Rátajme kalórie v zime, na jar sa nám organizmus poďakuje!

Zvlášť v zimnom období, keď sa nám kvôli sychravému počasiu nechce z domu „vystrčiť ani nos” a čas trávime najčastejšie v sede pri televízii či počítači, by sme mali mať pod dohľadom svoju stravu. Dlhší pobyt doma nás totiž podvedome vedie k vyššej konzumácii jedla a sladkých pochúťok... Čo tak pokúsiť sa prežiť zimu v duchu hesla: Neprejedať sa a dodržiavať vyváženú bilanciu kalórií? Na jar tak nebudeme musieť riešiť zopár kilogramov navyše, budeme sa cítiť vitálnejší a jarná únava sa nám vyhne oblúkom. O lepšej odolnosti organizmu – imunite ani nehovoriac.

Najlepšie je zvýšiť si metabolizmus pohybom a optimálnou výživou! Každodenné prechádzky obohaťme hoci každodennou „jazdou” na stacionárnom bicykli či šliapacom alebo bežiacom páse v kombinácii s príjmom správne zvolenej stravy. A tiež kvalitných, najlepšie prírodných výživových doplnkov.

 

Môžeme si zvoliť takisto vhodne upravené pravidlá tzv. keto diéty, ktorej základom nie je hladovať, ale limitovať vybrané zložky potravy – jej princíp možno efektívne zužitkovať práve v zimných mesiacoch. Zásadou nie je výrazne obmedziť porcie stravy počas celého dňa, ale úplne vylúčiť cukry počas poludňajších a večerných hodín a dbať o dostatočný príjem bielkovín v akejkoľvek forme – mliečne výrobky – jogurty, syry, vajcia (bielky), diétne mäso – hydina, králik, ryby a pod. Na obed  redukovať potraviny bohaté na uhľohydráty – pečivo, chlieb, zemiaky, ryžu, cestoviny, atď. a vo večerných hodinách ich maximálne obmedziť, až úplne vyradiť z jedálneho lístka pokiaľ večeriame po 18. hodine. Keďže určite nechceme večer hladovať, môžeme ich nahradiť napríklad varenou zeleninou.

 

Bez hladovania naštartujeme chudnutie

Pohyb podporený správnou výživou s dostatkom bielkovín nám pomôže nielen ku skvalitneniu svalovej hmoty, ale i kondície, psychickej pohody. Už v prvých týždňoch pri dobrej disciplíne dôjde k zvýšeniu metabolizmu, naštartuje sa rýchlejšie spaľovanie tukov. Takže, ak si to zhrnieme, pokojne si môžeme dožičiť raňajky s nesladeným čajom alebo mliekom (prípadne osladenými trochou medu), s tmavým pečivom či chlebom (stačí 1 ks, nie 2 kusy), potretým malým množstvom masla (tuky nie je potrebné vylúčiť úplne, treba ich však používať s mierou) a doplneným šunkou, syrom alebo zeleninou. Vhodný je i grécky jogurt obohatený napríklad o jablko či bobuľové ovocie.

 

Na desiatu nám poskytne dobrú službu menšia porcia ovocia a nie je problémom ani obed podľa želania, avšak s minimálnym, resp. so žiadnym obsahom cukrov a s polovičnou dávkou zemiakov alebo ryže. Na olovrant je vhodné ovocie či surová zelenina – mrkva, reďkovka, avokádo a pod. Zelenina, zvlášť v zime varená, by mala tvoriť prílohy večerných mäsových jedál. Optimálne tak nahradíme klasické prílohy večere – zemiaky, ryžu, cestoviny či knedľu. Ideálne je zvyknúť si dopriať si večeru skôr, v čase od 17. do 18.00 hodiny. Najvyhovujúcejšie je zapiť ju nesladeným čajom, prípadne iným nesladeným nápojom, citrónovou vodou, resp. osviežujúcim vínnym strikom. Čím neskôr večeriame, tým menšie porcie si doprajme. Ísť spať „hladným” je mimoriadne zdravé, dostaví sa pocit ľahkosti a spánok môže byť tak osviežujúcejší.

 

Ak nám bude počas dňa chýbať niečo navyše, môžeme si stravu doplniť malým množstvom orieškov, semienkami či šalátmi s panenským, napr. olivovým olejom. Je možno prekvapujúce, že zhadzujeme tuky, a pritom ich v obmedzenom množstve môžeme prijímať. V zásade sú počas celého dňa naším nepriateľom sacharidy – všetky sladkosti, koláče, palacinky..., a hlavne večer uhľohydráty ako zemiaky, ryža, cestoviny. Bielkoviny si však počas dňa dopĺňajme v dostatočnom, aj väčšom množstve. Neuškodí nám ani 1 – 2 dl vína denne.

 

Urýchľujú metabolizmus, dodávajú výživu

Zdravý životný štýl podporme tiež optimálnymi dávkami výživných látok kanadského výrobcu prírodných vitamínov Jamieson so storočnou tradíciou – vitamínmi D3, C, bioflavonoidmi, napríklad kvercetínom a aj ďalšími antioxidantmi a minerálnymi látkami. Optimálne je pomôcť zvyšovaniu metabolizmu s pomocou prirodzenej sily prírody koncentrovanej v rastlinných výťažkoch morských rias s obsahom organicky viazaného jódu (Jamieson Kelp) či lecitínovým olejom v tobolkách (Jamieson Lecitín), ako aj prípravkom s čistým extraktom škorice (Jamieson Cinnamon), podporujúcim zdravé trávenie a metabolizmus tukov – dokonca dokáže oddialiť nástup diabetu II. typu. K správnemu metabolizmu a udržaniu normálnej hladiny glukózy prispeje aj chróm (Jamieon Chromium), ktorý nám zároveň zníži aj pocit hladu. Preto sa využíva aj pri rôznych redukčných diétach. Bielkoviny pomôže organizmu doplniť napríklad prípravok Jamieson PROTEIN s obsahom proteínov, vlákniny a probiotík, ktorý dokáže nahradiť ich deficit a priaznivo ovplyvniť našu kondíciu a pocit sýtosti, ako aj odbúravanie tukov práve z tukového tkaniva a celkovo znižovanie našej hmotnosti. Vnútornú harmóniu počas diétneho režimu radia odborníci podporiť prírodnými prípravkami s obsahom magnézia, ktoré zároveň pomáha aj správnej látkovej výmene, dôležitej pre tvorbu energie.

 

Dobrú kondíciu a duševnú rovnováhu, ktoré možno dosiahnuť bez nutnosti obmedzovať sa v množstve stravy, určite privítame všetci. Stačí dohliadať na vyváženú bilanciu kalórií – príjem kalórií by nemal byť vyšší ako ich výdaj. Pritom ich nemusíme prácne, až úzkostlivo počítať, či pod stresom sa denne vážiť. Je oveľa príjemnejšie sledovať úbytky na váhe bez odriekania.

 

Vedeli ste, že...

Zníženie príjmu sacharidov, a večer aj všetkých potravín bohatých na uhľohydráty, dostáva náš organizmus do stavu ketózy, kedy sa začína metabolizovať uložený tuk na molekuly zvané ketolátky, z ktorých si pri nedostatku cukru v krvi telo vytvára energiu? Potrebný je pritom dostatočný príjem bielkovín, aby sa energia čerpala z tukov a nie zo svalov.

 

Odborníci hovoria, že naštartovanie obdobia chudnutia je v hlave. Duševná pohoda a vyváženosť sú základom mimoriadne príjemného úspechu, ktorý sa tak dostaví bez akéhokoľvek nervového vypätia.

Patrí do vydania