Joga uprostred lesa, pri prameni Svatej Kateřiny

S programovou riaditeľkou Resortu Svatá Kateřina, renomovanou cvičiteľkou jogy Zuzanou Klingrovou sa porozprával náš redaktor MUDr. Martin Petráš.

Pred časom ste pri príležitosti valentínskeho víkendu v Resorte Svatá Kateřina vyučovali úvod do tantrickej masáže. Aký je rozdiel medzi tantrickou masážou a tantrickou jogou?

Tantra je starobylá tradícia, systém, kde podstatou je harmonizácia ženského a mužského princípu (šiva a šakti, všeobecne známy jin a jang), ktoré na seba neustále pôsobia a ovplyvňujú sa. Pri tantra joge sa učíme správne dýchať, tým ovplyvňujeme náš nervový systém a zlepšujeme naše pocity, teda aj sexuálne. Posilňujeme svaly panvového dna, prekrvuje oblasť panvy a zlepšujeme funkčnosť orgánov. Ovládanie nielen dychu, ale seba samého, nám pomáha chrániť životné energiu – pránu. Tú potom stimulujeme pri tantrickej masáži, aby dokonale prúdila naším telom. Pri joge aj masáži sa učíme pracovať so svojou energiou aj energiou partnera.

Aký je vzťah tantrickej masáže a sexu?

Moja guru hovorí, že tantra nie je o sexe. Je to tak, že hinduistická tantra sa delí na pravorukú a ľavorukú. Ľavorukú pozná západný svet a tá má sexuálne aspekty.

V Resorte Svatá Kateřina ste hlavnou inštruktorkou jogy. Baví vás to?

Baví. Joge sa venujem už dlho a stále sa mám čo učiť, stále objavujem niečo nové. Venujem sa štúdiu Hatha jogy, Jin jogy, Tantra jogy a liečeniu jogou. Joga zažíva v posledných desaťročiach v západnom svete veľký boom.

Viac sa dočítate v marcovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
MUDr. Martin Petráš
Patrí do vydania