Rhône-Alpes - región, ktorému štedrá príroda dala všetko


Je najväčší z francúzskych regiónov. Jeho hlavné mesto je Lyon, gastronomická bašta Francúzska. Región Rhône-Alpes má ideálnu polohu – susedí s Talianskom a Švajčiarskom – a vyznačuje sa výnimočnou prírodou: oslnivými horami s najvyšším a najvyhľadávanejším európskym vrcholom Mont Blanc, siahajúcim do výšky 4 807 metrov, ôsmimi prírodnými parkami, veľkými alpskými jazerami s najčistejšou vodou v Európe, riekami a riečkami s vodopádmi, prameňmi známych minerálnych vôd. Na jeho území nájdete na severe vinice Beaujolais, vinice v údolí rieky Rhôny, na juhu levanduľové polia a vápencové kaňony. Vínne a cyklistické cesty vedú cez malebné stredoveké kamenné mestečká. Z turistických aktivít si však môžete vybrať aj mestskú turistiku, turistiku zameranú na kultúru, gastronómiu či poznávanie vín.

Výnimočná lyžiarska oblasť
Rozhodujúce pre región Rhône-Alpes je však to, že tu nájdete najväčšie lyžiarske areály na svete, napríklad oblasť Tri údolia alebo svetoznáme strediská, ako je Chamonix. V regióne sa už trikrát konali olympijské hry: v roku 1924 v Chamonix, v roku 1968 v Grenoble a v roku 1992 v Albertville. Dovedna osemnásť lyžiarskych oblastí tu každý rok otvára šesťtisíc kilometrov zjazdoviek pre nadšencov a vyznávačov krásneho zimného športu, lyžovania. A čo je na tejto lyžiarskej oblasti úplne ojedinelé a výnimočné? Každé z medzinárodných lyžiarskych stredísk má svoju osobitosť. Napríklad Chamonix je športový, Méribel rodinný, Avoriaz zase veľmi moderný. V mnohých z nich môžete zažiť aj svetové lyžiarske preteky. A to sme ešte nespomenuli také zimné strediská, ako Alpe d´Huez, Les Deux-Alpes, Courchevel, la Plagne, Val d´Isre, Megve, Tignes a iné.
Veľhory môžete objavovať aj z T.M.B. – Tramway du Mont-Blanc – najvyššie položenej železnice vo Francúzsku. V lete vás zavezie až ku Nid D´aigle (2 372 m n. m.), východiskovému bodu pre výstup na Mont Blanc


Rhône-Alpes, región jedinečných kontrastov
Rhône-Alpes je región kontrastov. Protipólom zasnežených horských velikánov tu je typická stredomorská krajina. Môžete sa kochať fialovými a modrými odtieňmi rozkvitnutých levanduľových polí, v júni plných pestrofarebných motýľov. Múzeum levandule v nádhernej krajine pri Saint-Remze v departmente Ardche vám poskytne podrobné informácie o tejto nevšednej rastline a o tradícii jej využitia. Región je však akoby stvorený hlavne pre náruživých športovcov: kolíska alpinizmu je práve v známom Chamonix, paragliding si môžete vyskúšať pri jazere Annecy, kde sa konal vôbec prvý let na kĺzavom padáku v histórii, alebo si môžete užiť jazdu na horských bicykloch v oblasti Portes du Soleil. S viac ako dvadsaťtisíc kilometrami značených trás je Rhône-Alpes ako stvorený na pešiu turistiku. Môžete sa nechať zlákať bájnou túrou okolo masívu Mont-Blanc alebo výletmi po ľadovci s mačkami na nohách v sprievode vysokohorského sprievodcu. Tento kraj priezračnej sladkej vody je rajom pre nadšencov raftingu, kanoe, kajakov a ďalších obľúbených vodných športov či na rybníkoch, alebo priamo na divokej vode.
Z regiónu Rhône-Alpes pochádzajú mnohé svetoznáme prírodné minerálne vody, vrátane vody Evian

Lyon dýcha dvetisícročnou históriou
Z miest je v popredí určite hlavné mesto tohto regiónu. Lyon dýcha históriou a umením. Vďaka svojmu výnimočnému pamiatkovému bohatstvu sa dostal do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Po Ríme je Lyon považovaný za druhú najväčšiu archeologickú lokalitu v Európe. Jeho počiatky sú spojené s názvom Lugdunum, ktoré označovalo hlavné mesto Galie. Na kopci Fourviere sa zachovali významné galorománske pamiatky. V starobylej časti mesta, nazývanej Starý Lyon, je zrejmý taliansky vplyv. Po Benátkach ide o druhú najväčšiu renesančnú štvrť v Európe. Je sieťou úzkych uličiek, plných obchodíkov a reštaurácií. Lyonskou zvláštnosťou sú priechodné domové pasáže, takzvané traboules, ktorými sa dá prejsť z jednej ulice do druhej. Lyon je centrom regiónu, dynamickým moderným mestom kultúry, gastronómie a hodvábu.


Z Paríža do Lyonu môžete cestovať aj vysokorýchlostným vlakom TGV. Cesta ním trvá len dve hodiny.
V najväčších mestách regiónu pôsobia vyhlásení šéfkuchári. Uvedieme mená štyroch držiteľov najvyššieho, trojhviezdičkového ohodnotenia gastronomického sprievodcu Michelin: Bocuse, Troisgros, Veyrat a Blanc. Ich kulinárne umenie zhodnocuje typické a tradičné produkty tohto regiónu: kura z Bresse, syry Reblochons, Tommes, St Marcellin, gaštany, orechy, olivový olej…

Autor
Jozef Dráb