Po Níle za krásami Egypta


Do Egypta prichádzajú každoročne davy turistov obdivovať monumentálne chrámy vybudované pred tisíckami rokov jednou z najstarších civilizácií na svete. Milovníkov podmorského sveta lákajú pestrofarebné koralové útesy a slnkom prehriate vody Červeného mora. Svoje pohodlie si samozrejme nájdu aj priaznivci dovolenkového ničnerobenia, ktoré si môžu vychutnávať vďaka vysokému štandardu ponúkaných služieb. Málokto však vie, že pobyt v tejto príťažlivej a na históriu bohatej krajine sa dá prežiť aj trochu ináč ako slnením sa na pláži v niektorom z rozprávkových rezortov. Cestovná kancelária Satur ponúka možnosť stráviť príjemnú dovolenku plavbou po Níle na palube niektorej z luxusných výletných lodí. Začiatkom apríla sme aj my prežili na päťhviezdičkovej lodi Star of Luxor niekoľko nezabudnuteľných dní.


Z Hurghady priamo na loď
Dobrodružstvo začína v prístave v Luxore, kde sa po štvorhodinovom transfere z hurghadského letiska konečne naloďujeme. Naša loď Hviezda Luxoru má dĺžku 72 metrov, šírku 14,4 metra, výšku 11,5 metra a hmotnosť takmer 2 000 ton. Luxor je pre turistov viac ako prístav známy vďaka preslávenému chrámu zasvätenému bohovi Amonovi alebo nádhernému chrámu v Karnaku so stĺpovou sálou, ktorú tvorí 134 bohato zdobených a 23 metrov vysokých pilierov. Do vyplávania ostáva necelá hodina, a tak si zbežne prezeráme priestory, v ktorých budeme tráviť niekoľko nasledujúcich dní. Štandardné ubytovacie kajuty sú menšie, ale komfortne vybavené pre pohodlnú viacdňovú plavbu. Nastaviteľná klimatizácia, sprchovací kút, toaleta, pracovný stolík, chladnička a vstavané skrine sú ich samozrejmou súčasťou. Z okna s obdivom sledujeme nosičov, ktorí s neuveriteľnou ľahkosťou dopĺňajú zásoby potravín pre našu plavbu. Niesť na ramene dvanásť kartónov s obsahom asi štyristo vajec, zastaviť uprostred mostíka, vytiahnuť jablko a spraviť si desiatovú prestávku sa zdá byť na prvý pohľad úplne uletené. Z bezstarostného výrazu tváre nosiča však usudujem, že to je zrejme jeho každodenný rituál a strachovať sa o raňajky na najbližšie dni je úplne zbytočné.

Úžasné pamiatky a poklady
Tesne po jednej opúšťa Star of Luxor brehy prístavu. Našou prvou zastávkou je Habo City a 21 metrov vysoké Memnonove kolosy, ktoré tvoria pomyselnú vstupnú bránu do Údolia kráľov. V thébskom meste mŕtvych bolo doteraz odkrytých viac ako šesťdesiat kráľovských hrobiek a hrobiek vysokých kráľovských hodnostárov, z ktorých niektoré sú sprístupnené aj pre verejnosť. V roku 1922 tu bádateľ Howard Carter uskutočnil nepochybne jeden z najúžasnejších archeologických objavov, keď odhalil 3 300 rokov neporušený vchod do hrobky mladučkého kráľa Tutanchamóna. Napriek krátkej dobe strávenej na tróne ho na večnosť sprevádzali nepredstaviteľné poklady, ktoré dnes možno obdivovať v Egyptskom múzeu v Káhire. Výlety za poznaním nás stoja množstvo energie, ktorú dopĺňame na našej plávajúcej oáze. Pobyt na hornej palube s barom, bazénom, virivkou a lôžkami na slnenie i odpočinok v tieni rýchlo dopĺňa stratené sily. Pozorovanie meniacej sa krajiny spríjemňuje osviežujúci vánok, ktorý však klamlivo uberá saharskému slnku na intenzite. Aj v severnejších častiach Egypta sú už v tomto ročnom období tridsaťstupňové teploty celkom bežné. Opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom preto patrí k povinnej výbave pre ďalšie pohodové prežitie plavby.


Krajina nádhernej prírody a veľkých kontrastov
Níl, druhá najdlhšia rieka sveta po Amazonke, vyteká z Viktóriinho jazera, nachádzajúceho sa na území Ugandy, Tanzánie a Kene. Je dlhý 6 671 kilometrov a do Egypta priteká z Násirovho jazera cez Asuánsku priehradu. Plavba po tomto veľtoku nám prináša množstvo úchvatných scenérií a kontrastov. Zelené brehy zdobené palmami a banánovými poliami prechádzajú v diaľke do vysokých púštnych dún nehostinnej Saharskej púšte. Popri vode vidieť pasúci sa dobytok, skromné príbytky a farmy statkárov, ale i luxusné víkendové vily boháčov. Okolo šiestej sa začína nad obzorom meniť slnko na obrovský pomaranč nádherne sfarbujúci okolitú zeleň a brehy do oranžova a rýchlo mizne pod obrysmi palmových listov. Vzduch sa citeľne ochladí a na tmav­núcej oblohe sa začínajú zjavovať hlúčiky žiariacich hviezd, ktorých jas s odchádzajúcim dňom silnie. Okolitá krajina v ich svite nadobúda novú, magickú tvár. Plavba pokračuje cez Esnu a jej vodné dielo, kde sa cez plavebnú komoru dostávame na novú úroveň hladiny Nílu. Nasleduje Edfu s nádherným chrámom zasväteným bohovi Horovi, zobrazovanému s hlavou sokola. Tento chrám je považovaný za druhý najimpozantnejší po známom karnackom chráme. Naša posledná zastávka pri plavbe proti prúdu je v Asuáne. Obrovská moderná priehrada vybudovaná začiatkom minulého storočia slúži na výrobu elektrickej energie a zabraňuje povodniam, keď sa korytá Nílu naplnia vodou po výdatných dažďoch, ktoré každoročne padnú na Etiópsku vysočinu a v okolí rovníkových jazier. V Asuáne nás čaká výlet typickou nílskou plachetnicou felukou, prehliadka chrámu bohyne Hathor, mauzólea Aga Khana, botanickej záhrady a zazrieme aj apartmán hotela Old Cataract, v ktorom Agatha Christie napísala svoj román Smrť na Níle.


Špeciality lodného šéfkuchára
Unavení z celodenného výletu sa vraciame na loď a nedočkavo čakáme, akú špecialitu pre nás pripravil naš lodný šéfkuchár dnes. Všetci sme sa zhodli, že sa na loď vrátime znova minimálne kvôli vynikajúcej strave. Raňajky sa podávajú formou švédskeho stola. Každý deň sa obed alebo večera servíruje v štýle anglic­kého stolovania, kedy vám čašníci nosia na stôl vyberané špeciality každý chod osobitne. Pripraviť pestrú vege­tariánsku stravu? Žiadny problém. Nechýbajú vyčačkané zákusky, zmrzlina a vždy čerstvé ovocie. Po večeri je čas na relax. K dispozícii je horný bar, v zadnej časti knižnica s čitárňou s panoramatickým výh­ľadom, kde sa pohodlne usadení v hlbokých kreslách môžete oddávať odpočinku. Náš oddychovo-poznávací výlet sa pomaly chýli ku koncu a my si až po návrate do­mov a pri písaní týchto riadkov uvedomujeme, aké výnimočné chvíle nám plavba po Níle pripravila.