Nájdite mladosť v slovenských kúpeľoch!

Termálne kúpele a liečivé pramene patria k najväčším pokladom Slovenska. Spoznajte ich čaro a blahodarné účinky na vlastnej koži!Slovensko je obdarené podzemným bohatstvom s liečivou silou a blahodarnými účinkami minerálnych prameňov. Na týchto miestach vyrástli liečebné kúpele (na Slovensku ich máme 25), ktoré sa vďaka svojim schopnostiam odnepamäti považovali za zázračné a pozoruhodné. Vďaka moderným liečebným procedúram, profesionálnej zdravotnej starostlivosti pod dohľadom odborníkov, výnimočným prírodným zdrojom v spojení s čistým ovzduším je Slovensko vyhľadávanou kúpeľnou destináciou. Prinášame sedem tipov na najzaujímavejšie miesta, kde môžete pokojne oddychovať a znovuobjaviť duševnú rovnováhu a prinavrátiť si telesnú krásu.

 

Piešťany

Overená klasika slovenského kúpeľníctva. Podľa vzoru maskota kúpeľov – barlolámača – môžete po návšteve lámať barly. Dajú vám tam totiž dokopy kĺby a pohybové ústrojenstvo. Tajomstvo kúpeľov sa skrýva v teplom liečivom bahne a minerálnej termálnej vode, v ktorej sa môžete kúpať a ktorú môžete popíjať. Piešťany hostili slovenské osobnosti ako Máriu Kráľovičovú, Juraja Slezáčka, hudobného skladateľa Eugena Suchoňa či nemeckého cisára Wilhelma II. Hohenzollern, rakúskeho cisára Karola I. Habsburga a bulharského cára Ferdinanda I. Koburga, takže majú dosť skúseností so službami na najvyššej úrovni. Medzi službami nechýba golfové ihrisko či kvalitný kultúrny program v kúpeľnom parku.

 

Smrdáky

Nomen omen. Kúpele na Záhorí pri Senici nedostali svoje meno len tak. Bohaté sírovodíkové zloženie miestnej minerálnej vody a mimoriadne liečivého bahna poľahky odhalíte už po prvom nádychu – patrí totiž medzi najkoncentrovanejšie v Európe. Nedajte sa však odradiť charakteristickou arómou. Bahno aj voda robia s pokožkou divy. Okrem kúpeľnej liečby sa vo voľnom čase môžete túlať po okolitej prírode, prípadne zájsť za kultúrou a poznávaním do neďalekej Skalice. Alebo spoznať čaro vín Malokarpatskej vínnej cesty, v blízkosti je aj golfové ihrisko.

 

Trenčianske Teplice

Mesto si zachovalo svoj typický kúpeľný charakter s pokojnou atmosférou a krásnym parkom. Špecialitou je používanie sírnej termálnej vody priamo z prameňa bez ďalších úprav, čo zvyšuje jej liečebnú silu a účinok na nervy, kožu a kĺby. Jedinečnosť a obľubu zaručil kúpeľom aj klasický turecký hammam z 19. storočia. Romantickú atmosféru kúpeľného mesta dotvára bohatý kultúrny program. Jeho vrcholom je podujatie Hudobné leto, najstarší stredoeurópsky festival komornej hudby. Toto leto sa koná už jeho 68. ročník.

 

Dudince

Napriek tomu, že patria medzi najmladšie, ich liečivé účinky poznali už Rimania. Kúpele si pripisujú množstvo unikátov. Sú ideálne na liečenie stavov po rozchodoch – jedinečná minerálna voda má blahodarné vplyvy na srdce a nervy. A dudinské naj- sú naozaj bohaté – najjužnejšie kúpele na Slovensku, najväčší počet slnečných dní, najmenší počet veterných dní, ekologicky najčistejšie prostredie, najpokojnejšie kúpeľné mesto, najviac zelene. Objavenie ďalších naj- je už iba na vás!

 

Brusno

Čarovná príroda stredného Slovenska, rozľahlé lesy, blízkosť Nízkych Tatier, výlety na Čiernohronskú železnicu, golf na 18-jamkovom ihrisku Grey Bear na Táľoch a predovšetkým neopakovateľný pokoj pre dušu. Potrebujete ešte niečo, aby ste sa vydali do Brusna? Tak skúsme! Priamo v areáli kúpeľov vyviera minerálna voda, ktorá naštartuje vaše trávenie, rozhýbe telo a upokojí srdce. A v okolí vraj môžete stretnúť aj švárnych horehronských junákov.

 

Tatry

Keby sme zabudli na naše veľhory, tak by naše tipy neboli kompletné. V Tatrách je to najmä o prechádzkach, pohybe a turistike po čistom a čerstvom zdravom vzduchu vo vysokohorskom prostredí. Ak vám teda dochádza dych, prípadne sa neviete poriadne nadýchnuť, tak sú Tatry pravým miestom pre vaše pľúca. A to aj napriek tomu, že tam už nie je toľko stromov ako pred desiatimi rokmi. Liečivom Tatier totiž nie sú stromy, ale nadmorská výška a jedinečný vzduch.

 

Červený Kláštor

Lákadlom Pienin nie je iba lietajúci mních Cyprián spomedzi mníšskeho rádu, ktorý sa zaoberal zbieraním a sušením byliniek, či neodmysliteľná plavba na pltiach dolu Dunajcom. Za objavenie stojí aj čerstvo zrekonštruovaný kúpeľný komplex s typickým pomenovaním „Smerdžonka“. Vysoký obsah sírovodíkov sa stará o nezameniteľnú arómu, účinky sú však nespochybniteľné. Po návšteve na severovýchode Slovenska sa budete cítiť ako znovuzrodení. Voda a pokoj panenskej prírody vám napravia trávenie, prečistia pokožku, upokoja nervy a rozhýbu kĺby.

 

Akvaparky

Módna vlna rekreácie a oddychu v akvaparkoch má svoju živnú pôdu aj na Slovensku. Deti sa môžu zabávať na šmýkačkách, toboganoch či užívať si vodné atrakcie, rodičia nájdu oddych a relax a môžu sa tešiť z liečivých procedúr, v saunách a na masážach. Nachádzajú sa v najkrajších častiach Slovenska a najmä v zime si môžete užiť jedinečnú scenériu – napríklad kúpať sa v uvoľňujúcej termálnej vode a pritom si užívať jedinečný výhľad na zasnežené vrcholky tatranských velikánov. Titulom najekologickejší akvapark na svete sa hrdí popradské Aqua City. Vďaka termálnemu vrtu je energeticky mimoriadne úsporné a produkuje minimum odpadu.

 

Objavte elixír mladosti v slovenských kúpeľoch či akvaparkoch. Spoznajte možnosti zábavy a odpočinku doma, na Slovensku. Viac informácií nájdete na www.slovakia.travel



 

 

Patrí do vydania