Najčastejší problém dojčiat – ťažkosti s trávením

Najčastejším problémom u dojčiat do troch rokov sú podľa pediatrov tráviace problémy. Na svedomí ich má zväčša prechod dieťaťa z dojčenia na umelú výživu. Ako deťom pomôcť predchádzať im? Ako vybrať správny náhradný zdroj výživy dieťaťa po ukončení dojčenia? Prečo nedávať dojčaťu bežne dostupné „krabicové” mlieko? Odpovedá pediatrička MUDr. Marta Špániková.

Dojčenie je najprirodzenejšia a najkvalitnejšia výživa dieťaťa. Ak mamička ukončila dojčenie (zvyčajne medzi 6. až 12. mesiacom veku dieťatka, mnohé mamičky však dojčia aj dlhšie), má byť poučená o ťažkostiach, ktoré môžu sprevádzať prechod na kravské mlieko. Už na tomto mieste je dôležité pripomenúť, čo mnohé mamičky možno nevedia. „Umelá“ mliečna dojčenská výživa nie je výživa, ktorá je vyrobená synteticky, ale je to zložitými technologickými postupmi vyrobená výživa z kravského mlieka, ktorá je upravená tak, aby čo najviac pripomínala zloženie materského mlieka. Mlieka sú podľa svojho zloženia určené pre deti jednotlivých vekových kategórií, ako aj pre deti s rôznymi poruchami zdravia (hypoalergénne, antirefluxné, nízkolaktózové mlieka), s cieľom postupného zaťažovania tráviaceho traktu a zabezpečenia zdravého vývoja ešte krehkého organizmu malého dieťatka. V odbornej verejnosti sa umelej mliečnej výžive hovorí formula. Bolo by dobré, aby si tento názov osvojili aj mamičky.

Deťom do troch rokov je vhodné podávať plne adaptované mlieka

Bežne dostupné čerstvé alebo „krabicové“ mlieko sa výrazne líši v zložení oproti materskému mlieku. Nie je vyrábané ani vhodné pre deti do troch rokov, nespĺňa požiadavky a podmienky určené pre výživu a zdravý rast dieťaťa. „Krabicové“ mlieko (trvanlivé) je v podstate konzerva. V týchto neupravených mliekach sú ťažko stráviteľné predovšetkým bielkoviny, živočíšne tuky. Veľké množstvo minerálov zaťažuje obličky a nezodpovedá potrebám dieťaťa. Naopak neobsahuje pritom dostatočné množstvo železa, vitamínu D a ani ďalšie potrebné živiny. Preto francúzski odborníci už pred mnohými rokmi upravili kravské mlieko – „rozobrali ho“ na jednotlivé obsahové zložky a znovu „poskladali“ a obohatili o ďalšie potrebné výživné látky.

Viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania