Najnovšie poznatky z estetickej dermatológie v Lekárskej kozmetike Life Style

Otázkou zlepšenia výzoru sa zaoberajú odborníci na celom svete a na pravidelných stretnutiach si vymieňajú vzájomné skúsenosti. V septembri tohto roku sa konal európsky dermatologický kongres v Prahe. Zúčastnilo sa na ňom mnoho odborníkov z celého sveta. Jednou z nich bola i pani doktorka Ružena Sochorová CSc, dermatologička, ktorá sa už osem rokov venuje estetickej dermatológii a jej syn dermatológ Martin Sochor,PhD.

Pani doktorka ste spoluzakladateľkou Spoločnosti Estetickej dermatológie a kozmetiky na Slovensku a viceprezidentkou Laseroterapeutickej spoločnosti. Aký je Váš názor na estetické postupy,ktoré sa používajú vo svete a u nás?

Rozdiely sú v tejto oblasti minimálne, priam žiadne . Prístroje používame tie isté ako vo svete, najmodernajšie frakcionované CO2 alebo erbiové lasery, výplňové materiály na odstránenie hlbokých vrások a záhybov, ako i zväčšenie objemu pier, líc od renomovaných svetových firiem a botulotoxín na odblokovanie mimických vrások. Rozdiel je hlavne v tom,že u nás sú tieto zákroky podstatne lacnejšie.

Čo ste sa dozvedeli nové v rámci liečby akné?

Akné je chronické ochorenie, ktoré sa musí liečiť a patrí do rúk lekára, dermatológa. Okrem liečby antibiotikami alebo derivátov vitamínu A sa v súčasnosti využívajú aj ošetrenia, ktoré sú rovnako účinné , ale veľmi šetrné pre organizmus. Takýmito je tzv.fotodynamická liečba (PDT) alebo Smoothbeam laserom. Jeden krát za 2 týždne sa urobí fotodynamická liečba a raz za mesiac Smoothbeam laser. Podstata tohto ošetrenia je v tom, že sa rieši príčina vzniku akné, lebo ničíme bunky mazových žliaz. Vhodné je doplniť ošetrenie o hĺbkové čistenie pleti, a lokálne antibiotiká, ktorými urýchľujeme hojenie už vzniknutých prejavov. Takéto liečebné postupy sú bežné v USA, v Európe a musím priznať, že ich používame aj v našom zariadení Lekárskej kozmetike Life Style. Som veľmi rada, že nezaostávame za svetom a liečime akné aj u nás na vysokej úrovni s výbornými výsledkami.Nič Vás viac ako lekára nepoteší ak Vám rodič povie, že ste mu vyliečili syna alebo dcéru s diagnózou akné, hoci ho predtým liečili vo Švédsku alebo Belgicku. Cena ošetrenia tváre PDT je 50 EUR, cena ošetrenia tváre smootbeam laserom je 135 EUR.

 

Viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
MUDr. Martin Petráš
Patrí do vydania