Whitney Houston - Pokus o návrat

Guinessova kniha rekordov uvádza speváčku Whitney Houston ako „umelkyňu, ktorá získala najviac hudobných cien v histórii“ s neuveriteľným počtom 411 ocenení. Hoci v posledných rokoch sme o Whitney počuli skôr v súvislosti s jej rozvodom a závislosťami, tento rok by mal byť iný. V novembri by mala vydať svoj nový album, po dlhých piatich rokoch odmlky.

Whitney Elizabeth Houston sa narodila deviateho augusta 1963 v americkom meste Newark v štáte New Jersey ako najmladšia z troch súrodencov. Obaja jej rodičia boli hudobníci, a tak bolo Whitney vlastne odmalička súdené venovať sa spevu. Jej mama, speváčka Cissy Houston, spievala v známom gospelovom kvartete a neskôr vo vokálnej skupine Sweet Inspirations, ktorá sprevádzala Arethu Franklin alebo Elvisa Presleyho. Medzi jej sesternice patrí speváčka Dee Dee Warwick a jej slávnejšia sestra Dionne Warwick. A krstnou mamou Whitney nie je nik iný ako kráľovná soulu, Aretha Franklin. Vyrastala v prostredí, v ktorom okolo seba neustále počula gospelovú hudbu, a tak ako dieťa absolvovala svoje prvé sólové vystúpenie v kostole. „Zatvorila som oči, pretože som mala trému, keď som začala spievať. A keď som ich potom otvorila, ľudia boli v takej extáze, že som zrazu zistila, že ma Boh obdaril úžasným a neuveriteľne nákazlivým darom.“ Ako tínedžerka už spievala v newyorských kluboch počas turné svojej mamy a vo svojich štrnástich rokoch dostala prvú ponuku nahrať album. Jej mama však odmietla, pretože chcela, aby dcéra najskôr dokončila strednú školu. A tak Whitney namiesto svojho albumu pracovala ako modelka a nahrala vokály k piesni Chaky Khan I´m Every Woman, ktorú o dvadsať rokov neskôr naspievala sama a spravila z nej obrovský hit.

Tri albumy za päť rokov

Od svojich sedemnástich si mladá talentovaná speváčka začala hľadať vydavateľstvo, kde by mohla nahrať svoj album. Ozajstný záujem o ňu však prišiel o dva roky neskôr, keď sa o Whitney doslova pobili hneď dve vydavateľstvá. Vyhralo, samozrejme, to väčšie a trvalo ďalšie dva roky (1985), kým uzrel svetlo sveta debutový album s názvom Whitney Houston. Obsahoval hity ako Saving All My Love For You, How Will I Know alebo The Greatest Love of All, ktorý sa stal doslova hymnou roka. Z tohto albumu sa predalo len v USA dvanásť miliónov kusov a ďalšie milióny vo svete. Druhý album s názvom Whitney mal ešte väčší úspech a s ním sa speváčka umiestnila ako prvá žena na vrchole rebríčka najobľúbenejších albumov v USA. S pesničkami z albumu I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me), Didn‘t We Almost Have It All, So Emotional či Where Do Broken Hearts Go prekonala rekord vytvorený Beatles a Bee Gees, keď sa z jedného albumu sedem skladieb dostalo na prvé miesto hitparád. Do pamäti sa mnohým ľuďom zapísala aj piesňou One Moment In Time k letnej olympiáde v roku 1988. V roku 1990 nadviazala na svoj úspech albumom I‘m Your Baby Tonight, z ktorého si mnohí pamätajú napríklad titulnú skladbu I´m Your Baby Tonight alebo My Name Is Not Susan.

Filmový maratón

Videoklipy s piesňami Whitney Houston na prelome deväťdesiatych rokov úplne ovládli všetky hudobné programy vrátane stanice MTV, a tak nikoho príliš neprekvapilo, keď sa speváčka objavila aj na filmovom plátne. Pre svoj film Bodyguard si ju vybral herec a režisér filmu Kevin Costner, ktorý ju považoval za najlepšiu speváčku, a tak nečudo, že o nej neskôr povedal: „Táto žena má v seba veľké množstvo talentu. Je to svetová žena.“ Whitney mala z nakrúcania strach, pretože nemala s filmom žiadne skúsenosti. Uvažovala aj o odmietnutí ponuky, no nakoniec ju na film nahovoril jej vtedajší snúbenec, dnes už exmanžel Bobby Brown. V novembri 1992, keď mal film premiéru, sa opäť zmenila história – bol to kasový trhák a zo soundtracku k filmu sa predalo toľko kusov, že filmy ako Forrest Gump, Titanic a Horúčka sobotňajšej noci môžu len ticho závidieť…Druhým filmom bol Waiting To Exhale z decembra 1995, kde si zahrala po boku Angely Bassett. Nešlo už o takú bombu, ako bol Bodyguard, no kritici na adresu hereckých výkonov chválami nešetrili. Aj soundtrack k tomuto filmu mal veľký úspech. O rok neskôr mal premiéru jej tretí film The Preacher´s Wife, v ktorom si zahrala manželku pastora (Denzel Washington). V roku 1997 stvárnila v Disneyho muzikálovom veľkofilme Cinderella dobrú vílu Popolušky, ktorú hrala speváčka Brandy.

Nástrahy slávy

Po svojej filmovej päťročnici nahrala album My Love Is Your Love (1998), v decembri 2002 prichádza piaty a zatiaľ posledný album Just Whitney, ak neberieme do úvahy vianočné CD prespievaných piesní z roku 2003. Niekde medzi nahrávaním albumov, množstvom koncertných turné a nakrúcaním filmov sa stalo, že sa speváčka s úžasným talentom zmenila. Tisíce vystúpení na celom svete si začalo vyberať svoju daň. Kým iní speváci raz za čas zrušia svoj koncert, jej odvolané koncerty sa vždy preberali vo všetkých médiách. Podľa Whitney sa to stávalo, pretože mala strach, aby nesklamala svojich fanúšikov, ktorí vždy očakávali perfektný výkon. Bulvár za tým videl drogy, čo speváčka nikdy úplne nepoprela. „Nebolo to vždy kvôli drogám. Niekedy som sa zavrela do svojej izby na celé dni, aby som sa dala znova dokopy a aby som si rozmyslela, čo sa vlastne snažím dosiahnuť.“ Zrejme tých sedemnásť rokov neustálej práce a vždy v žiare reflektorov dokáže unaviť. „Baví ma, čo robím. Milujem spievať, ale už to nie je taká zábava ako kedysi. Aj ľudia v tomto priemysle sú zvláštni: je to všetko o peniazoch. Hlavne ako ich rýchlo získať.“ A tak si Whitney asi v jednej chvíli povedala, že už nebude stelesnením disciplíny. „Svoje dvadsiate roky som strávila nahrávaním hudby a videoklipov, vystúpeniami a filmami. Keď som mala dvadsaťosem, zistila som, že by som chcela urobiť niečo aj pre seba. Zabávať sa. Robiť aj nesprávne a zlé veci. Tak som ich robila a bavila som sa. A aspoň viem, o čom to celé je. Môžem o tom porozprávať Krissy (jej dcéra Bobbi Kristina) a vysvetliť jej, prečo by nemala zopakovať chyby, ktoré som robila ja.“

Nezvládnuteľný manžel?

Práve vďaka svojej dcére sa Whitney Houston nakoniec rozhodla svoj život zmeniť. Manželstvo s Bobby Brownom zrejme nebolo tou najšťastnejšou voľbou, ale bol to zrejme jej osudový muž. Zoznámili sa v roku 1989 na jednej párty a bola to láska na prvý pohľad. „Vyzeral sexi a pôsobil ako uhladený džentlmen a veľmi milý chlapík. Správal sa ku mne ako k dáme.“ Po troch rokoch stretávania sa nasledovala svadba a v roku 1993 sa narodila ich jediná dcéra. Pár sa ešte pokúšal o ďalšie deti, no neúspešne. Protiklady sa priťahovali aj v tomto prípade: Bobby bol dieťa ulice, divoký a neviazaný hudobník, Whitney vzorne vychovaná, poslušná dcéra, ktorá počas puberty nestíhala ani len chodiť na rande. Podľa speváčky sa však v niektorých veciach zhodli: „Sme v mnohých veciach úplne protikladní, ale zároveň aj rovnakí. On je rodinne založený a ja tiež. Mnohí nám predpovedali, že naše manželstvo nevydrží ani šesť minút. A vydržali sme viac než desať rokov.“ Desať, respektíve dvanásť rokov života s mužom, ktorý má diagnózu bipolarita osobnosti. Dokáže byť úžasný, ale aj úplne nemožný a agresívny. Niekoľkokrát bol zatknutý za násilie, alkohol či drogy, do ktorých spadla aj Whitney. Začala chodiť neskoro na vystúpenia, často nebola pri zmysloch a čoskoro sa jej životný štýl začal negatívne prejavovať nielen na jej nádhernom hlase, ale aj na jej celkovom výzore. Bola taká chudá, že to médiá prisudzovali anorexii či bulímii. Dôvod bol podľa speváčky iný: „Som taká povaha, že keď mám stresujúci deň alebo zlý týždeň a nič sa nedarí, prestávam jesť. Niektorí ľudia sa vtedy napchávajú, ja jednoducho nejem. A potom sa to odrazí na mojom fyzickom stave.“ Po jednom vystúpení v roku 2001, na ktorom nezdravo vychudnutá odspievala skladbu pre Michaela Jacksona, sa na druhý deň v médiách objavili správy, že zomrela. To ju zrejme trochu prebudilo. „Môžem s istotou povedať, že nemám samodeštrukčné sklony a nie som ten typ človeka, ktorý by chcel zomrieť. Mám svoj život a chcem ho ďalej žiť.“ Preto sa najskôr vymanila spod manželského „jarma“ – minulý rok súd hviezdny pár rozviedol. V rokoch 2005 a 2006 sa podrobila dvom odvykacím liečeniam a povráva sa, že zatiaľ s úspechom. Pred dvoma rokmi začala opäť pracovať na ďalšom albume, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta koncom tohto roka. A hlavne sa jej napriek komplikáciám zo strany bývalého manžela podarilo získať opatrovníctvo nad dcérou. A ako si Whitney predstavuje svoj život o desať rokov? „Na dôchodku. Sedím, pozerám sa na svoju dospelú dcéru, z ktorej sa stala skvelá žena, a na svoje vnúčatá.“

Autor: 
Kristína Tarnóczy
Patrí do vydania: 
Máj 2008