Tommy Hilfiger

Žiadne škandály, výstrelky ani šokujúce odhalenia. Tommy Hilfiger by pokojne mohol byť vaším susedom (keby ste bývali v luxusnej štvrti na východnom pobreží USA). Napriek tomu to štýlový pán z malého mesta dotiahol na legendu svetovej módy a jeho meno nosia na hrudi ľudia od New Yorku po Košice. Spoznajte s nami jednu z najvýraznejších postáv americkej a svetovej módy – Tommyho Hilfigera.

Hudba, kožené bundy a „zvonáče“

Thomas Jacob Hilfiger sa narodil v roku 1951 v malom meste Elmira v štáte New York, ktoré žilo najmä vďaka študentom z miestneho univerzitného kampusu. Tí, podobne ako mladý Tommy, „fičali“ na rockovej hudbe a novom štýle, ktorý sa niesol Amerikou ako nová forma závislosti. Patrili k nej kapely ako Beatles, Rolling Stones, Let Zepellin, The Who či gitarista Jimmy Hendrix, no takisto aj široké nohavice, kvetinové košele, bohémske šaty či topánky na vysokých podpätkoch. „V tom čase prebiehala módna a hudobná revolúcia, s Wood­stockom, a ja som chcel byť súčasťou tejto scény. A keďže som nedokázal naozaj hrať na nejaký nástroj, rozhodol som sa, že aspoň budem vyzerať ako rocková hviezda,“ povedal nedávno Hilfiger v rozhovore pre Business of Fashion (BoF). V pomerne konzervatívnej komunite teda začal vyčnievať vďaka svojim cool outfitom a láska k móde sa mu nakoniec stala osudnou.

 

Po letnej brigáde na pumpe počas štúdia na strednej škole mladý Tommy svojich 150 dolárov investoval do kúpy 20 párov džínsov, ktoré potom predal svojim kamarátom. Tak sa začal jeho podnikateľský príbeh. Po úspechu s džínsami si s kamarátmi otvoril štýlový obchod s oblečením People‘s Place, kde predával trendové veci pre všetkých hudobných fanúšikov a hippies, ktoré našiel v obchodoch a vintage butikoch v New Yorku. „Celé to bolo o tom, čo nosili hudobníci. To bolo cool,“ povedal Tommy pre BoF. S postupom času však Hilfiger zistil, že niektoré veci by vedel možno spraviť aj lepšie, krajšie či zaujímavejšie. Keďže však nikdy módu neštudoval a nevedel šiť, najal si miestnych krajčírov, aby mu pomohli veci prerobiť podľa jeho predstáv a začal im prinášať aj vlastné návrhy. „Vedel som, že vymýšľanie a kreslenie vecí je moja silná stránka. To ma bavilo, inšpirovalo, zaujímalo. Bol som si vedomý, že tvorba strihov a zošívanie oblečenia nie sú pre mňa, ja by som ich len pokazil. Takže som si najal miestnych ľudí, aby pre mňa pracovali. A ja som ich len usmerňoval,“ povedal Tommy.

 

Butiky People‘s Place si rýchlo našli svoju vernú klientelu medzi mladými ľuďmi a študentmi a začalo sa im dariť natoľko, že onedlho Tommy vlastnil niekoľko obchodov vo všetkých významných univerzitných mestách v okolí. Po pár úspešných rokoch však Hilfigera a jeho priateľov dobehol nedostatok vedomostí a skúseností s biznisom a ich obchody skrachovali. „Bolo to pre nás ako magisterský titul z obchodu, keďže som si uvedomil, že o biznise neviem vôbec nič, a vtedy som si povedal, že na vybudovanie značky a na to, aby som mohol byť úspešný, musím naozaj rozumieť obchodu,“ uviedol Tommy pre BoF.

 

New York, New York

Po neúspechu s butikmi People‘s Place Tommy Hilfiger odišiel do New Yorku, kde sa stal freelance dizajnérom pre rôzne značky. Medzitým stretol indického biznismana, ktorý mu dal možnosť pozrieť sa, ako vzniká móda priamo v indických továrňach. Tommy tak odcestoval do Ázie. „Zamiloval som sa do Indie, ľudí aj ich kultúry. Strávil som tam veľa času pri navrhovaní mojej prvej skutočnej kolekcie pod vlastným názvom,“ spomína si Tommy na svoje začiatky pri budovaní prvej vlastnej značky, ktorú nazval Tommy Hill. Po niekoľkých rokoch a prvotných úspechoch i neúspechoch so značkou Tommy Hill však v roku 1984 otehotnela jeho žena Susie a Tommy dostal lukratívnu ponuku na prácu v módnom dome Calvin Klein. V rovnakom čase ho však oslovil i ďalší podnikateľ, Mohan Murjani, ktorý Tommymu ponúkol vybudovať si vlastný módny biznis s pevnými základmi (a dostatočným financovaním).

 

...viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman

 

Patrí do vydania