Nepál - Krajina kontrastov a najvyšších štítov sveta

Nepál a jeho osemtisícové himalájske štíty týčiace sa vysoko nad oblaky pozná z kníh a rozprávania takmer každý. Európan rozhodnutý navštíviť Áziu si však väčšinou vyberá miesta, ktoré sú spojené s morom, teplom a kúpaním. Rozhodnutie zaletieť si počas začínajúcej jari späť do mrazov a nehostinných kopcov je pre mnohých ľudí nepochopiteľné, no pre milovníkov hôr, azijskej kultúry a budhistického náboženstva – naopak – úplne prirodzené.

Ľudia prichádzajú do hôr s rôznym zameraním. Niekto tu chce iba v pokoji meditovať, niekto hľadá podstatu samého seba a niekto sa iba rozhodol zhodiť cestou pár kilogramov v úžasnej himalájskej prírode. My sme si prišli do Nepálu splniť svoj sen – vidieť naživo najvyššie hory sveta a vyskúšať si, aké je to prežiť niekoľko dní v nehostinných vysokohorských podmienkach. Rozlohou relatívne malá krajina s typickým monzúnovým podnebím susedí na severe s Čínou a na juhu s Indiou. Napriek tomu, že Nepál má pomerne veľké množstvo nerastných surovín a slušný príjem z turistického ruchu, patrí medzi najchudobnejšie a najmenej rozvinuté krajiny na svete. Väčšina obyvateľov sú poľnohospodári chovajúci kozy, ovce, byvoly, jaky a pestujúci plodiny, ako je ryža, pšenica, kukurica a ovocie.

Príchod a aklimatizácia

Po siedmich hodinách čistého času stráveného v litadle sa začína naše nepálske dobrodružstvo pristátím na letisku v hlavnom meste Kathmandu. Vstupné víza do krajiny získavame na počkanie po vyplnení štandardných dokumentov za poplatok 40 USD. Úradníci udeľujúci povolenia sa v práci rozhodne nepretrhnú, a tak si treba na cestu do Nepálu pribaliť do batohu aj poriadnu dávku trpezlivosti. Po krátkej adrenalínovej jazde minibusom cez preplnené uličky vystupujeme pred naším hotelom, v ktorom strávime pred trekom a po ňom niekoľko nocí. Do postele ani sprchy by pravdepodobne v Európe nevliezol žiaden z nás, ale na Nepál je to slušný ubytovací štandard. Nakoniec po návrate z treku sme sa všetci zhodli, že naše požiadavky na komfort klesli na úplné dno, a tak sme sa tu posledné dve noci cítili ako v luxusne vybavenom apartmáne. Na šťastný príchod si dávame šesťapoldecové pivo Everest ako welcome drink a konečne aj našu prvú večeru v Nepále.

Viac sa dočítate v čísle júl - august Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
Oliver Dráb
Patrí do vydania