Staňte sa kráľovnou svojho plesu

Plesové trendy sú mýtus, hovoria mnohí dizajnéri či skúsení stylisti. Zároveň však jedným dychom dodávajú, že plesová móda má množstvo úskalí, ktoré treba zvládnuť. Ako to teda je? A čo si obliecť na ples tento rok?

Za roky písania článkov o plesových módnych trendoch som už od slovenských dizajnérov počula množstvo rôznych rád. Jeden rok leteli tmavé farby, brokát či opulentné šperky, iní zase radili siahnuť po jednoduchej elegancii. Ak sa pozriete na fotografie z posledného Plesu v opere či akéhokoľvek červeného koberca z odovzdávania filmových cien, uvidíte pestrú prehliadku všetkého, čo móda ponúka, od klasických čiernych šiat cez pestré farby až po fantastické vznešené róby.

 

Väčšina plesov má v pozvánke uvedený dress code „black tie“, čo v preklade znamená dlhú večernú róbu pre dámy a smoking pre pánov. V zásade však na Slovensku platí, že sa svojím oblečením treba snažiť čo najviac prispôsobiť udalosti a miestu, kam sa chystáte. Spravidla najvyšší štandard si udržiavajú veľké mestské bály, zatiaľ čo plesy v menších obciach bývajú uvoľnenejšie, a tak si môžete dovoliť jednoduchšiu róbu a páni tmavý oblek. Na plesy však patria len čierne či tmavomodré obleky, nikdy nie svetlé alebo nebodaj farebné. Ak majú páni chuť experimentovať, klasický smoking môžu vymeniť napríklad za štýlový zamatový model alebo sa pohrať s topánkami a doplnkami (manžetové gombíky, hodinky či motýlik). Dámam na plesoch svedčia elegantné sofistikované róby, ktoré však už vôbec nemusia byť len v tmavých tónoch. Zatiaľ čo letné vzory a bujaré farby je lepšie nechať doma, tento rok zahviezdite aj v svetlejších šatách zaujímavého strihu.

 
Pre najlepšiu orientáciu v aktuálnych trendoch spoločenských šiat sme si pre vás pripravili malý prehľad toho najkrajšieho, čo v obchodoch nájdete.

 

Hviezda nočnej oblohy

Tmavomodrá je jednou z najvychytenejších farieb tohtoročnej plesovej sezóny. Pristane hádam každému a správne zvolený štýl šiat nechá vyniknúť všetky krásy ženského tela. Modrá je dokonale elegantná, pôsobivá a šarmantná a krásnymi šatami v tomto odtieni jednoznačne nič nepokazíte. 

 

Ružová romanca

Odtiene ružovej budú žiariť v móde celý rok 2017, a preto trafíte priamo do „ružového“, ak si vyberiete romantické šaty vo farbe ruží. Púdrová, cukríkovo ružová či pastelovo ružová mali silné zastúpenie i na udeľovaní ocenení Zlatý glóbus. V ružových róbach zažiarila herečka Emma Stone, Claire Foy zo seriálu The Crown, Zoe Saldana v róbe Gucci či prekrásna Lily Collins v čipkovaných šatách od Zuhaira Murada. 

 

Čierna femme fatale

Čierne róby sú v plesovej sezóne stálice a zrejme z bálov ani tak skoro nevymiznú. Pôsobia elegantne, sofistikovanie a tajomne zároveň, nechajú vyniknúť postave nositeľky i šperkom, ktorými róbu doplnia. Inšpirácií na výber nádhernej čiernej róby je stále dosť, takmer každý dizajnér ich totiž zaradí do svojej haute couture kolekcie a čierne šaty sú i obľúbenou voľbou hviezd na červenom koberci. Len si spomeňte na dokonalý moment Angeliny Jolie na Oscaroch 2012!

Sivá zóna

Odtiene sivej a striebornej zažívajú tento rok významný moment na výslní. Dizajnéri i módne značky sa pohrali s materiálmi, strihmi či vrstvením jemných látok a vytvorili tak prekrásne modely hodné moderných kráľovien. Nechajte sa uniesť do ľadového kráľovstva s netradičnými šatami, v ktorých určite nebudete sivé myšky.

 

Old Hollywood

Ak ste sa vždy chceli vcítiť do kože Grace Kelly, Katherine Hepburn či Elizabeth Taylor, teraz prišla vaša chvíľa! Zlaté časy Hollywoodu nikdy neboli také atraktívne ako dnes, a tak svojou voľbou plesových šiat pokojne môžete cestovať v čase do doby čiernobielych filmov, ručne písaných listov, elegantných večierkov a bleskov fotoaparátov pred prekrásnymi starodávnymi divadlami. Kľúčovými slovami sú neutrálne farby, výšivka a rafinovaný strih.

 

Druhá koža

Ďalším z veľkých trendov spoločenskej módy sú zlaté, telové či krémové róby. Svetlé farby pristanú najmä dámam s tmavšími vlastmi či pokožkou, aj na svetlejších typoch však dokážu pôsobiť veľmi nežne a rozprávkovo. Okrem jednoduchých hladkých šiat môžete vyskúšať bohaté výšivky či lesklé materiály, ktoré krásne zachytia každé svetlo.

 

Sila doplnkov

Ples je dokonalá príležitosť na oprášenie toho najkrajšieho, čo sa vo vašej šperkovnici skrýva. Výber šperkov a doplnkov však na 100 % závisí od šiat, ktoré si obliekate, treba k nemu preto pristupovať citlivo. Jednoduché šaty volajú po výrazných, opulentných doplnkoch či bižutérii – môžete si tu dovoliť veľký náhrdelník či výrazné náušnice. Neodporúčam však kombinovať oboje spolu, v móde všeobecne platí, že ak máte výrazný náhrdelník, mali by ste si k nemu vybrať už menšie náušnice, no môžete ho doplniť pekným náramkom. Ak sú vaše šaty bohato zdobené, s doplnkami to už príliš nepreháňajte, nechajte šaty urobiť dojem. Na holé plecia sa stále hodia kožušinkové či hodvábne štóly, ktoré si počas podujatia odložte pri svojom stole, aby vás neobmedzovali v pohybe. Nezabúdajte, že aj kabelka je na plese samostatným šperkom! Na plesy sa hodí výlučne listová kabelka, môžete sa však pohrať a nechať uniesť rôznymi tvarmi, materiálmi či zdobením.  

Patrí do vydania