Vincentka vyrazila dobyť Ukrajinu

Plne naložený kamión s nákladom Vincentky vyrazil v marci na Ukrajinu a jeden kontajner aj do Číny, kde sa po menšej prestávke obnovili dodávky. Táto svetoznáma prírodná liečivá minerálna voda, vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice, tak začala dobýjať nové trhy. Pred niekoľkými rokmi už jeden skúšobný odber Vincentky na Ukrajinu zrealizovali, ale vtedy dodávky ďalej nepokračovali. Pritom u susedov Ukrajiny - v Rusku, sa Vincentka s úspechom predáva už 10 rokov a ruskí ORL doktori dokonca navštívili aj jej plniaci závod v Luhačoviciach. V Rusku stojí jedna 0,7 l fľaša cca 200 rubľov (cca 74 Kč). Najviac Vincentky však firma vyváža na Slovensko.

Ján Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s. k tomu uviedol: ,,Akokoľvek si vážime export, ktorý rastie a v súčasnosti tvorí približne desatinu našich tržieb, prioritou zostane domáci český trh. Hádam jedinú výnimku tvorí Slovensko, kde je povedomie o Vincentke silné ešte z čias federácie. Tento trh považujeme za zaujímavý a naše aktivity na ňom podporujeme aj marketingovými nástrojmi, dôraz kladieme na public relations. Fľašovaná Vincentka sa na Slovensku používa podobne ako v ČR nielen v domácnostiach, ale aj v zdravotníckych zariadenia na inhalácie. Na rozdiel od ČR je slovenský trh rezervovanejší voči výrobkom s obsahom Vincentky (nosové spreje, sirupy, zubné pasty, pastilky) a v tomto sortimente je priestor na rast predaja.“

 

V súčasnosti sa Vincentka vyváža na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu a v menšom množstve do Maďarska, občasné dodávky smerujú aj do USA  a teraz sa opäť obnovili do Číny. Za čias monarchie sa vyvážala aj do Rakúska, kde ju podávali v lekárňach a na cisárskom dvore. Okrem vyvážanej fľašovanej Vincentky ju popíjajú cudzinci z rôznych krajín, ktorí sa liečia v Kúpeľoch Luhačovice, čerstvú priamo z prameňa.

 

,,Vlani sme ukončili zmluvný vzťah na čínskom trhu s doterajším odberateľom, ale v tomto roku sme ho obnovili s novým partnerom. Záujem prejavili aj v Rakúsku a Švajčiarsku. Kapacita vodného zdroja je dostatočná a má aj rezervy. Čerpáme z neho len približne polovicu, takže obavy, že by sme uprednostnili vývoz nie sú namieste,“ dodal J. Šumšal.

 

Hlavná sila Vincentky je v jej jedinečnosti a kombinácii minerálov, ktoré ju robia liečivou a pre ľudský organizmus znesiteľnou a komfortnou. Obsahuje biogénne prvky ako je lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení. Slogan ,,Zdravie z hlbín prírody“ najlepšie charakterizuje to, že Vincentka je vlastne zvyšková praveká treťohorná morská voda, čisto prírodný produkt v najvyššej kvalite. Svojim morským základom sa podobá klasickej morskej vode, ale je menej slaná. Celková mineralizácia dosahuje 10050 mg/l. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín - aj preto je tak účinná.

 

Výlučnosť, nezameniteľnosť a vynikajúce tradície Vincentky z nej urobili produktový fenomén označovaný ako ,,Liek našich babičiek“ odporúčaný ústnym podaním, odporúčaním lekárov alebo známych či blízkych osôb. Vincetku pozná predovšetkým staršia a stredná generácia, ľudia trpiaci častými ochoreniami dýchacích ciest a alergici. Jej liečivé i preventívne účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Odporúča sa na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri vlečúcom sa zdurení pečene, diabete melitus, chronickej pankreatitíde. Pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca, horúčkovité ochorenia) a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch. Jeden dúšok Vincentky postačí na uhradenie dennej dávky jódu, môže slúžiť k prevencii zubného kazu u detí (0,25 l denne) a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie chronických bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest.

 Liečivá minerálna voda Vincentka sa osvedčila ako výborný prostriedok hlavne v zimných mesiacoch počas obdobia chrípkových epidémií a ochorení dýchacích ciest, kedy prináša úľavu v podobe zlepšeného dýchania a odstraňuje nepríjemné sprievodné prejavy ochorenia. Neoceniteľným pomocníkom je i pre alergikov. Nedajú na ňu dopustiť profesionálni aj amatérski športovci a ľudia s aktívnym prístupom k voľno časovým aktivitám. Preferujú ju ľudia, ktorí z dôvodu svojej profesie dbajú o svoj hlas a perfektný stav horných aj dolných dýchacích ciest, ako sú speváci a herci. Práve oni využívajú aj pastilky, ktoré obsahujú z Vincentky extrahovanú soľ. Pastilky veľmi dobré pri ochoreniach hrdla, angínach, ale aj pri strate hlasu a oslabení hlasiviek. Samotná Vincentka sa ešte používa priamo pri výrobe sirupov a sprejov. Z Vincentky sa vyrába destiláciou koncentrát, ktorý sa používa na výrobu zubných pást  a hydratačných krémov.

 

Akciová spoločnosť Vincentka, a. s., so sídlom v Luhačoviciach bola založená v roku 1997 za účelom kúpy a obnovenia prevádzky plniarne liečivej minerálnej vody. V januári 1998  nadviazala na viac ako storočnú históriu, ktorá začala výstavbou prvej plniarne priamo pri prameni z roku 1851, pritom história predaja Vincentky vo fľašiach siaha až do roku 1820. Ide o malý rodinný podnik so 17 zamestnancami, ktorý zachránil závod po jeho predchádzajúcej nepodarenej privatizácii a už 20 rokov úspešne podniká na trhu, rozvíja značku Vincentka  a rozširuje portfólio výrobkov s obsahom Vincentky.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

 

Patrí do vydania