Sychravé počasie si žiada niečo chutné a teplé, niečo čím zahrejeme nielen telo, ale dušu. Vyskúšajte pripraviť na obed alebo večeru pre svoju rodinu chutné polievky z tekvice a karfiolu.
Dyňová polievka s avokádom
Ingrediencie:
• 500 g dyne (napr. muškátová alebo Hokkaido)
• 1 menšia cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• 50 g hladkej múky
• 500 ml sójového nápoja Alpro Original
• 500 ml Alpro Cuisine
• ½ avokáda
• tymian, šalvia
• olivový olej
• soľ
Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme dozlata na olivovom oleji. Pridáme olúpanú, zbavenú semien a na menšie kúsky nakrájanú dyňu, rozdrvený cesnak, tymian, šalviu, krátko orestujeme a zalejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Po zmäknutí dyňu rozmixujeme tyčovým mixérom. Podľa potreby zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky a dochutíme soľou alebo korením. Olúpané avokádo a zbavené jadra nakrájame na mesiačiky a sprudka orestujeme na olivovom oleji, dochutíme soľou a korení.
Karfiolový krém s pestom a chrumkavými krutónmi
Ingrediencie:
• 500 g karfiolu
• 300 ml Alpro Cuisine
• 700 ml Alpro Original
• 1 menšia cibuľa
• 2 plátky toastového chleba
• 40 g sušených rajčín
• 1 strúčik cesnaku
• olivový olej
• muškátový oriešok
• soľ
Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme doružova na olivovom oleji. Pridáme na ružičky rozobraný karfiol, krátko orestujeme a zalejeme Alpro Cuisine a Alpro Original. Osolíme a pridáme štipku muškátového orieška. Po zmäknutí karfiolu rozmixujeme tyčovým mixérom, podľa potreby zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky a dobre prevaríme. Pokiaľ chceme dosiahnuť hladšiu konzistenciu, krém precedíme cez jemné sitko. Toastový chlieb nakrájame na malé hranoly, ktoré ľahko pokvapkáme olivovým olejom a v trúbe vyhriatej na 200˚C opražíme dozlata. Zo sušených rajčín, 50 ml olivového oleja a rozdrveného cesnaku pripravíme za pomoci tyčového mixéru rajčinové pesto, ktoré aj s krutónmi podávame spoločne s polievkou.