Najnovší experiment z dielne TULLAMORE D.E.W.

Hoci má Írsko necelých 5 miliónov obyvateľov (podobne ako Slovensko), k írskemu pôvodu sa hlási viac ako 100 miliónov ľudí na celom svete. A hoci si typického Íra predstavíme ako človeka so snehobielou pokožkou a ryšavými vlasmi, pokojne ním môže byť černoch na karibskom ostrove s prízvukom z oblasti Corku. Stačí navštíviť ostrov Montserrat a stretnete potomkov írskych vyhnancov Olivera Cromwella a černošských otrokov, ktorí si zachovali silnú spolupatričnosť s vlasťou svojich predkov.

A podobne je to aj pri whiskey Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish, ktorá je inšpirovaná celosvetovou reklamnou kampaňou‚ The Beauty of Blend’ (krása splynutia). Vznikla ako pocta dávnym imigrantom z Írska. Zatiaľ čo najstaršie záznamy o výrobe whiskey pochádzajú z Írska, to že Íri prispeli k vývoju výroby prvých karibských rumov sa vie už menej. V 16. a 17. storočí prišlo na územie „West Indies“ v Karibiku viac ako päťdesiattisíc írskych emigrantov. Predpokladá sa, že svoje skúsenosti s destiláciou whiskey zmenou surovín, z jačmeňa na cukrovú trstinu, využili na výrobu nového produktu – karibského rumu.Na túto tradíciu novým spôsobom nadviazal Brian Kinsman, Malt Master spoločnosti William Grant & Sons. Dva roky cestoval po Karibiku a hľadal optimálny rum, ktorý by sa vhodne spojil s charakterom tradičnej írskej whiskey. „Pálenica Tullamore pri výrobe whiskey neustále experimentuje. Vyskúšali sme viacero štýlov karibských rumov a nakoniec sme sa rozhodli pre sudy XO Carribbean, ktoré sa používali na zretie rumu Demerara. Tieto sudy odovzdávajú whiskey sladkastú chuť tropického ovocia a teplé korenisté chute. Vznikla nádherne vyvážená kombinácia írskeho srdca a karibskej duše,” vysvetľuje John Quinn, svetový ambasádor značky Tullamore D.E.W.

 


Originálna chuť pochádza z trojitej destilácie, zmiešania troch druhov írskej whiskey – obilnej, sladovej a irish pot still a z dozrievania v troch odlišných druhoch sudov, pričom finišuje v sudoch po karibskom rume Demerara. „Výsledkom je whiskey, ktorú keď ochutnáte, predstavíte si deti potomkov černošských otrokov a írskych prisťahovalcov hrajúce sa na letnom slnku v háji kokosových paliem. Ich otcovia zatiaľ odpočívajú v tieni terasy jednoduchého bungalovu s výhľadom na more, popíjajú karibský rum a mamy pripravujú sladkú dobrotu zo smažených banánov, medu, kokosového mlieka, melasy zľahka okorenenú miestnym korením,“ dopĺňa Václav Rout, whisky expert Rémy Cointreau, ktorá Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish na Slovensko dováža.

Patrí do vydania