Mužský pohľad na ženské kvality

O ženách sa vraví, že keď chcú, dokážu mužov ovládať, manipulovať. Vraví sa tiež, že dokážu celé hodiny venovať starostlivosti o seba a v prípade, že sa rozhodnú muža zviesť, tomu niet viac úniku. To všetko sú zrejme tvrdenia vychádzajúce zo života. A z neho tiež pramení aj jedno osobné poznanie – ženy často chybia, keď premýšľajú o tom, ako ich vnímame my muži. Mnohé sú presvedčené, že – obrazne povedané – letíme na blondíny s nadpriemerným objemom hrude a postava modelky je pre nás základný predpoklad záujmu. A že krásnej žene prepáčime všetko, menej krásnu si nevšimneme. O pomoc som požiadal piatich mužov z rôznych kútov Slovenska. Aj vďaka ich názorom na to, čo si na ženách všímame, čo nám prekáža a aké ženské vlastnosti nám sem-tam dokážu strpčiť život, vám môžeme priblížiť naše vnímanie ženského pokolenia.


René, 29 rokov, Bratislava
Som presvedčený, že najpríťažlivejšou vlastnosťou žien je fakt, že sú naším opakom. Z toho pramení aj ich schopnosť pozerať sa na život inak ako my muži a dať nám tak dôvod vidieť veci aj z iného uhla pohľadu. Avšak, keď svoje analytické schopnosti posunú za hranicu únosnosti, dostávame sa k ich horšej vlastnosti, a tou je zbytočné pitvanie, rozoberanie nepodstatných detailov. Hľadanie významov, kde žiadne nie sú. A tiež ma dokáže vyviesť z dobrej nálady extrémna ženská náladovosť, a to nehovorím o chorobnej žiarlivosti. Čo sa týka fyzickej stránky veci, ak si ženu mám všimnúť, potom ma musia zaujať jej nohy a zadok, ktorý by nemal byť malý. Nohy nemusia byť vôbec štíhle, hlavne nech sú pevné. A oči. Pohľad, výraz v nich, to je takisto silný magnet. Naopak doslova zimomriavky mi prebehnú po tele, ak vidím ženu, ktorá je extrémne zarastená a zanedbaná. Možno tieto slová vyznievajú až príliš naturalisticky, ale stačí sa lepšie pozrieť okolo seba a zistíte, že žien, ktoré sú nedbalo oblečené a neupravené, nie je zas až tak málo.

Richard, 37 rokov, Martin
Žena buď zaujme, alebo nie. Neviem presne povedať čím, prečo. Je to pocit, ktorý vo mne vyvolá pohľad do jej tváre. Ak potom otvorí ústa a spôsob, ako sa vyjadruje, je tiež príťažlivý, je to moment, keď môžem povedať, že ma žena zaujala. Samozrejme, spôsobom vyjadrovania som nemal na mysli, či hovorí spisovne. Skôr to, či to, čo hovorí, má v sebe punc zaujímavosti, múdrosti, možno vtipnosti. Ženy sa mi páčia a páčia sa mi aj ich prirodzené vlastnosti. Ale ak niečo naozaj nemusím, tak potom absolvovať s nimi nekonečné nákupy a ešte nekonečnejšie čakanie na ne, kým si ony vyberú. Toto ma fakt ničí.
Ak hovoríme o vzhľade, potom sa mi určite viac páčia ženy so stredne veľkými prsiami, športovej postavy. Rozhodne nemusia byť tenké, vlastne vôbec sa mi nepáčia extrémne štíhle ženy. No a ak je zadok plnší, vlasy dlhšie a aspoň trochu vlnité, je to super. Celkovo si ale myslím, že my muži hodnotíme ženy ako celok. Ako vyzerá, ako sa oblieka, či má vkus. A na druhej strane darmo bude perfektne nahodená, keď bude mať napríklad ruky v hroznom stave. Skrátka na žene má všetko ladiť a všetko by malo byť príjemné. Na nej i v jej povahe. Na druhej strane doslova nemusím ženy, ktoré zarastajú, majú chlpy na brade, ktoré to preháňajú s líčením a ktoré používajú ťažké parfumy. A aby som nezabudol, dosť mi prekážajú ženy fajčiarky.

Martin, 40 rokov, Prešov
Myslím, že my muži môžeme byť vďační životu za to, že ženy vôbec máme. Skrášľujú svet a som toho názoru, že keby ženy neboli, bolo by na svete napríklad určite viac násilia. Majú však aj ony vlastnosti, ktoré nepatria práve k príjemným. Myslím si, že niekedy trochu veľa rozprávajú. A niekedy rozprávajú tak veľa a niekedy tak od veci, až sme z toho my muži zúfalí. Ak by som mal zhodnotiť, čím ma dokážu zaujať fyzicky, potom určite tým, čo dokážu zo seba spraviť. Samozrejme, v tom dobrom zmysle. Pre mňa totiž nie je dôležité, akú má žena výšku, postavu, ale ako sa dokáže s týmto faktom vysporiadať. Či sa dokáže vhodne a pritom pekne obliecť, upraviť. Lebo pre mňa osobne je naozaj príjemné, ak mám povedzme kolegyňu, ktorá je pekne upravená, pekne vonia a pri pohľade na ktorú sa môžem doslova kochať. Potom s ňou rád prehodím aj pár slov, možno si dovolím aj trochu koketovania, a deň je hneď krajší. Z toho, čo som povedal, logicky vyplýva aj to, kedy mi pohľad na ženu nie je ani trochu príjemný. Keď je žena neupravená a nečistá.

Miro, 38 rokov, Žilina
Ženy sú skrátka iné ako my. Sú ženské a vedia svoju ženskosť dávať najavo. To mi na nich skutočne imponuje. No mám osobnú skúsenosť aj so ženou, ktorej príroda veľa pôvabu nenadelila a je to jedna nepríjemná, protivná a zlomyseľná osoba, ktorá si svoj fyzický hendikep, ak to tak môžem povedať, doslova kompenzuje tým, že je prehnane agresívna a nepríjemná voči svojmu okoliu. Toto je ženská vlastnosť negatívneho rozmeru, s ktorou sa reálne opakovane stretávam. Za seba môžem povedať, že sa mi páčia ženy štíhle, ktoré majú niečo v očiach. Niečo múdre a tajomné. Čím nechcem povedať, že všetky iné ženy by sa mi nepáčili. Asi jediné, čo by mi na žene doslova prekážalo, by bolo, keby mala v tvári nejaké hnisavé vyrážky. Inak sa mi ženy páčia a mám ich rád.

Ján, 33 rokov, Banská Bystrica
Ženy majú mnoho vlastností, ktoré mi na nich imponujú. Ak počujem slovo žena, hneď si ho spojím so slovom matka. Ich schopnosť materinskej starostlivosti, ich láska, láskavosť – to sú najkrajšie vlastnosti, aké žena môže mať. Na druhej strane ale ženy vedia byť aj pekne vypočítavé. Vedia, čo na nás mužov platí a vedia to aj použiť. Niekedy nás tam, kde nás chcú mať, dostanú svojimi rečami, inokedy tým, ako sa oblečú, aké gesto urobia vo vhodnej chvíli. Niekedy mám pocit, že nás majú prečítaných až príliš. Pre mňa je príťažlivou taká žena, ktorá nemusí byť za každú cenu najkrajšia na svete, najkrajšia a najvyzývavejšia na nejakej akcii. Čiže vie správne odhadnúť, kedy si čo môže dovoliť, ako sa upraviť. Lebo podľa toho, ako sa žena upraví, dáva ostatným najavo, čo si o sebe myslí. Aspoň ja z toho hneď vycítim, aká je to osobnosť. A dá sa povedať, že si všímam všetko: vlasy, účes, nechty, topánky, kabelku, oblečenie, ale aj jej vystupovanie, či má spôsoby a či má vkus. A určite môj prípadný záujem schladí žena s mastnými vlasmi, neoholeným podpazuším, v minisukni k nohám, ktoré si to rozhodne nemôžu dovoliť.