Odborníci na práčky - týchto 5 mýtov vám predražuje pranie a ničí bielizeň

Aj vy veríte týmto mýtom? V snahe dosiahnuť čo najvyššiu úsporu energie a vody a čo najčistejšiu bielizeň robíme pri praní tieto najčastejšie chyby.

 

Peter Šurianský sa predaju práčiek venuje už viac než 10 rokov: „Ak berieme do úvahy pomer cena:výkon, odporúčam Philco PLDI 127 BTL King. Patrí medzi naše najpredávanejšie.“

 

Práčka je úžasný vynález, ktorý šetrí náš čas aj ruky. Daňou za to je spotreba elektrickej energie, predovšetkým pri zohrievaní vody, a to stojí nejaké tie peniaze, ktorých v bežných domácnostiach asi nikdy nie je nazvyš. Peter Šurianský je predajca v predajni PLANEO v Partizánskom a predovšetkým práčky sú jeho srdcovka. „Zaujíma ma všetko, čo sa prania týka od technických vylepšení v nových modeloch práčok až po parfémy na pranie, ktoré sú pre svoju šetrnosť a dlhotrvajúcu vôňu čoraz obľúbenejšie,“ hovorí špecialista s mnohými školeniami v tejto oblasti, ktorého srdcovkou je Philco. „Kladie veľký dôraz na funkčnosť, technológie, intuitívne ovládanie, širokú ponuku prakticky užitočných programov, a tiež na udržateľnosť vo fáze výroby aj u koncového spotrebiteľa,“ odôvodňuje svoj výber.

 

Mýtus 1: Šesťdesiatka vyperie najlepšie

Veľa ľudí si myslí, že ušetria, keď budú prať menšie množstvá bielizne, pretože minú menej vody. Práčka však spotrebuje najviac elektriny na ohrev vody, preto v skutočnosti viac ušetríte s plnou práčkou a rozumnou voľbou teploty,“ vyvracia Peter najrozšírenejší mýtus o šetrení pri praní. Ako tvrdí, na 60 °C dnes už netreba prať toľko, ako kedysi prali naše mamy a babky. „Dnešné práčky v kombinácii s kvalitnými pracími prostriedkami pekne operú bežne znečistenú bielizeň už na 40-ke, dokonca pri tridsiatich stupňoch, čo znižuje spotrebu energie takmer o polovicu. Pranie na 90 °C si vyžaduje až dvakrát toľko energie než program s teplotou 60 °C. Práčky Philco vám vďaka svojim vyspelým technológiám šetrne vyperú mierne znečistenú farebnú bielizeň dokonca už pri 20 °C, čo je už naozaj citeľná úspora elektriny,“ upozorňuje.

 

Philco je už desaťročia pojem medzi práčkami, čo sa odráža v špičkových technológiách. Je len na vás, či si vyberiete predom alebo vrchom plnenú, alebo sa rozhodnete pre kombináciu práčky a sušičky.

 

Mýtus 2: Plný bubon pri každom programe

Ďalšou radou odborníka na práčky je plniť bubon podľa programu. „Jednotlivé programy práčok sú prispôsobené určitému objemu bielizne v bubne. Hmotnosť praného oblečenia vyčítate v návode na použitie, preto je naozaj dobré si ho prečítať skôr, než začnete prať,“ naráža predajca na častý spotrebiteľský zlozvyk, akým je nečítanie návodov na použitie. V preplnenom bubne práčka nedokáže vyprať veci uspokojivo a preťaženie ju môže postupne poškodiť. S poloprázdnym bubnom a pri nevhodnom programe zas zbytočne míňate vodu aj elektrinu na jej zohriatie, čím sa pranie predražuje.

 

Mýtus 3: Viac pracieho prostriedku vyperie krajšie

Tento mýtus ničí vašu bielizeň, práčku aj životné prostredie. Peter Šurianský poukazuje na fakt, že len málokto dávkuje prací prostriedok správne. „Dávkovanie závisí nielen od znečistenia bielizne, ale aj od tvrdosti vody. Preto každému, kto si kupuje novú práčku radíme, aby sa riadili množstvom, odporúčaným výrobcami čistiacich prostriedkov. Taktiež odporúčame používať pracie prostriedky, určené na jednotlivé druhy bielizne. Na vlnu a hodváb sú určené jemnejšie výrobky, pracie prostriedky na bielu bielizeň zas obsahujú bieliace aktivátory, na farbenú optické rozjasňovače.“ Pokiaľ vám skutočne záleží aj na ekológii, najoptimálnejšie sú samozrejme ekologické pracie prostriedky, ktoré dnes už dostanete aj bežne v drogériách, potom pracie prášky a najväčšiu záťaž pre prírodu predstavujú tekuté pracie prostriedky.

 

Mýtus 4: Škvrny sa vyperú samé

Špecialistka na práčky Karin Dianišková z popradského PLANEO svojho kolegu dopĺňa tvrdením, že na šetrenie pri praní sa treba pozerať globálne. „Darmo budete čakať, že sa vám na tridsiatke vyperie škvrna od kečupu. Na druhej strane, ak ju ošetríte pred praním vhodným prostriedkom proti škvrnám, na jej vypratie tá tridsiatka postačí. A ako už vieme, najväčším žrútom energie je práve zohrievanie vody,“ prízvukuje predajkyňa, ktorá je v oblasti práčok a sušičiek ako doma.

 

Mýtus 5: Bez aviváže to nejde

Aviváž je veľmi obľúbená, pretože bielizeň krásne prevonia a zjemní. Karin Dianišková však upozorňuje, že nie je vhodná pre všetky druhy bielizne. „Termobielizeň, funkčné, outdoorové a športové oblečenie by s avivážou nemalo prísť do styku, pretože upcháva štruktúru tkaniny a tým znemožňuje jej funkčnosť. Aviváž nepoužívajte ani na froté uteráky,“ šokuje odborníčka. „Použitie aviváže zmení štruktúru tkaniny a obmedzuje savosť,“ vysvetľuje. Namiesto aviváže použite prostriedok na jemnú bielizeň a o dlhotrvajúcu vôňu sa postarajú moderné parfémy do prania. „V PLANEO ponúkame talianske parfémy, určené aj pre športové oblečenie. Vôňa je vhodná aj do sušičky a na bielizni vydrží až 5 týždňov. Dostanete ich v predajniach aj na e-shope PLANEO,“ pridáva svoj tip Karin.

 

Tri extra tipy pre dlhšiu životnosť práčky a voňavejšiu bielizeň

  1. Práčku pravidelne čistite na to určeným programom a prostriedkami – predchádzate tak usadzovaniu vodného kameňa
  2. Dvierka a zásobníky nechávajte po praní otvorené – zabránite tým množeniu baktérií a nepríjemnému zápachu
  3. Pokiaľ čerstvo vypratá bielizeň zapácha, skúste ju vysušiť na vzduchu – slnečné svetlo a vietor môžu zápach odstrániť. Ak sa to nepodarilo, preperte oblečenie na nízkej teplote s použitím parfému na pranie.
Patrí do vydania