Miriam vám prezradí, ako udržať potraviny dlhšie čerstvé

Myslíte si, že viete, ako správne skladovať potraviny? Pravidlá sa menia spolu s technológiami, presvedčte sa sami!

Miriam Molková je odborníčka na chladničky v predajni PLANEO Poprad.

 

Čím dlhšie vám vydržia potraviny čerstvé, tým menej ich budete musieť kupovať, a, samozrejme, budete menej plytvať. Poďme sa pozrieť na to, ako sa dá predĺžiť čerstvosť jednotlivých potravín.

 

Správne skladovanie v chladničke a mrazničke

To je predsa samozrejmé, poviete si – naozaj? Viete, do ktorej poličky v chladničke patrí mäso a kam uložiť zeleninu, aby vám čo najdlhšie vydržali?

 

Mäso a ryby patria na najspodnejšiu poličku chladničky. „V lepších chladničkách 

sú samostatné priehradky na mäso a ryby, v ktorých sa dajú aj správne rozmrazovať zmrazené potraviny. Chladničky s technológiou Double NoFrost pomocou nezávislých ventilátorov schladia potraviny bez vysušenia, preto potraviny v chladničke a mrazničke rozmiestnite tak, aby medzi nimi zostal priestor na prúdenie vzduchu. Ionizátor IonFresh zas pomáha uchovávať potraviny bez zápachu a baktérií, takže ani olomoucké syrečky nemajú šancu,“ usmieva sa Miriam Molková, odborníčka na chladničky z popradskej predajne PLANEO Forum.

Unikátnu priehradku Fresh Store v chladničke Philco PCD 3602 ENFDX oceníte pre možnosť regulovania vlhkosti. 

 

Pri správnom uskladnení v chladničke vydržia...
... hydina a mleté mäso – 2 dni
... bravčové – 3 dni
... hovädzie – 5 dní

 

Tvrdé syry a jogurty patria do hornej priehradky, maslo a čerstvé mlieko o poschodie nižšie, alebo do dverí chladničky.

 

Surové potraviny uchovávajte vždy oddelene od varených a od ovocia a zeleniny.

 

Ovocie a zelenina patria do spodných zásuviek, alebo do špeciálnej zásuvky. „Možnosť regulácie vlhkosti v tejto zásuvke vám umožní nastaviť akurátne prostredie pre ovocie a zeleninu, takže tak rýchlo nezvädnú,“ upozorňuje Miriam na vychytávku chladničiek Philco.

 

Drobné ovocie ako maliny, čučoriedky, jahody alebo hrozno pred uložením do chladničky neumývajte, inak rýchlo zhnije. Banány, jablká, hrušky, paradajky chladničku veľmi nemusia, stačí ich uložiť na chladné

miesto v špajzi.

 

Koreňová zelenina má rada vlhkosť, preto ju skladujte zabalenú vo vlhkej papierovej utierke, alebo s koreňmi v pohári s vodou – ako kyticu.

 

Kombinovaná chladnička Philco PCD 3602 ENFDX v elegantnom tmavom prevedení.

 

Tip:

Chladnička Philco PCD 3602 ENFDX má všetky funkcie, ktoré sa od perfektnej chladničky očakávajú, dvierka s nulovým nábehom, takže ju umiestnite aj blízko steny. V sieti PLANEO a na planeo.sk je aj za skutočne dobrú cenu. Presvedčte sa sami!

 

Vákuové balenie

S vákuovačkou predĺžite čerstvosť potravín až 5-násobne. Bez vzduchu vydržia čerstvé oveľa dlhšie, čo môžete využiť aj pri skladovaní nespotrebovaných zvyškov z varenia, zeleniny, mäsa, syrov, ale aj doma pripravených polotovarov a hotových jedál. Vákuované potraviny si zachovávajú autentickú chuť a vôňu a aj všetky nutričné hodnoty čerstvých potravín. „Vákuovanie je dostupné každému. V PLANEO je široký výber vákuovačiek od tých najjednoduchších pre domácnosti až po vákouvačky, ktoré nájdu uplatnenie aj v menších či stredných prevádzkach,“ hovorí sympatická predajkyňa a pridáva aj svoj tip: „Odporúčam na pár dní zavákuovať aj každé suché balenie potravín, ako je múka, orechy, cestoviny, cukor, soľ a ďalšie. Ak by sa v nich náhodou vyskytovali zárodky škodcov, bez vzduchu zahynú.“ Možno sa vám táto metóda zdá nechutná, verte nám však, že oveľa nepríjemnejšie je vyhadzovať všetky kontaminované potraviny po tom, ako sa vám do nich nasťahujú mole.

Vákuovačka je v domácnosti neoceniteľná pomocníčka. Foto: Philco

 

Pravidlo dvoch hodín

Potraviny podliehajúce skaze ihneď schlaďte alebo zmrazte. Pri potravinách, ktoré treba udržiavať v chlade, dodržiavajte pravidlo dvoch hodín: mäso, hydinu, morské plody a iné produkty, ktoré vyžadujú chladenie, nenechávajte pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny a pri teplotách nad 30 °C nie viac ako hodinu.

 

Skladovanie základných potravín 

Základné potraviny ako múka, cukor, soľ, cestoviny a iné suché potraviny by sa mali skladovať na chladnom a suchom mieste. Na zachovanie ich chuti a čerstvosti presypte potraviny do uzatvárateľných nádob a pravidelne ich kontrolujte kvôli prípadnému výskytu molí.

 

Neskladujte spoločne niektoré druhy ovocia

Niektoré druhy ovocia vylučujú etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania. Takže sa vám môže stať, že misa s ovocím, do ktorej dáte banán, bude o dva dni komplet prezretá. Na druhej strane, ak potrebujete, aby vám nejaké ovocie dozrelo rýchlejšie, stačí ho šupnúť do papierového vrecúška s týmto „urýchľovačom zrenia“.

 

Toto ovocie skladujte zvlášť:

-          Banány
-          Avokádo
-          Čerstvé figy
-          Broskyne
-          Hrušky
-          Marhule
-          Nektarinky

Patrí do vydania