Eva Pavlíková - Mieša na javisku tie správne herecké ingredencie

„Pracujem v „laboratóriu“ a takmer každý deň robím pokusy. Divadlo je totiž veľká alchýmia. Ani my sami mnohokrát nevieme, ako na javisku vypáli experiment pripravovaný niekoľko mesiacov.“ Eva Pavlíková však už za tie roky na javisku vie namiešať tie správne herecké ingrediencie. Na javisku v Divadle Andreja Bagara v Nitre doteraz vytvorila viac ako sedemdesiat divadelných postáv.

„Beďo bol môj guru, divadelný otec i kamarát zároveň“

Bol to práve režisér Jožko Bednárik, ktorý si ju všimol na jej absolventskom predstavení v Bratislave a ponúkol jej angažmánv nitrianskom divadle Andreja Bagara. Eva Pavlíková však mala priateľov i rodinné zázemie v Košiciach. Chýbala jej ponuka hrať v košickom divadle. Mladá absolventka VŠMU z ročníka pána profesora Zachara bola totiž pre nich ešte len dievčatko. Bolo teda rozhodnuté. Pre začínajúcu herečku sa DAB v Nitre stalo domovskou scénou.

Vysoká blondína s vrkočom

S takýmto imidžom na ňu Eva Pavlíková vstúpila. Okrem príťažlivého výzoru mala herecká začiatočníčka aj šťastie na ľudí. Počas rokov totiž prešla naozaj pestrým a rôznorodým repertoárom. „A bol to opäť Jožko Bednárik, ktorý nechcel, aby som hrala len jeden typ. Tak začal so mnou experimentovať a obsadzoval ma do rozličných a často aj veľmi náročných úloh. Naučilo ma to flexibilite a nadhľadu, ktoré sú pre herca také podstatné. Zostanú mi takisto pekné spomienky na to, ako Beďo rozvíjal naše osobnosti, napríklad aj tým, že nás zo sebou brával do Budapešti či Prahy a my sme chodili taxíkom z jedného kina do druhého, z jedného divadelného predstavenia na druhé. Mal nesmierny záujem o náš profesionálny rast. Jeho nezabudnuteľná veta „Nie je nič horšie ako hlúpa herečka“ je pre mňa dodnes krédom. A tak sa neprestajne vzdelávam ešte aj teraz. Hľadisko vám síce jeden večer tlieska, ale druhýkrát už môžete pocítiť aj trpkú príchuť slávy.“

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania