Bahrain - Perla Perzského zálivu

„Arabská jar“ priniesla v tomto roku mnoho eskalácií a zmien vo vývoji a spoločenskom usporiadaní krajín Maghrebu (Severná Afrika) a Blízkeho východu. Nepokoje sa nevyhli ani jednému z najmenších štátov oblasti – Bahrajnského kráľovstva. Samozrejme, na tomto ostrove sa vládnuce kruhy s nastolenými problémami vyrovnali oveľa jednoduchšie a rýchlejšie, ako to bolo a ešte aj stále je v susedných krajinách – v Líbyi, Egypte alebo Jemene a Sýrii. K tejto skutočnosti prispel aj veľký sused Saudská Arábia, ktorá bahrajnskej vládnucej rodine veľmi ochotne ponúkla ochrannú pomoc...

Milujeme život naplno

Ostrov Bahrajn spája s pevninou moderný most pomenovaný po saudskoarabskom kráľovi Fahadovi, ktorý otvorili pre verejnosť v roku 1986. Je to veľmi rušná cestná komunikácia, najmä počas víkendových dní, čo v týchto zemepisných šírkach znamená stredu, štvrtok a piatok. Desaťtisíce saudskoarabských dovolenkárov vyhľadávajú s obľubou možnosť oddychu počas voľných dní v krajine, kde vládnu oveľa voľnejšie mravy ako vo väčšine ostatných arabských krajín. V reštau­ráciách a baroch hotelov sa úplne spontánne konzumuje alkohol a rovnako neviazane sa správajú aj hostesky pochádzajúce prevažne z Ďalekého východu, ktoré sa ochotne ponúkajú ako ľahké koristi pre návštevníkov od bohatých susedov. Dobrodružstvo pre „výletníkov“ je zaručene veľké, rovnako aj obraty pre majiteľov zábavných zariadení, čo na Blízkom východe je v takejto podobe skutočnou výnimkou. „Milujeme život naplno,“ hovoria o svojom životnom štýle bohatí Bahrajnčania. Poľovačky, konské dostihy, rybolov na otvorenom mori, jazda na rýchlych autách, luxusné domácnosti, mimoriadne kvalitné reštaurácie, toto všetko patrí do každodenného programu príslušníkov majetných kruhov bahrajnskej elitnej spoločnosti. K tomu im pomáhajú zahraniční investori a postupne vzniká na tomto malom ostrove vzorná symbióza tradičného arabského sveta s ultramodernou západnou civilizáciou.

Ultramoderná metropola

Ostrovný štát patriaci k najmenším na svete – má menšiu rozlohu ako Singapur – je však pre svet zaujímavý z úplne iných dôvodov.

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
GABRIEL KOLLÁR
Patrí do vydania