Sintra - Na predmestí Lisabonu

Portugalské mestečko v malebnom zelenom údolí je natoľko pôsobivé, že ho v roku 1995 UNESCO zapísalo do slávneho zoznamu svetového dedičstva. A nielen to. V zozname lokalít sa objavila kategória „kultúrna krajina“, ktorá vzdáva hold dokonalej symbióze ľudských výtvorov a prekrásnej prírody. Portugalci preto hrdosť neskrývajú. Vedia, že malebných mestečiek je v ich krajine niekoľko, aj keď Sintra – je len jedna!

Portugalsko máme zafixované ako krajinu nekonečných pláží, ktoré v povedomí cestovateľov zvyčajne zatienia malebné vnútrozemie. Vlnitý terén, bujné vinohrady, zelené údolia lemujú územie až po španielske hranice a vytvárajú neskutočný pocit slobody. Človek sa hneď ocitne v koži bezstarostného Južana a nadobudne presvedčenie, že tak ako zvlneným Portugalskom možno brázdiť aj celým životom. Nenápadne, bez stresu, bez vzostupov a pádov, len tak ledabolo s radostným úsmevom na tvári. Kdekoľvek sa zastavíte, vítajú vás usmiati ľudkovia. Trošku všeteční, patrične srdeční a dokonale zladení so svojou domovinou. „Kam sa plašíte! Lisabon vám neujde!“ položartom-polovážne krútia hlavami. Dobre vedia, že naozajstný cestovateľ nebude mať dušu namieste, pokým nenavštívi hlavné mesto. „Zájdite aj do Sintry!“ poradia na záver, aj keď isto tušia, že človek, ktorý sa cestou do Lisabonu v Sintre vzdialenej ledva dvadsať kilometrov nezastaví, azda ani neexistuje.

Dejiny písané Sintrou

Po Lisabone sa v 12. storočí starobylého mesta Maurov zmocnil prvý portugalský kráľ Alfonso I., známy aj ako Dobyvateľ. Tento prívlastok získal zaslúžene. Vojenské výpravy viedol dlhých štyridsať rokov a územie zdedené po svojom otcovi, portugalskom kniežati, zdvojnásobil. Alfonso I. sa stal naozajstnou živou legendou, dokonca aj maurskí panovníci porazení v bojoch sa o ňom vyjadrovali s veľkou úctou. Vďaka výhodnej zemepisnej polohe sa Sintra stala významnou obchodnou križovatkou, no jej dôležitosť vzrástla ešte viac potom, čo sa stala letným sídlom portugalských kráľov. Keďže aristokrati boli vždy zvyknutí na to najlepšie, mesto rýchlo získalo nový nádych. Maurské príbytky spustošené bojmi nahradili nové budovy a doboví stavitelia sa vo svojich výkonoch priam pretekali.

Viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania