Zora Czoborová - Prezrádza svoje tipy na krásu

Bývalá fitneska Zora Czoborová je držiteľkou mnohých slovenských a svetových ocenení. Po ukončení športovej kariéry na pohyb nezanevrela - podniká v oblasti krásy, zdravia a športu. O jej úspechu svedčí množstvo spokojných žien, ktoré vďaka nej výrazne opekneli. Zora Czoborová je žena, ktorá má neskutočne veľa energie a sily, je spokojná v pracovnom aj súkromnom živote. Známou športovkyňa nám prezradila svoje tajné tipy na krásu.

Nedávno ste sa stali tvárou telovej kozmetiky Matis. Ako vznikla táto spolupráca a ako ju hodnotíte?

Oslovili ma, či by som bola ochotná spolupracovať a testovať prípravky tejto značky na sebe. Kozmetiku Matis poznám už dlhšie – štúdio krásy, ktoré bolo v Zoracentre, používalo výhradne jej produkty. Mám s ňou teda skúsenosti už z minulosti. Obľúbila som si jej telové mlieka, pretože pokožku dôkladne hydratujú a rýchlo sa vstrebávajú. Výborné sú aj zoštíhľujúce prípravky s účinkom proti celulitíde. Ak sa nimi budete natierať neznamená to samozrejme, že schudnete niekoľko kilogramov, ale sú výborným sprievodným ošetrením tela pre dámy, ktoré cvičia a chudnú, pretože im pomáhajú spevniť pokožku a formovať krivky.Preferujem kozmetiku, ktorá sa vyrába na základe lekárskych a farmaceutických výskumov, pretože jej prípravky spĺňajú najvyššiu kvalitu. Ak majú aj peknú vôňu a príjemnú konzistenciu, získali si ma. Som človek, ktorý sa krémuje veľmi často, tvár si krémujem trikrát denne a telo sa tiež snažím čo najviac, a preto oceňujem kvalitu telových krémov Matis. Sú veľmi príjemné, ľahko vsakujú. Je pre mňa dôležité, že nemám pocit vysušenej pokožky.

V čom spočíva vaša starostlivosť o telo?

Rada by som ženy v mojom veku, ale aj mladšie upozornila na dobrú starostlivosť o dekolt, pretože aj v jeho oblasti sa tvoria vrásky. Používam krémy na ruky a odporúčam venovať sa aj lakťom – i na nich pokožka rýchlo starne. Pokožka na pätách rýchlo tvrdne, popri peelingu treba používať krémy na jej zjemnenie. Toto je taká moja každodenná očista. No a večer k nej, samozrejme, patrí kvalitné odlíčenie, to nezanedbávam. Ak je čas, dodržiavam svoj večerný rituál: po odlíčení, očistení a nanesení výživnej alebo hydratačnej masky sa veľmi rada kúpem. Zapálim si sviečky, použijem regeneračnú soľ do kúpeľa a voňavú penu, nejaké olejčeky a na polhodinku si ľahnem s pohárom šampanského do vane. Podľa potreby sa venujem ošetreniu pokožky na celom tele, prípadne si spravím celotelový peeling, ošetrím si chodidlá. Po kúpeli si natriem telo telovými krémami a tvár si opláchnem obyčajnou vodou, je to veľmi príjemné. Potom si nanesiem nočné krémy a keď mám chuť, votriem ich pomocou mikromasáže tváre.

Aké kozmetické prípravky používate a s ktorými máte najlepšie skúsenosti?

Veľmi som si obľúbila špeciálne krémy na vyhladenie vrások, ktoré si nosím z Ameriky. Používam ich päť-šesť rokov a cítim sa výborne.

Do akej miery je podľa vás pre krásu tela a postavy dôležitá strava a cvičenie?

Mám skutočne overené nielen sama na sebe, ale aj na svojich klientoch, že treba prijímať zdravú, čistú stravu. To znamená vylúčiť všetko tučné, vyprážane, kalorické a všetko, čo obsahuje veľa cukrov, zabudnúť na biele pečivo a zákusky. Klientov navediem na to, že môžu jesť veľa, ale často a pravidelne. Jedálny lístok sa snažím postaviť na bielom mäse, kuracom či morčacom, červenom mäse, aby bola zmena, a zelenine. Treba obmedziť cestoviny a nahradiť ich ryžou v kombinácii so zeleninou. Ovocia odporúčam jesť málo, pretože obsahuje veľa cukru. No a treba piť veľa tekutín, najlepšie nesýtené stolové vody, a vylúčiť všetky sladené nápoje a tvrdý alkohol. Je dovolený pohár suchého bieleho vína či šampanské. Všetci moji klienti, ktorí takúto úpravu stravovania podstúpili, sa nielen dobre cítia, ale sa im aj zlepšila pleť a výrazne opekneli. Povedala by som, že zdravá strava má prínos predovšetkým pre krásu pokožky. Cvičenie pomôže aj mladým dievčatám, keďže dnes často vidieť mladé štíhle dievčatá s celulitídou. Odporúčam teda nielen cvičenie, ale hlavne chôdzu či beh, alebo iné kardiocvičenie.

Mnohé ženy v snahe vyzerať zdravo a opálene používajú rôzne samoopaľovacie prípravky. Aké sú vaše skúsenosti so samoopaľovacími krémami?

So samoopaľovacími prípravkami mám skúsenosti ešte z čias môjho súťaženia. Bolo dôležité trafiť tú správnu farbu pleti. Pred súťažou som preto chodila do solária, ktorému sa dnes snažím vyhýbať, a okrem toho sme ešte tesne pred pretekom používali farbiaci krém, ktorý sa nanášal na celé telo, menej na tvár. Väčšinou som si nanášala dve až tri vrstvy samoopaľovacieho krému Piz Buin a na to ešte farbu. Keď som si naniesla tri vrstvy, vyzerala som, akoby som strávila tri týždne pri mori. Viem, že dnes existuje farba, ktorá sa na pokožku nastrieka, ale s tým skúsenosti nemám. Pamätám si ešte, že farba, ktorá sa z pokožky postupne uvoľňovala, veľmi špinila oblečenie. V bežnom živote využívam len prirodzené opálenie a aj to s mierou a pri používaní vhodnej opaľovacej kozmetiky.

Leto sa blíži, dámy chcú dobre vyzerať do plaviek. Vedeli by ste im poradiť akýsi rýchlokurz, ako uviesť telo do prijateľnej podoby?

Rýchlokurz so Zorou Czoborou už zmeškali. Už piaty alebo šiesty rok robíme májové kurzy v Turecku, ktoré sa nám veľmi osvedčili. Ženy žijú takmer celý rok v strese, sú tu Vianoce, potom treba riešiť dane. Napokon však príde leto a s ním krátke sukne a nohavice, ktoré nevieme zapnúť. Preto v prvé májové týždne chodíme do Turecka do exkluzívnych päťhviezdičkových hotelov poskytujúcich priestor na regeneráciu. Tieto pobyty sme nazvali redukčné, pretože až trikrát do dňa cvičíme, strava je úžasná: okrem nezdravých vyprážaných, ale lákavých jedál sú v ponuke ryby, morské potvory, biele mäso, steaky, neskutočné množstvo rôznych šalátov, ovocia a zeleniny. Ak chcú klientky schudnúť, môžu si vybrať diétne jedlá pripravované na pare. Ženám sa počas pobytu podarí schudnúť štyri, päť kíl. Moje kurzy navštevujú ženy z celého Slovenska, ktoré si chcú oddýchnuť a venovať sa konečne sebe. Považujú ich za štart, naozaj chcú zmenu a ja sa ich snažím naviesť na správnu cestu, ktorou už samy doma pokračujú. Potom dostávam milé ďakovné maily, som teda rada, že tieto pobyty majú taký úspech.

Aké sú vaše tipy na sexi postavu?

Ak chceme chudnúť, musíme prejsť na iný režim. Motívom nemôže byť to, že to chce priateľ alebo manžel, alebo že máme stretnutie po dvadsiatich rokoch. Musí to byť o tom, že ja sa cítim zle a chcem to zmeniť. Ak si toto človek uvedomí, musí zmeniť životný štýl. Prvá fáza, asi dvojtýždňová, je dosť prísna. Treba zásadne upraviť stravovanie a pitný režim, klient musí cvičiť takmer každý deň najmenej tridsať až štyridsať minút. Hovorím tomu, že metabolizmus treba naštartovať. Pritom kontrolujem klientovu náladu, jeho psychické rozpoloženie, zisťujem, ako sa mu darí, či upravená strava a cvičenie majú žiadaný účinok, keďže každý sme iný. Po dvoch týždňoch sa výber stravy rozširuje, znižuje sa pohybové zaťaženie a postupne sa prejde na zlatú strednú cestu. Klient spozná svoj metabolizmus a reakciu svojho organizmu na zaťaženie natoľko, že môže jesť všetko. Vie, že ak počas dvoch-troch dní hreší, prejedá sa „hlúposťami“, v nasledujúce dni pomocou pohybu a čistej stravy zastaví proces priberania. Už sám vie, čo mu telo hovorí. Nie je to viac o tom, že musí, ale o tom, že mu zdravá strava chutí alebo že sám si chce ísť zabehať. Na začiatku chudnutia organizmus vlastne podlieha menšiemu stresu z novej životosprávy. Musí to však byť stres len pre telo, nie pre psychiku.Čudujem sa ľuďom, ktorí tvrdia, že už niekoľko rokov nevedia schudnúť dva, tri kilogramy. Dá sa to, len treba chcieť. Moja skúsenosť je taká, že ak podstúpia ženy trikrát do týždňa aspoň na štyridsať minút kardiozáťaž, neexistuje, aby pribrali, aj keď sa normálne stravujú.

Čo vám nesmie chýbať v kozmetickej taške, keď sa chystáte na dovolenku k moru?

Mám v nej všetky tie základné krémy, ktoré denne používam na tvár, a krém na pokožku celého tela. Priznám sa, že keď sa chystám k moru, a ja slniečko ľúbim, aj keď nie je zdravé, kupujem si v lekárni špeciálny telový krém Panthenol. Ak cítim, že som to s pobytom na slnku prehnala, používam rôzne chladivé gély, ktoré skladujem v chladničke. Skrátka, nepodceňujem to. V prvé dni používam na telo prípravky s faktorom 20, 30, na pleť tváre používam zo začiatku ochranný krém s faktorom 50 či dokonca aj 100. Mám nepríjemnú skúsenosť spred dvanástich rokov – toľko som sa opaľovala, až sa mi vyhodili pigmentové škvrny, ktorých sa zbavuje ťažko, len kozmetickými zásahmi a vybieľovacími krémami. Odvtedy sa absolútne neopaľujem na tvári, nosím veľké šilty, veľké okuliare a chránim si aj dekolt, ktorý je na slnko tiež veľmi citlivý.

Ako vyzerá vaša starostlivosť o telo v zime a ako v lete? Je rozdiel v prípravkoch, ktoré používate?

V lete používam krémy s ochranným faktorom a snažím sa používať aj taký mejkap, je výborné, že dnes už existuje. V zime používam skôr hydratačné krémy. No a v lete sa krémujem častejšie.

V súčasnosti vládne kult tela. Čo by ste poradili našim čitateľkám, aby si udržali svoje telo čo najdlhšie mladé?

Aby sa začali vhodne stravovať, to je základ. Takisto nesmú zabudnúť na pravidelný pohyb, taký, ktorý im robí radosť. Raz do týždňa si treba nájsť deväťdesiat minút pre seba, to znamená napustiť si vaňu, pripraviť si voňavý kúpeľ, zapáliť sviečky, naniesť si masku na tvár, dopriať si pohár šampanského a pustiť si nejaký dobrý film či počúvať romantickú hudbu. Jednoducho, absolútny relax.

Autor
Petra Hüblová