Viete o svojom srdci všetko?

Ľudia majú tendenciu venovať pozornosť najmä zdravotným problémov, ktoré vidno, bolia či akokoľvek ich pociťujeme na svojom organizme. Práve preto neraz prehliadame ochorenia, ktoré sa v nás potichu skrývajú a predstavujú oveľa väčšie nebezpečenstvo. Jedným z takých je vysoký krvný tlak, ktorý sa nazýva „tichým zabijakom“.

 

Mozgová príhoda- hrozba pre starších i mladších


Vďaka dynamickej dobe, vysokému pracovnému nasadeniu, každodennému stresu a tiež nevhodnej či nepravidelnej životospráve sme obeťami rôznych ochorení. Najnebezpečnejšie sú práve tie, ktoré sú prezývané „tichými zabijakmi“. Spomedzi nich má prvenstvo neliečený vysoký krvný tlak, ktorý je predpokladom mozgovej porážky, ktorá príde neočakávane a zanecháva za sebou spúšť. Až jednu tretinu mozgových príhod má na svedomí vysoký krvný tlak a tzv. arytmia predsiení. Pri arytmii predsiení sa predsiene začnú sťahovať a chvieť, pričom sa začnú v srdci tvoriť krvné zrazeniny. Keď sa však srdce vráti do pôvodného rytmu, táto zrazenina sa zo srdca „vystrelí“, a to rôznymi smermi. Prvou možnosťou je do nohy. V tomto prípade ju chirurg odstráni. Najväčšiu hrozbu predstavuje situácia, kedy sa zrazenina alebo jej kúsky oddelia a smerujú do mozgu, pretože vtedy môžu spôsobiť mozgovú porážku. Podľa jej rozmerov možno potom hovoriť o mozgovej porážke rôzneho stupňa.

 

 

Ako si merať krvný tlak?


Krvný tlak je dôležitým indikátor nášho zdravotného stavu. Zdravý človek by si ho mal merať aspoň raz za pol roka, a to v počas siedmich dní- vždy ráno a večer. Chorý by svoj krvný tlak mal merať pravidelne podľa pokynov lekára. Ideálnym miestom je pohodlie domova, v stave pokoja. Pred meraním krvného tlaku by ste nemali cvičiť, fajčiť a piť kávu. Počas merania majte ruku mierne zohnutú v lakti, nezdvíhajte ju, nehýbte ňou a nerozprávajte. Ideálne je zmerať si krvný tlak trikrát a smerodajný je priemer z druhého a tretieho merania. Vhodné je zaznamenať si namerané hodnoty, aby sme mohli sledovať vývoj či prípadne zmeny. Podstatné je vybrať si tlakomer, ktorý vám vďaka svojej vysokej kvalite zabezpečí spoľahlivé a presné výsledky. Japonská spoločnosť OMRON bola založená pred viac ako osemdesiatimi rokmi. Kvalita ich merania je klinicky overená a v súčasnosti ponúkajú tlakomer, ktorý je ako stvorený na to, aby bol v domácnosti vskutku prospešný a nevyžadoval si zložitú obsluhu. OMRON M6 Comfort nenesie svoj názov len tak. Jeho používanie je skutočne komfortné a zároveň jednoduché. „Dôležitá je presnosť merania, mala by byť klinicky overená. Užitočné funkcie sú detekcia nepravidelného alebo slabého pulzu, detekcia nevhodného pohybu tela počas merania, kontrola správneho nasadenia manžety a dvojfarebné LED indikátory správneho postupu merania, aj jeho výsledkov. Ďalej pozorne sledujte veľkosť manžety, univerzálna (22-42 cm) je vhodná pre 96% obyvateľstva. Novinkou v oblasti tlakomerov je tzv. inteligentná manžeta. Má dlhší vnútorný merací vak, ktorý obopína celú pažu dookola. Takže bez ohľadu na to, ako je manžeta otočená na paži- a to aj pri 180 stupňoch od tepny - si môžete byť istí, že výsledok merania bude správny. Výsledky si môžete aj dlhodobo ukladať v internetovej online službe.“, hovorí odborník značky Omron- Šimon Peter.

 

 

 

Patrí do vydania