Bardejovské kúpele Kúpele s kráľovskou atmosférou

Slovenská agentúra pre cestovný ruch vás pozýva do Bardejovských kúpeľov. Za zdravím a oddychom sem kedysi prichádzala šľachta z celého Uhorska, dnes si pobyt na tomto exkluzívnom mieste môžete dopriať aj vy.

 

Už koncom 19. storočia patrili k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského života aj príslušníkov vysokej šľachty. Vychutnávala si ich napríklad Mária Lujza, manželka cisára Napoleona, ruský cár Alexander I., rakúsko-uhorský cisár Jozef II. a v neposlednom rade cisárovná Alžbeta, zvaná Sissi.

 

Kráľovský apartmán cisárovnej Sissi

Do niekdajšieho hotela Deák pricestovala Sissi v roku 1895 na svoj liečebný pobyt vlakom. Do kúpeľov si prišla liečiť zdravotné problémy, ale aj dušu po smrti svojho syna. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala krásy okolitej prírody a navštívila aj mesto Bardejov. Hotel dnes nesie meno cisárovnej Alžbety a ponúka hosťom možnosť ubytovať sa v kráľovskom apartmáne. Je zariadený v dobovom štýle a aspoň na pár dní sa tu budete cítiť ako cisárovná. Priaznivci Sissi ocenia aj muzeálnu izbu s rôznymi upomienkovými predmetmi na cisárovnú, kozmetickým stolíkom, ale aj cvičebnými strojmi, na ktorých si udržiavala svoju štíhlu postavu.

 

V kúpeľoch vám vyliečia takmer všetko

Bardejovské kúpele sú v súčasnosti jednými z najlepšie vybavených liečebných zariadení. Liečia sa tu choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby dýchacích ciest, pohybového ústrojenstva, ochorenia obličiek, onkologické choroby aj ženské ochorenia. Na kúpeľnej kolonáde si môžete vychutnať osem liečivých minerálnych prameňov, ktorých voda sa svojím zložením pokladá za jednu z najliečivejších v Európe. Z procedúr si môžete dopriať vodoliečbu, masáže, elektroliečbu či uhličité terapie. Zrelaxujete v bazénovom a saunovom svete, ale aj počas rôznych kozmetických kúr v Beauty Studiu.

 

Kúpele pokoja

Tento prívlastok pochádzajúci zo starších listín je naozaj výstižný. Kúpele ležia v krásnom a pokojnom prostredí lesov s výbornými klimatickými podmienkami. Výskumy opakovane potvrdili, že ide o miesto s najčistejším vzduchom na Slovensku. Do sýtosti sa ho nadýchate v lesoparku, na kyslíkovej dráhe, na turistických aj cykloturistických chodníkoch. V areáli kúpeľov nájdete aj letné kúpalisko, tenisové kurty, detské ihrisko aj skanzen ľudovej architektúry. Cisárovnú Sissi na prechádzke so svojím manželom Františkom Jozefom môžete v kúpeľnom parku stretnúť počas tradičného Alžbetínskeho dňa. V kúpeľoch sa počas roka organizuje aj Medzinárodný hudobný festival, Pivný festival alebo Hornošarišský vínny festival.

 

Vyberte sa z Bardejovských kúpeľov na výlet a spoznajte vzácne pamiatky UNESCO, zrúcaniny hradov, historické mestá, ale aj krásnu prírodu a vidiecke zariadenia. Viac inšpirácií nájdete na www.slovakia.travel 

 

1. Bardejov

Gotická perla Šariša sa môže pochváliť množstvom mimoriadne vzácnych pamiatok. Unikátnym je umiestnenie goticko-renesančnej budovy mestskej radnice v strede obdĺžnikového námestia. Dominantou Bardejova je gotická Bazilika minor sv. Egídia so súborom neskorogotických krídlových oltárov. Urbanistickou kuriozitou mesta je komplex židovských rituálnych stavieb – suburbium. Bardejov je od roku 2000 v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

2. Drevené kostoly

Drevené kostoly Karpatského oblúka boli v roku 2008 zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Najstarším a najzachovalejším je rímskokatolícky drevený Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove. Bez použitia jediného klinca postavili v roku 1742 gréckokatolícky drevený Chrám sv. Michala Archanjela v Ladomírovej. Gréckokatolícky Chrám sv. Mikuláša v Bodružali je krásna trojdielna zrubová stavba s bohato členenou šindľovou strechou a troma vežami.

3. Zborov

Obec je známa svojím Zborovským hradom, nazývaným aj Makovica. Pôvodne gotický hrad bol vybudovaný na mieste staroslovanského hradiska. Neskôr slúžil na ochranu uhorsko-poľskej cesty. Priamo z Bardejovských kúpeľov vedie na Zborovský hrad turisticky nenáročný náučný chodník. 

4. Slnečný Majer

Agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute nájdete v nádhernom prostredí pohoria Nízke Beskydy. Odbúrať každodenný stres v pokojnom vidieckom prostredí vám pomôžu prechádzky na koni, výlety na koči, turistika či cykloturistika. V areáli majera sa nachádza aj jazdiareň s výcvikom jazdenia na koňoch a wellness.

Patrí do vydania: 
Október 2016