Coco Noir Chanel

„Predtým, ako som prišla ja, nikto sa neodvážil obliecť do čiernej.“ Gabrielle Chanel. Coco Noir je vôňa veľmi osobná a geniálny parfumér Jacques Polge verí, že vôňa môže existovať iba vďaka tým, ktorí tu boli ešte pred jej vznikom. Coco Noir je plodom neuveriteľného tajomna, sviežosti, slobody a súvislostí. Zrodenie vône je proces čistého umenia a výnimočnej intuície. Nezáleží na tom, aký je náš zámer. Cesta je plná neočakávaných prekvapení a cieľ je nakoniec veľakrát krajší, ako sme si dokázali predstaviť.

„Na začiatku tvorby to bola, samozrejme, myšlienka. Pre Coco Noir som mal na mysli Coco a Coco Mademoiselle, pretože sú takisto súčasťou histórie. Chcel som sa zaoberať celým radom parfumov Chanel, ktoré sa odlišujú od kvetín. Chcel som vytvoriť vôňu, ktorá by bola ilustrovaná exkluzívnymi vôňami Bois de Iles a Cuir de Russie. Vybral som si Coco. Je to niečo, čo ja nazývam „Coromandel kultúrou“ Chanel, je to, čo vidíte a cítite v apartmáne Coco Chanel. Predstava nočného Orientu, ktorý sa začína a končí v Benátkach, sa mi páčila a bolo to miesto, kam som chcel ísť.“ Jacques Polge

V roku 1984 sa objavila vôňa Coco, okázalá zmes drevín, kvetín, korenia a ovocia. Vzácny poklad plný nádhery a nekonečného zdroja objavovania a zmyselného potešenia. V roku 2001 prišla Coco Mademoiselle, závan vzduchu odľahčujúci hojnosť vône, vďaka ktorému je všetko zjednodušené a urýchlené žiarivou dávkou ovocia a kvetín. A dnes je tu Coco Noir – veľký nočný „barok“. Ďalšia cesta po stopách Gabrielle, ktorá bola zamilovaná do čiernej farby a Benátok, ktoré zaradila nielen do svojej tvorby, ale aj do svojho života. Benátky, miesto spomienok a prísľubov, kde Gabrielle Chanel zažila „obnovenie“. Chodila tam smútiť za jediným mužom, ktorého kedy milovala. Bol to Boy Capela. Jej jednoduchý a striedmy štýl bol v rozpore s pestrou zmesou farieb a zlata. Benátska noc jej len potvrdila, čo už dávno vedela: „Aby mesiac a hviezdy boli krásne, potrebujú na to odraz vo vode a oblohu.“ Aby žena bola zvodná, musí byť nielen tajomná, ale aj bezstarostná a šťastná. Coco Noir je krásnou predstavou takejto ženy v takomto meste a všetkých dnešných žien, ktoré si vyberajú intenzitu a silu namiesto nevýraznosti a všedností dní. Zvádzanie namiesto povrchného exhibicionizmu a skutočný luxus pred vulgárnosťou. Gabrielle Chanel vytvorila symbol Benátok – leva, svojho vlastného. Narodila sa 19. augusta, pod piatym astrologickým znamením zverokruhu – levom. Bola poverčivá na symboly a čísla. Lev, symbol sily a slobody, sa okamžite stal jej talizmanom.

Vôňa Coco Noir

Jacques Polge vidí ducha tejto vône v jej drevitom základe a pižmových nótach – spôsob, akým korenie definuje vôňu Coco a svieži jazmín Coco Mademoiselle. V základe vône Coco Noir objavíme santalové drevo, vetiver, kadidlo, pačuli, vanilku, tonka bôb a pižmo. Pikantná sviežosť ružového korenia a grepfruitu dodáva vôni sviežosť a ľahkú vzrušujúcu intenzitu. Jazmín, ruža a narcis a cédrové drevo dodávajú vôni ušľachtilosť. Flakón vône Coco Noir ukrýva tajomstvo a bujarý život za svojím aristokratickým zovňajškom ako benátsky palác. Je čierny, hladký a tajomný.

 

Patrí do vydania