Urobme si domáci bylinkový sirup

Výroba domáceho sirupu spolu s vare- jemnú konzistenciu, chuť i farbu. ním džemu a zaváraním patrí neodmysliteľne ku kuchynskej alchýmii nejednej šikovnej gazdinky. Už naši predkovia totiž vedeli, že jedným z účinných spôsobov, ako prirodzene zachovať cenné látky v kvetoch a bylinkách, je uchovať si ich v koncentrovanej podobe – teda ako sirup v sklených fľašiach.

 

 

Cenný macerát Nie každý vie, že okrem tradičných štiav možno na výrobu domáceho sirupu použiť aj šťavnaté bylinky a krehké kvety. Z tejto kategórie je azda najznámejší bazový a medovkový sirup, ktorých spoločným znakom je, že kvety a silicami prevoňané listy medovky sa pred samotným varením sirupu macerujú, teda lúhujú. Často aj viac ako 24 hodín. Tým dochádza k šetrnému uvoľneniu arómy a chuti čerstvých surovín. Domáci sirup ľahko a jednoducho! Skvalitniť a zefektívniť výrobu domáceho sirupu pomôže nový špeciálny cukor. Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek sa vyznačuje prírodným zložením a vysokou kvalitou. Predností má však oveľa viac. V prvom rade poskytuje spotrebiteľovi hotovú zmes, ktorá obsahuje správny pomer prísad pre perfektný pôžitok zo sirupu. Nemusíte odhadovať, aké množstvo cukru a citrónovej šťavy je potrebné na určitý objem kvetov alebo byliniek. Balenie obsahuje nielen správny pomer surovín, ale aj presný návod na prípravu, ktorá je veľmi jednoduchá. Cukor rozpustíme varením v pol litri vody. Týmto sladkým roztokom následne zalejeme kvety bazy alebo bylinky a necháme ich odstáť v chlade 48 hodín. Macerát potom precedíme a povaríme ešte tri minúty. Hotový sirup sa uchováva v sklených fľašiach so vzduchotesným uzáverom bez potreby ďalšej sterilizácie. Fľaše je dobré skladovať v tmavej miestnosti. Sirup tak vydrží čerstvý dlhé mesiace a pred otvorením nie je potrebné mať ho v chladničke. Plusom je, že vďaka unikátnemu zloženiu si stále zachováva príjemnú konzistenciu, chuť i farbu.

 

 

Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek sa predáva v štýlovom a praktickom kilogramovom balení.

 

Patrí do vydania: 
Jún 2014