Nemeckí seniori - duchom navždy mladí

Nemci sa starnutia neboja. zatvoriť bránu za pracovnými povinnosťami a vstúpiť do poslednej etapy života je pre mnohých z nich dlhoočakávaným okamihom. Tešia sa na zaslúžený odpočinok a vedia si ho skutočne vychutnať!

Keď stretnete nemeckých dôchodcov, určite vám neunikne pozitívna aura šíriaca sa okolo nich. Patričná pompéznosť, s akou sa pohybujú, veselý pohľad a svižný krok vás zmiatnu tak, že o ich skutočnom veku nebudete mať ani tušenia. Môžete len hádať. A najlepšie nahlas, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou sa vzdialite na míle od pravdy – budete tipovať o päť až desať rokov menej. Väčší kompliment od vás nemeckí seniori ani nemôžu dostať!

Šport na penzii nie je tabu

Dožijú sa priemerne sedemdesiatšesť rokov, zatiaľ čo našinec o šesť menej, a prognózy stále stúpajú. Vďaka svojmu nevyčerpateľnému entuziazmu vyzerajú mladšie a žijú dlhšie. Možno si myslíte, že kvôli „tučným“ dôchodkom. Áno, tie umožňujú mnohým dôstojne prežiť starobu, ale spýtajte sa tých „navždy mladých“, čo im dodáva energiu. „Aktívny pohyb!“ povedala by väčšina z nich. Ak si neviete predstaviť šesťdesiatnikov pri športe, navštívte niektoré fitnescentrum v Nemecku v dopoludňajších hodinách! Bude sa vám zdať, že ste prišli na zraz dôchodcov. Ale len chvíľu. Kým vám nedôjde, že pozorujete seniorov potiacich sa na bežiacich pásoch, stacionárnych bicykloch a posilňujúcich svalstvo činkami. Upúta vás na nich všetko. Vitalita, s akou cvičia, neskrývané potešenie z pohybu a hlavne vôľa ďalej žiť v pravom slova zmyle. Nemajú zábrany poskakovať v rytme aerobiku a pri pohľade na nich vám ani nenapadne, že by mohli byť v porovnaní s mladšími v nevýhode. Statočne s nimi držia tempo. Preto zostaňte až do konca. Záver predstavenia vám nesmie ujsť. Povzbudení endorfínmi ho zavŕšia hollywoodskym úsmevom. S nemým úžasom pokrútite hlavou. Ak máte pochybnosti, zamestnanci vám potvrdia, čo ste videli na vlastné oči: „Nikto sa nad tým u nás nepozastavuje. Staršie dámy a páni nie sú vo fitnesštúdiu žiadnou raritou. Priemerný vek evidovaných zákazníkov v športových zariadeniach v krajine je tridsaťosem rokov.“ Reč je o priemere! Zastúpené sú však všetky vekové kategórie! Všetky! Stabilnú základňu tvorí práve generácia seniorov. Dôvodov, prečo chodia do posilňovne, je viac. Niektorí zostali na dôchodku sami. Takto majú jedinečnú príležitosť prísť medzi ľudí a popri tom zobudiť hormóny šťastia a udržať si kondíciu.

Výzva od štátu

Nevenujú sa iba fitnesu. Otvárajú pre nich hodiny spoločenského tanca, imponuje im beh, rýchla chôdza a plávanie. Po sedemdesiatke športujú menej, no chodia aspoň na prechádzky. Pokiaľ vládzu, snažia sa byť aktívnymi, lebo vedia, že „pohyb je to, čo potrebujeme v každom veku, aby naše srdce bilo dlhšie! Najlepšie je začať v mladosti a nikdy neprestať.“ Ale ako sami hovoria: „K tomu, aby sme pobudli na tomto svete o pár rokov dlhšie, patrí aj zdravá životospráva. Strava bohatá na ovocie a zeleninu.“ Vo fyzických aktivitách ich podporuje tiež štát. Zdravotné poisťovne preplácajú niektoré náklady spojené s fitnesom, a to nielen dôchodcom: „Musíme doniesť potvrdenie o absolvovaní tréningu. Nevyhnutou podmienkou je pravidelná účasť.“ Keďže aj v Nemecku zostávajú mnohí voči športu pasívni a v záujme spoločnosti je, aby ľudia žili zdravšie a znížilo sa vysoké percento obéznych obyvateľov, štát sa usiluje týmto spôsobom motivovať každého. Najstarších občanov vyzýva sloganmi typu: „Seniori, hýbte sa!“

Cestovný pas prachom nezapadne

Tí, ktorí majú dostatok prostriedkov, veľa cestujú. Za poznaním, prímorskou klímou či aktívnym odpočinkom. Čo nestihli pred penziou, chcú dobehnúť teraz. Sú vernými a zároveň váženými zákazníkmi cestovných kancelárií. I napriek tomu, že o zahraničné dovolenky javia v porovnaní s minulosťou menší záujem, stále patria na európske pomery medzi vášnivých turistov. „My sa zatiaľ nesťažujeme, pozrite sa na nás, dnes sme v Mníchove, o pár týždňov letíme na Kanárske ostrovy,“ reálne hovoria o svojich možnostiach seniori.Každopádne, nech ste kdekoľvek, natrafíte na nich hádam v každom kúte sveta. Nie raz vás zastavia s prosbou: „Odfotografovali by ste nás?“ Paradoxne, vzhľadom na ich moderný spôsob života, vám strčia do rúk starý fotoaparát. K šťastiu najnovšie technológie nepotrebujú, stačí, že plnohodnotne využijú čas, ktorý im zostáva. Milujú vôňu exotiky, históriu starobylých miest, ale aj čaro hôr. Nemajú problém prehodiť batoh cez plecia, vziať si palice, ktoré im pomôžu zdolať nejakú tú „tisícovku“ po vlastných. Ak na nich natrafíte na turistických chodníčkoch a vymeníte s nimi pár slov, zistíte, čo ich tak často privádza do prírody: „Morský vzduch lieči, slnko zaháňa depresie. A hory? Tie nám dávajú pocit, že ešte sme! Celý život nás priťahovali a až do posledného dychu sa k nim budeme vracať,“ prezradia s optimizmom, zaželajú vám všetko dobré a chôdzou o čosi pomalšou ako kedysi sa poberú ďalej. A vy? Párkrát sa ešte otočíte s nevyslovenou túžbou mať toľko elánu v ich rokoch ako oni.

Drahé autá za odmenu

Hovorí sa, že ak na diaľnici dobehnete podozrivo pomalý mercedes, podľa všetkého v ňom sedia nemeckí dôchodcovia. Štatistiky síce hovoria, že ich životná úroveň klesá, stále však dokážu z priemernej penzie slušne vyžiť a dopriať si nadštandardný blahobyt, čo vedia aj predajcovia prestížnej značky Mercedes. Tento vrchol luxusu si môže dovoliť „iba“ dvadsať percent seniorov, ale ani ostatní nezaostávajú za trendom a dávajú prednosť nemeckej kvalite. Na otázku prečo, odpovedajú: „Konečne nám zvyšujú peniaze. Na čo ich ďalej odkladať? V našich rokoch si predsa zaslúžime lepšie a bezpečnejšie auto.“ Drahý automobil berú ako samozrejmosť, ktorá dotvára siluetu ich starnutia.

Milujú hody a pivo

K ich životnému štýlu patrí aj príležitosť vyraziť do ulíc! Radi si spríjemňujú čas „kávičkovaním“ a ak sa v blízkom okolí konajú hody či „bierfest“, dajú si záležať, aby vyzerali ako zo škatuľky. Buď si oblečú miestny kroj, alebo sa vyparádia tak, ako keby mali pózovať na obálku časopisu. Lenže oni myslia ináč: „Dôchodkový vek neznamená, že sa máme prestať o seba starať a musíme sedieť doma! Pokračujeme len v tom, na čo sme boli zvyknutí. Nevidíme dôvod, prečo by sme mali prestať.“ S takouto životnou filozofiou si pochutnávajú na nemeckých špecialitách a pri litráku piva dokážu presedieť celé hodiny bez toho, aby sa opili. S istotou čakajú na príležitosť, kedy si spolu s mladými budú môcť zaspievať v ľudových tónoch obľúbenú: „Viva colonia! Wir lieben das Leben, die Liebe und die Lust, wir glauben an den lieben Gott und haben immer Durst!“ (Milujeme život, lásku a máme chuť baviť sa, veríme v milovaného Boha a chceme napiť sa.) Takí sú nemeckí seniori. Odhodlaní bojovať s neúprosným časom a s vôľou zostať duchom mladí tak dlho, ako sa len dá. Pretože život sa pre nich s príchodom dôchodku nekončí!

Autor
Gabriela Kubaljaková