Stubai - Stredisko nekončiacej sa zimnej zábavy

Necelá hodina letu z viedenského letiska alebo sedem hodín jazdy autom je vzdialené najväčšie stredisko zimných športov v Rakúsku Stubaier Gletscher. Prvým adrenalínovým zážitkom pre návštevníkov je pristátie na malom lokálnom letisku priamo v srdci Innsbrucku, kde je letisková plocha takmer súčasťou mesta, a tak počas posledných sekúnd pred dosadnutím nadobudneme istotu, že pristaneme priamo na ulici alebo streche najbližšej budovy. Naštastie, piloti majú v tomto smere jasno a tak už o pár minút vysmiati čakáme transfer smer náš hotel. Srdečné privítanie, výborná večera a už sa tešíme na dva dni strávené v nadmorskej výške okolo 3 000 metrov.

10 mesiacov zimných športov

Na rozlohe 12 km2 ponúka Stubai celoročné zimné aktivity pre lyžiarov, snoubordistov, bežeckých lyžiarov i horolezcov. K dispozícii je aj špeciálna dráha pre nafukovacie boby, trate s časomierou a nechýba ani ľadová veža pre lezcov. Komplex piatich uzavretých kabínkových lanoviek, dvoj-, štvor-, šesťsedačiek a niekoľkých vlekov pokrýva zjazdovky pre začiatočníkov, špičkových lyžiarov až po „freeriderov“ vyhľadávajúcich adrenalín. Konečný súčet predstavuje viac ako 110 kilometrov špičkovo upravených zjazdoviek využiteľných vďaka nadmorskej výške od 1 750 m do 3 200 m prakticky desať mesiacov v roku – od októbra do júla nepretržite. Sieť komplexných služieb od stravovania cez obchody až po požičovne lyžiarskeho výstroja je v Rakúsku už štandardne na vysokej úrovni. Ak plánujete iba krátku víkendovú lyžovačku, odporúčame nechať si vlastný výstroj doma a požičať si ho za približne 30 eur na deň priamo na ľadovci. Profesionálny personál vás do 20 minut vybaví kvalitným lyžiarskym výstrojom, ktorý, samozrejme, vzhľadom na bezpečnosť nastaví podľa vašich telesných parametrov. Vám tak ostane viac miesta na pohodlné cestovanie a odpadá aj starosť o údržbu a kvalitu lyžiarskeho výstroja.

Na Stubai je možné aj bivakovať

Gastronómiu na ľadovci zabezpečuje viacero zariadení od samoobslužných až po rešraurácie s obsluhou. Turistickým lákadlom je samoobslužná reštaurácia Jochdohle vo výške 3 150 m alebo reštaurácia s obsluhou Zlatý kamzík. Nechýbajú tu ani vysokohorské bary ako ľadové jazero a prírodný bar s príznačným menom Záhrada kamzíkov alebo, ak chcete, Gamsgarten. 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania