Samovzdelávanie – cesta k lepšej budúcnosti

Už v útlom veku máme ako-takú predstavu, čím chceme v živote byť. Samozrejme, tieto predstavy sa s pribúdajúcimi rokmi menia. Keď sa ale s odstupom času vraciame do čias, kedy sme ešte navštevovali vysokú školu, uvedomujeme si, že čas, kedy sme študovali, sme mohli využiť efektívnejšie. Mohli sme si privyrobiť, mohli sme investovať viac času do samovzdelávania.

Prispôsobenie sa

Prirodzene, škola nám dala zabrať. Chodievali sme na prednášky a museli sme obetovať všetok čas škole, pritom sme zabúdali na aktivity, ktoré nás bavili. A to je možno problém. Neskôr, keď už pracujeme, nemáme toľko času na samovzdelávanie v tom, čo nás baví. Samozrejme, záleží aj od konkrétnej práce. Ak chodievate na smeny a jediné, po čom túžite, je ísť na pobyt do piešťanských kúpeľov, nemôžete si dovoliť venovať sa svojim záľubám a zdokonaľovať sa v nich. Buď zmeníte prácu, alebo obetujete svoje záľuby. To je len na vás.

 

Jazykové kurzy

Vzdelávať sa môžeme napríklad v jazykoch. Popritom sa samozrejme môžete zapísať na kvalitné jazykové kurzy u dobrých uznávaných jazykových škôl. Ak si myslíte, že nemáte talent na jazyky a bojíte sa, že nezvládnete absolvovať niekoľkotýždňový jazykový kurz, skúste si nájsť niekoho, kto sa venuje cudziemu jazyku a je ochotný vás doučovať. Popritom si môžete doma pozerať jazykové učebnice, učiť sa slovíčka zo slovníka. Samovzdelávanie v jazykoch je cesta k lepšej budúcnosti. Skúste si pozrieť napríklad pracovné ponuky. Majitelia firiem očakávajú od uchádzačov o prácu ovládanie aspoň jedného cudzieho jazyka.

 

Je to len vaša voľba

Nestačí vám počúvať len citáty o láske, prijímať lichôtky. Ak si chcete udržať zdravú myseľ a chcete sa chrániť pred demenciou, neustále sa vzdelávajte. Zaujímajte sa o to, čo vás baví. Nikto vás nikdy nebude nútiť vzdelávať sa v niečom, čo vás nezaujíma a je vám proti srsti.

Patrí do vydania