Eva Kočanová - Všetky veci sú prepojené

Eva Kočanová sa narodila v Bojniciach. Študovala na Strednej škole umeleckého priemyslu v Kremnici a na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave – odbor špeciálna pedagogika. Od roku 1986 žije a pracuje v Bratislave.

Kedy si začala tvoriť?

Tvoriť som začala už ako malé dieťa. Fascinovalo ma všetko krásne. Ľadové krajiny, zvieratá, citrónové prvosienky, farebné jašteričky. Modelovala som z ílu, ktorý sme s otcom vykopali v lese. Vyrábala som rôzne figúrky, baču s celým stádom oviec, s bratom sme šili indiánske mokasíny s farebnými korálikmi. Maľovala som portréty kocúra a hlavne kone. Vyrábala som malé knižky ručne šité v strede ihlou a niťou.

Prečo si si vybrala odlievanie kovu?

Prihlásila som sa na SUPŠ do Kremnice. Vedela som, že chcem študovať výtvarníctvo, no a z ponúkaných odborov sa mi to zdalo najvýtvarnejšie. Tak som to skúsila a prijali ma. Kov ma upútal pevnosťou, trvácnosťou a istou jednoduchosťou. Čistými formami tvarov, ktoré sa dali v kove dosiahnuť. Liali sme plakety a malé plastiky do pieskových foriem. Bolo to tak trochu adrenalínové. Niekoľko týždňov sme vyrábali formu, a ak tam bola čo len malá chyba, čo sme zistili pri liatí kovu roztaveného do červena, museli sme celú prácu urobiť znovu. Ani sme nedýchali.

Ako si sa dostala k ilustrácii?

Ilustrácie som robila od detstva. Už v piatich rokoch som si napísala prvé akože knižky. Úryvok z jednej dvojvetovej si pamätám: „a kráľ bojoval so susedným kráľom a Slováci vyhrali.“ Bol tam nakreslený okrem kráľov a princeznej aj hrad s československou vlajkou. Bola to prvá kniha a bola so zárodkom vlastenectva. Ilustrovala som si školské zošity na základnej škole, ale k riadnej ilustrácii učebnice som sa dostala až v prvom zamestnaní.

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania