Prírodná pomoc na zvládnutie menopauzy - k rovnováhe vám pomôže maitake či vitex

Menopauza je prirodzený proces v živote každej ženy. Je to obdobie, kedy telo prechádza z reprodukčnej do neplodnej fázy, utlmuje sa produkcia progesterónu a estrogénu, čo má priamy vplyv na činnosť endokrinných žliaz, mozgu, srdca, na metabolizmus... Jednoducho na celý náš organizmus. Väčšinou si ním prechádzame vo veku okolo 45 až 55 rokov. Znamená ukončenie menštruačného cyklu a zastavenie produkcie vajíčok. Tento proces spôsobuje hormonálne zmeny v tele, ktoré môžu byť sprevádzané príznakmi ako zmeny nálady, návaly horúčavy, nočné potenie, nespavosť, suchosť kože, pošvy, zvýšené riziko vzniku osteoporózy a ďalšími.

O ženskosť nás neoberie

Nie je tomu tak dávno, čo bola menopauza pre ženy strašiakom. Ženy si ju nevyhnutne spájali so všetkými negatívnymi príznakmi a stratou ženskosti. Dnes už ženy chápu, že menopauza je prirodzený a nevyhnutný proces, ktorý však neznamená, že prestávame byť ženami! Ukončenie obdobia plodnosti vníma čoraz viac žien pozitívne a berie ho ako možnosť sústrediť sa na iné aspekty svojho života. Niektoré ženy dokonca tvrdia, že po menopauze sa cítia oslobodené od pravidelného stresu z menštruačných komplikácií či z otehotnenia.

 

Menopauza je súčasťou klimaktéria

To začína perimenopauzou, pokračuje menopauzou a končí postmenopauzou. Fázy klimaktéria sú:

  • Perimenopauza začína približne okolo 45. roku, no niektoré z nás sa s ňou výnimočne stretnú už skôr, dokonca okolo tridsiatky. V tomto období sa začínajú hormonálne zmeny prejavovať nepravidelným cyklom, občasným búšením srdca, môžu na nás ísť prvé návaly a PMS býva búrlivejšie, než inokedy.  
  • Menopauza je obdobie, keď žena nemá menštruáciu po dobu 12 mesiacov. Hormonálne zmeny sa dostanú do svojej konečnej fázy a s nimi sa skončí aj obdobie plodnosti.
  • Postmenopauza je obdobie po menopauze, keď sa telo musí prispôsobiť novým hormonálnym podmienkam. Aj v tejto fáze sa môžu ešte vyskytovať niektoré z príznakov menopauzy ako zmeny nálad, návaly, suchosť slizníc a pokožky.

 

Prírodná pomoc k rovnováhe

V minulosti sa hormonálna nerovnováha počas menopauzy riešila spravidla hormonálnymi liekmi. Je tomu tak aj dnes, no než po nich siahnete, je tu ešte aj jemnejšia, prírodná možnosť, ako pomôcť telu vyrovnať sa s prechodným obdobím menopauzy. PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi vysvetľuje, že skúsiť ju vôbec nie je márne. „Mnohé príznaky menopauzy sa dajú úspešne držať na uzde pomocou 100 % prírodných doplnkov výživy, ktoré sú svojim zložením zamerané presne na nepríjemné príznaky menopauzy a hormonálnej nerovnováhy. Ak ich užívate spolu s dodržiavaním všeobecne známych zásad zdravého životného štýlu, kam patrí zdravá strava, dostatok spánku, pravidelná fyzická aktivita a obmedzenie stresu, menopauza naozaj pre vás nemusí byť hororovým obdobím.

 

Pomocníci počas menopauzy

Nič nové pod slnkom, rastliny na zmiernenie návalov, potenia, na upokojenie vo dne a lepší spánok v noci sú tu už tisícročia, akurát sme po nich nesiahali tak často. „Aj my v lekárni vnímame vzrastajúci trend návratu ľudí k prírode. Prírodné doplnky výživy sú čoraz častejšie prvou voľbou pred liekmi a už takmer pravidelne sú využívané aj ako doplnky k liekom pri rôznych ochoreniach,“ pridáva farmaceutka svoj poznatok z praxe. Aké bylinky, resp. rastliny sú teda účinné pri menopauze?

 


Vitex jahňací je jeden z darov prírody, ktorý pomáha ženám zvládať menopauzu. Foto: pixabay

 

Vitex jahňací – pomáha zmierniť návaly horúčavy, nočné potenie, zmeny nálad, prospieva aj kĺbom. Rozchodnica ružová pomáha v boji so stresom, jej účinné látky môžu zlepšiť koncentráciu, náladu a spánok. Kotvičník zemný zmierňuje návaly tepla, má protizápalové účinky a pomáha vyrovnávať hormonálnu nerovnováhu organizmu. Rebríček obyčajný, známy aj ako myší chvost, našiel v liečiteľstve široké uplatnenie. Medzi iným pomáha pri menštruačných problémoch, uvoľňuje kŕče, pôsobí protizápalovo. Hruštica jednostranná je vo svojej sibírskej domovine zvaná aj horská maternica, čo naznačuje, že ide o expertku na ženské problémy. Pripisuje sa jej aj skvalitnenie sexuálneho života. Alchemilka obyčajná je ďalšia typicky ženská bylinka, ktorá ma okrem iných aj protizápalové, upokojujúce a antimikrobiálne účinky.

 

Na zníženie príznakov menopauzy sa oplatí vyskúšať aj hubu maitake alebo trsovnicu lupeňovitú, ktorá je v našich končinách pomerne neznáma, no tradičná východná medicína na ňu nedá dopustiť. Predchádza vzniku osteoporózy, má tiež protizápalový a imunostimulačný účinok. Detoxikuje pečeň aj normalizuje látkovú výmenu. Maitake je zdrojom aminokyselín, vlákniny, betaglukánov, viacerých vitamínov skupiny B, vitamínu D, medi, draslíka, vápnika, horčíka a ďalších minerálnych látok aj stopových prvkov. Má minimum kalórií aj tukov, žiaden cholesterol a nízky podiel sodíka.

 

„Na trhu sú výživové doplnky s obsahom čisto prírodných výťažkov s kompozíciou vyššie uvedených rastlín. Pokiaľ užívate hormonálne prostriedky, odporúčam poradiť sa s lekárom o vhodnosti kombinácie výživových doplnkov na menopauzu a hormonálnej substitúcie,“ upozorňuje na záver PharmDr. Anna Jauschová.

Patrí do vydania