Byť umelcom vlastného života znamená cítiť sa fain

Ľudská duša pripomína skladačku puzzle. Každá časť má svoje miesto a keď chýba čo i len jedna jediná, strácame stabilitu. Nájsť duševnú rovnováhu v dobe závislej na pohybe je priam vzácnym umením. Naučiť sa ho však môžeme všetci a je len v našich rukách, či z nás vyrastú umelci vlastného života.

Pustite kúsok slnka do svojho vnútra i napriek ťažkému dňu, ktorý máte za sebou

Nie nadarmo sa hovorí, že tí, čo sa menej trápia a častejšie sa usmievajú, žijú dlhšie. Zdravie človeka je vo veľkej miere ovplyvnené psychickou pohodou. Nielen to fyzické si zaslúži našu pozornosť, aj o imunitu duše by sme sa mali starať. Ak nie je dostatočne odolná voči každodennému tlaku pracovných a rodinných povinností, ľahko podľahne stresu. Stane sa citlivejšou, zraniteľnejšou či boľavejšou a bude nám brániť v tom, aby sme sa na okolitý svet usmievali.

Parazit nazývaný stres

Kto z nás netúži aspoň na chvíľu uniknúť pred pracovnými povinnosťami, odreagovať sa od rutinných záležitostí a zbaviť sa stiesňujúcich pocitov? Snívame o tom všetci. Nie každý si ale dokáže udržať problémy od tela a dopriať hlave skutočný oddych. Život väčšiny tak pripomína pavučinu pretkanú stresujúcimi situáciami, desiatkami úloh a požiadaviek, ktoré treba splniť. Kladieme na seba privysoké nároky, no za akú cenu? Platíme pohodlím, pokojom a šťastím. Akoby sa tieto slová vytratili z našej prítomnosti. Nezapadli však prachom v zbierke archaizmov! Čoraz viac sa o nich hovorí. Ich absenciu má značne na svedomí stres. Je pôvodcom mnohých chorôb, okráda nás o šťastie a najlepšie urobíme, keď sa sa mu budeme vyhýbať. Ak už ale zaklope na dvere a votrie sa dovnútra, treba ho čo najskôr vyhnať. Môžeme s ním bojovať rôznymi spôsobmi. Ideálna je kombinácia aktívneho pohybu s pasívnym odpočinkom.

Tip: Často sa stáva, že v niektorých situáciách úplne zbytočne znervóznieme a stres si tak vyvoláme sami. Mešká vlak? Posaďte sa a pozorujte ľudí okolo seba. Ste v čakárni u lekára? Konečne máte čas čítať. Zostali ste visieť v dopravnej zápche? Započúvajte sa do hudby, pôsobí na dušu ako balzam. Využite tieto voľné momenty, ktoré vám život daroval, a relaxujte. Miesto stresovania sa či nadávania sa radujte z chvíle pre seba a uvoľnite sa.

Cesta ku šťastiu nie je až taká zložitá

Keby to bolo také jednoduché, milióny ľudí na svete by stáli v radoch pred lekárňami a kupovali by pocity vyrovnanosti, naplnenosti, spokojnosti a radosti v balíčku doplnkovej výživy. Cesta ku šťastiu nie je až taká zložitá, ako sa zdá. Žiaľ, mnohokrát si ju zbytočne komplikujeme sami. Zasypaní problémami nedokážeme precítiť menšie úspechy a zabúdame poďakovať dňu i za to málo, čo nám daroval. „Umelci života“ poznajú tajomstvo šťastia! Vedia odložiť problémy nabok a úprimne sa tešiť z „malých vecí“. Nepripúšťajú si, že nestíhajú tempom, akým by chceli bežať budúcnosti v ústrety. Dokážu spomaliť, prežiť ktorúkoľvek sekundu a byť za ňu vďační.

Skúste sa na minútku zastaviť

Zatvorte oči a zamyslite sa, čo vám spôsobuje v živote radosť. Sústreďte sa predovšetkým na drobnosti. Prišli ste načas do práce, lebo vás obišla dopravná špička? Tešte sa! Dostali ste e-mail od kamáratky, o ktorej ste niekoľko týždňov nepočuli? Vaše dieťa donieslo zo školy dobrú známku? Hneď dôvod navyše, prečo sa radovať. Konečne ste s manželom po dlhej dobe strávili spoločný večer? Úžasné! Takto by sme mohli pokračovať a menovať stovky ďalších maličkostí. Každá z nich neuveriteľnou silou pohladí ľudskú dušu a popritom dovolí slnku preniknúť do nášho vnútra. Čím viac teplých lúčov, tým rýchlejšie sa začne rodiť mozaika duševnej rovnováhy.

Tip: Pokúste sa vybaviť si každý večer pred zaspaním minimálne tri veci, ktoré vám spríjemnili uplynulý deň, a pochovajte ho s úsmevom na tvári. A aj keď sa o pár hodín zobudíte do zamračeného depresívneho rána, kúsok slnka vo vás predsa len zostane. Lebo iba ten, kto zaspáva s pozitívnymi myšlienkami, sa môže prebudiť s dobrou náladou a cítiť sa fajn.

Pestujte rituály, urobia vás šťastnejšími

V súčasnosti prežíva pojem rituál svoju renesanciu hlavne vďaka odborníkom zaoberajúcim sa duševným zdravím – tí poukazujú na jeho potrebu. Pôvod slova rituál pochádza z latinského ritus a znamená obyčaj, ceremoniál, zvyk alebo aj slávnostný. Korene rituálov siahajú hlboko do minulosti. Od samého počiatku sa niesli v duchu náboženských zvyklostí. Dodávali ľuďom vieru, nádej, pocit istoty a šťastia. Silný náboženský podtón rituálov si dodnes zachovali niektoré kultúry. Rituály sa ale nemusia bezprostredne viazať na vieru. Národy majú zaužívané vlastné zvyklosti a určitým spôsobom sa im podriaďujeme všetci.

Rituály ako denné menu

Ľudia často hovoria o rituáloch, i keď majú na mysli rutinu či zvyky. Rituál je viac ako len zaužívaný stereotyp, ktorý vykonávame automaticky. Znamená robiť niečo s láskou, nadšením či oduševnením. Možno ho spraviť z čohokoľvek. Z čítania novín, z pitia kávy, z nedeľného rodinného obeda alebo ukladania detí do postele. Zo všetkého, čo nám je milé, blízke a čo sami považujeme za dôležité. Podstata rituálov spočíva v tom, že robia ľuďom radosť a dávajú nášmu životu zmysel. Vďaka nim máme o dôvod viac tešiť sa na ďalšie dni. Predstavte si zdobenie vianočného stromčeka, výlet po obchodoch (raz do mesiaca po výplate), listovanie v novom čísle obľúbeného časopisu, posedenie si s priateľkou pri pohári vína (jedenkrát v týždni), raňajky do postele (v sobotu) alebo bozk na rozlúčku od vášho partnera (ráno). Už len pomyslenie na tieto činnosti nám privolá úsmev na tvár a rozprúdi búrku hormónov šťastia v tele. A o to ide! Aby sa endorfíny stali našimi vernými kamarátmi, potrebujeme rituály, na ktoré sa oplatí tešiť. Dodajú nám energiu, vôľu či chuť žiť, pomôžu odbúrať stres a posilnia imunitu tela i duše.

Tip: Človek sa cíti vyrovnaný vtedy, keď sa mu darí uspokojiť všetky sféry života. To znamená zónu partnerstva a rodiny, práce, priateľov a známych, voľného času a, samozrejme, fyzickú a duševnú stránku. Preto by prítomnosť rituálov nemala chýbať v žiadnej z nich. Povýšte bežné činnosti na rituály! Myslite na to, že čím viac sa ich stane súčasťou vašich dní, tým väčšiu radosť budete cítiť. Zaženiete s nimi zlú náladu a na chvíľu sa odpútate od problémov.

Zamerajte sa na podstatu, zostane vám viac energie

Počuli ste už niekedy o Paretovom princípe? Ide o formulu, nesúcu meno svojho autora. Taliansky inžinier, ekonóm a sociológ Vilfredo Pareto (1848 – 1923) sa pred vyše sto rokmi pokúsil opísať chod hospodárstva i celej spoločnosti, pričom použil princíp 20 : 80. Demonštruje ho na obchodníkoch. Podľa neho 20 % z nich dosiahne na trhu obrat 80 %, kým zvyšných 80 % iba 20 % z obratu. V praxi to znamená len jedno. Menej úsilia za viac úspechu, resp. naopak. Prečo spomíname túto teóriu v súvislosti s duševnou rovnováhou človeka? Mnoho odborníkov vyzdvihuje Paretov princíp a aplikuje ho do najrozličnejších oblastí. Nezaostávajú ani psychológovia. Radia, ako sa zamerať na podstatu a vyhnúť sa tak požieračom dobrej nálady – stresu a časovej tiesni. Veľa ľudí totiž nakladá s energiou úplne opačne, ako by malo, a stráca sily tým, že sa sústredí na veci, ktoré nedokáže ovplyvniť.

Tip: Položte si otázku, kde by ste vy mohli zúročiť Paretov princíp. Čo pre vás znamená dvadsať percent, ktoré by mali viesť k osemdesiatim percentám úspechu? Nie sú to náhodou veci, ktoré poznáte najlepšie a sú vám najmilšie? Zamyslite sa, v čom vynikáte, a zahoďte „hlavu plnú smútku“ zo svojich nedostaktov. Vyzdvihujte svoje prednosti a na ceste za šťastím stavte na úsmev. Budete sa cítiť fajn!

Autor
Gabriela Kubaljaková