Christopher Bailey - Talentovaný módny revolucionár

Burberry je tradičnou britskou značkou, ktorú dlhé roky symbolizoval károvaný trenčkot. Keď na miesto kreatívneho riaditeľa značky pred rokmi nastúpil mladý Christopher Bailey, ktorého charakterizoval strapatý krátky účes, nikto netušil, akú revolúciu tento mladý návrhár spôsobí. Svojimi štýlovými, nadčasovými návrhmi, ale ostávajúc verný konceptu britskej klasiky, dostal Bailey značku Burberry opäť medzi módnu špičku.

 

Obyčajný chlapec zo severu Anglicka

Bailey tvrdí, že o kariére módneho návrhára nikdy nesníval. Ako mladý chlapec túžil byť veterinárom a starať sa o zvieratá. Osud však mienil inak. Všímajúc si prácu otca, ktorý bol stolárom a navrhoval vizuály výkladov módnych butikov, ako napríklad Marks and Specner, mladý Christopher začal inklinovať ku kreatívnej práci. V 18 rokoch sa rozhodol skúsiť šťastie a prihlásil sa do súťaže, ktorej výhra mu zaručila prestížne miesto v kurze na londýnskej Royal College of Art. Táto alma mater módnej tvorby mu nielen poskytla užitočné vzdelanie, ale takisto mu sprostredkovala – ďalšou zhodou osudových náhod – jeho prvú ozajstnú prácu v módnom biznise.

Stretnutie s Donnou Karanovou

Počas trvania kurzu, ktorý Christopher navštevoval na londýnskej módnej škole, na univerzitu zavítala známa americká návrhárka Donna Karan. Počas návštevy Donna vyzvala študentov, aby jej ukázali svoje portfóliá prác. Keď zbadala návrhy vtedy len 20-ročného Baileyho, okamžite sa rozhodla ho zamestnať. Christopher Bailey teda ukončil svoje štúdium na Royal College of Art a nasmeroval svoje kariérne kroky do New Yorku ako nový člen tímu Donny Karan. Počas skoro 3-ročnej práce pre značku Christopher pôsobil ako pravá ruka hlavného dizajnéra pre Donnu Karan, Petra Speliopolousa. Bailey takisto pracoval na spoločných projektoch so samotnou Donnou a umelcom Robertom Wilsonom, spoluvytvárajúc tak charakteristický výzor známej značky.

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania