Lenka Šoltysová

Ak chcete vyzerať dobre, musíte byť v psychickej pohode. A to vám ani najdrahší krém alebo líčidlo nezabezpečí.

 

Z hotelového biznisu ku zdraviu, a potom už len na skok ku kráse. To je cesta, ktorú si prešla príjemná a veľmi inšpiratívna biznis woman, Lenka Šoltysová. Popri budovaní svojej parádnej kariéry sa musela začať sama fokusovať i na vlastné zdravie - čo jej pomohlo zbaviť sa silnej alergie a v čom dnes podniká, prezradila exkluzívne pre náš magazín Beauty & Woman. Inšpirujte sa spolu s nami.

 

Dnes tu sedíme, lebo nás spája náklonnosť k organickej kozmetike. Ako vyzeral Váš život prv, než ste založili online predajňu organic-oasis.sk, to ma zaujíma tiež. Na čom ste pracovali počas predchádzajúcich 20 rokov?

Po skončení štúdia na Ekonomickej Univerzite v Bratislave som začala pracovať v hotelierstve. Najprv v hoteli Carlton v Bratislave, kde som mala na starosti marketing a PR, neskôr v predstavenstve hotela Yasmin v Košiciach, kde som zastrešovala jeho otvorenie. Po 11 rokoch v hotelovom biznise som prešla na povestnú druhú stranu, a to k zariaďovaniu hotelov. Viedla som napríklad projekt kompletného fit out-u 5 hviezdičkového dizajnového hotela Aria v Budapešti, na ktorý som obzvlášť hrdá, lebo hotel získal prestížne ocenenie za najlepší dizajn boutique hotela na svete. Ďalším projektom bola výstavba apartmánov na ostrove PAG v Chorvátsku.

 

Tomu sa hovorí dokonale rozbehnutá kariéra! Určite vás to stálo mnoho odriekania a driny. Ako ste sa potom dostali z tejto oblasti k organickej kozmetike?

Vždy ma zaujímala starostlivosť o seba a zdravie, najmä to vnútorné. Preto som pred pár rokmi založila spoločne s primárkou onko-genetičkou súkromné onko-genetické laboratórium a pred štyrmi rokmi som rozbiehala, spoluzakladala a viedla kliniku estetickej medicíny, zdravia a krásy v Bratislave. Práca na klinike ma dosť zamestnávala, no keďže nie som lekárka, čoraz viac ma to ťahalo ku neinvazívnej kompletnej starostlivosti o svoje telo, zvonku aj zvnútra. Rozhodla som sa, že túto starostlivosť „zhmotním“ do e-shopu, prostredníctvom ktorého dnes ponúkam ľuďom produkty, ktoré vedia zlepšiť ich zdravie a krásu nielen navonok, ale aj zvnútra.

 

Viem o Vás, že patríte medzi vyznávačov tradičnej čínskej medicíny (ďalej TČM). Tá je čím ďalej tým viac populárna. Čím to podľa Vás môže byť?

Prvýkrát som sa stretla s princípmi TČM pred vyše dvadsiatimi rokmi. Keď som mala ja sama zdravotné problémy. Bola som silný alergik a keďže boli dni, keď som brala aj tri tabletky denne, len aby som mohla fungovať, rozhodla som sa s tým niečo urobiť a hľadať aj iný spôsob, inú liečbu, ktorá by mi pomohla. Natrafila som na prípravky TČM a z alergie som sa dostala. Už roky som nezobrala žiadnu tabletku, problém je preč. A to, že TČM ide stále viac do popredia, to je podľa mňa spôsobené dvomi faktormi. Jednak si myslím, že sa ľudia začínajú viac vracať k prírode a potom, TČM pracuje aj s psychikou pacienta. Podľa tradičnej čínskej medicíny, každá choroba má svoju psychosomatickú príčinu, ktorú je potrebné rozobrať, následne pacienta naviesť na správne informácie, prípadne bloky, ktoré by mal odstrániť, alebo na nich aspoň pracovať. Spoločne s bylinnými prípravkami a prácou na sebe, by sa tak mal stav zlepšiť. Túto vetu ešte zdôrazním, pretože nikdy to nie je o tom, že si dáte tabletku, alebo bylinný preparát a už ste zdravý.

 

Zvažovali ste dlho, že si otvoríte vlastný e-shop a budete pokračovať práve touto cestou?

Organic-oasis.sk funguje zatiaľ len pár mesiacov. Založila som ho s cieľom pomôcť ľuďom vďaka produktom, ktoré ja sama roky užívam a sú odskúšané nie len mnou, ale aj mojimi blízkymi. Ponúkam prémiové produkty svetovej kvality ako napríklad austrálsku značku WELLECO, ktorú založila svetoznáma topmodelka Elle Macpherson, prezívaná „body“. Má 56 rokov a vyzerá úžasne! Ďalej je to veľmi kvalitná nová bio kozmetika z Čiech YAGE, ktorej produkty obsahujú 100 % podiel aktívnych látok a takmer žiadnu vodu. YAGE vo svojich výrobkoch má štrnásť patentovaných aktívnych látok, je priekopníkom vo svojom odbore.

 

Je ťažké nájsť kvalitu medzi slovenskou organickou kozmetikou?

Myslím si, že dnes máme kvalitnú bio kozmetiku už aj na Slovensku, takú, ktorá môže konkurovať aj zahraničným značkám. Čo sa ešte pred štyrmi rokmi, keď som otvárala kliniku, povedať nedalo.

 

Všimla som si, že veľmi apelujete na to, že ak chceme byť krásne, musíme byť v prvom rade zdravé. Ako to treba chápať?

Jednoducho. Ak je človek zdravý, je to vidieť aj na jeho tvári a v očiach. Ak chcete vyzerať dobre, musíte byť v psychickej pohode. A to vám ani najdrahší krém alebo líčidlo nezabezpečí. V prvom rade musíte byť spokojná sama so sebou, to sa potom odzrkadlí na vašom zdraví, v neposlednom rade aj na vašej pleti. Preto mám v mojom internetovom obchode produkty, ktoré napomáhajú k tomu, aby ste sa cítili a vyzerali naozaj zdravo. Sú tam bylinné prípravky na vnútorné použitie, ale aj bio luxusná kozmetika na vonkajšiu starostlivosť.

 

Značná časť produktov sa sústredí na odkyslenie organizmu. Prečo je to také dôležité?

Ak je telo prekyslené, robí ho tento stav náchylnejším k rozvoju mnohých ochorení, objaviť sa môže aj nedostatok dôležitých živín, ktorých spotreba pri prekyslení narastá. Ak je totiž organizmus prekyslený, začne čerpať minerály ako horčík, vápnik, draslík a sodík z kostí a dôležitých telesných orgánov pre neutralizáciu vnútorného prostredia, čo ľudské telo zaťažuje.

Pripúšťate teda, že aj strava je pre zdravie a krásu kľúčová?

Strava je určite základným pilierom zdravia. Pokiaľ máte vyváženú a zdravú stravu, určite to Vaše telo ocení a odzrkadlí sa to aj na Vašom zdraví.

 

Aký podiel môže mať, podľa Vás, pri pestovaní zdravia a krásy cvičenie? Dnes je celkom cool makať na bežeckom páse, alebo niekde v posilňovni. Majú športovo aktívni ľudia, čo sa týka v starostlivosti o zdravie a krásu, pred tými lenivejšími skutočne navrch?

Fyzická aktivita je určite prospešná v každom veku a u každého môže vyzerať inak. Jednému vyhovujú hodiny driny vo fitku, iný sa teší z behu v prírode. Podľa mňa netreba nič preháňať. Ja sama si občas zacvičím jogu s manželom, ktorý ju aj vyučuje. Začala som behať, ale nie na bežiacom páse, behám najradšej v prírode. V mojom veku, mám 46, je to už aj o zážitku z pohybovej aktivity. Uprednostňujem preto akúkoľvek aktivitu v prírode, či už je to spomínaný beh, joga, alebo jazda na bicykli, alebo prechádzka s mojím psom.

 

Rada by som ešte zabŕdla do takej menej populárnej témy, a tou je cena za bio produkty. Prečo napríklad rúž konvenčnej kozmetiky možno kúpiť do päť eur a ten organický stojí niekedy aj štvornásobok? Podobne je to aj so 100 % rozložiteľnými a odbúrateľnými čistiacimi prostriedkami. Prečo sú tie ceny také vysoké?

Dobrá otázka. Stále sa treba pozerať na zloženie výrobku, teda za čo vlastne platíme. Za príklad zoberiem značku YAGE, ktorá je vysoko koncentrovaná, čo znamená, že mi stačí jediná kvapka, ktorá v sebe obsahuje 100 % aktívnych látok a mám zabezpečenú kompletnú výživu pre pleť. Keď si dnes pozriete zloženie väčšiny kozmetických krémov, na prvom mieste je voda a až potom nasledujú živiny. U nás voda takmer neexistuje a niektoré ingrediencie, ktoré produkty obsahujú naozaj nie sú lacnou záležitosťou. Ďalším dobrým príkladom sú napríklad bio rúže od slovenskej značky PJUR. Nie sú najlacnejšie, ale cena určite zodpovedá tomu, z akých surovín sú vyrábané. Ak nejaké čiastočky z rúžu zjete, tak sa vám určite do tela nedostanú žiadne nebezpečné a zdraviu škodlivé látky. Tieto rúže sú vyrábané ručne, majú recyklovateľný obal, neobsahujú žiadne konzervanty a treba si otvorene povedať, že to všetko niečo stojí. Benefitom nákupu je i fakt, že podporujete lokálneho výrobcu, nie niekoho neznámeho.

 

Myslíte, že je šanca, že niekedy v blízkej budúcnosti budú tieto organické a 100 % prírodné, odbúrateľné a recyklovateľné produkty automatickou súčasťou každej domácnosti?

Asi by mali byť, lebo naša planéta je zatiaľ jediné miesto kde môžeme žiť a je len na nás ako sa k nej zachováme. Už teraz sme ju značne vyčerpali a keď sa na tom niečo nezmení, tak ľudstvo v takomto režime dlho neprežije.

 

Patrí do vydania: 
Október 2020