skôr tmavohnedú farbu a ich veľkosť je rôzna. Počas dní hľuzoviek boli v Brasserie Anjou použité vzácnejšie biele hľuzovky.

 

Autor
Daniela Drábová
Patrí do vydania