„Depka“, či len zlá nálada?

Kto má nad tridsať a tvrdí, že ho z času na čas neobchádza „depka“, zrejme klame, keď nie inak, tak aspoň sám sebe. Spúšťačom môže byť čokoľvek, ani si to nevšimnete, ale zrazu je vám akosi iracionálne smutno. Pochopiteľne, ťažké depresívne stavy musí liečiť odborník, z tých sa nedá dostať „samoliečbou“, ale menej intenzívne stavy ľahšej depresie možno zahnať rozličnými spôsobmi..

Ponúkame vám zopár rád, ako na to. Sformulovali sme ich tak, že sa všetky začínajú na písmeno P, aby ste si na ne ľahšie spomenuli, keď budete „v núdzi“. Poteší nás, keď vám pomôže aspoň jedna z nich. Fyzické a psychické aktivity, vzťahové záležitosti, zábava, uvoľnenie aj sebadisciplína. Škála protidepresívnych prostriedkov prvej pomoci je pomerne pestrá...

Pohybujte sa

Nenadarmo sa vraví, že pohyb je život. Keď človek upadne do letargie a prestane mať chuť byť aktívny, je to veľmi zlé aj pre jeho duševné zdravie. Choďte si zacvičiť, pracujte v záhradke... Fyzický pohyb robí zázraky. Ak máte fyzickej aktivity v práci vyše hlavy, tak urobte presný opak, dožičte si relax v saune alebo si dajte masáž.

Príroda

Prechádzka v prírode, napríklad hľadanie húb v lese, tak to je očista, akú potrebuje azda každý. Keď nieto času na dlhé prechádzky, „návrat k prírode“ môžete uskutočniť aj v parku za domom. Hlavne, že je tam dostatok zelene a dáke farebné kvietky. Ešte účinnejší je pohyb pri vode, to vás dostane z čohokoľvek.

Pretancujte celú noc

To pomáha určite, skúste to! A nemusí to byť celá noc... Stačí aj hodinka.Tancom odplavíte nedobrú náladu, dokonca aj depku. Život sa vám rozprúdi v žilách a pookrejete ako kvety, ktoré ste práve poliali.

 Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania: 
Október 2010