Keď romantickú dovolenku, tak jedine na zámku

Ako sa dá stráviť noc v posteli s nebesami v stredovekej komnate s kozubom a poriadne hrubými kamennými múrmi? Ťažko, ak nemáte medzi priateľmi majiteľa alebo správcu hradu či zámku, ktorí by vás pozvali na návštevu. No keď sa vydáte do Českej republiky, vysnená romantická dovolenka sa vám môže splniť ľahšie, ako by ste čakali. Hradov, zámkov a zámockých hotelov tu nájdete celý rad.

Odpočinok v období baroka či rokoka

Tri pôvabné dobové interiéry, historický nábytok, pohodlné postele, romantická vyhliadka a raňajky servírovaná v prútenom koši až do apartmánu – to vás čaká, ak sa ubytujete na barokovom zámku Jemniště. Môžete tu dokonca stretnúť samotného zámockého pána, pretože majiteľom panstva Jemniště je Jiří Sternberg, ktorý so svojou rodinou celoročne obýva ľavé krídlo zámku. Za pozornosť stoja na Jemništi aj ďalšie zaujímavosti – napríklad možnosť vysadiť si v zámockom parku svoj strom, prípadne si vopred objednať piknikový kôš a potom sa vydať do zámockého parku na ozajstný piknik na dekách a vankúšoch v tieni storočných stromov. Nádherná baroková architektúra premenená na luxusný zámocký hotel s reštauráciami, wellness centrom, ako aj konferenčným centrom. Čakajú vás príjemne zariadené izby, bohatý výber gastronomických špecialít v zámockej reštaurácii, pohodlie a komfort. Rôzne možnosti využitia voľného času ponúka aj zámocká reštaurácia, zvernica a sieť vyznačených cyklochodníkov; bicykle si môžete požičať priamo na zámku.

Návrat na začiatok 20. storočia

Chcete si vychutnať atmosféru začiatku 20. storočia? Potom skúste zabudnúť na každodenné starosti v Hoteli Chateau Kotěra v Ratiboři pri Kolíne. Vilu postavil a vyzdobil v rokoch 1911 – 1913 zakladateľ českej modernej architektúry Jan Kotěra. Ubytovať sa môžete priamo vo vile, kde sú izby vybavené replikami aj originálmi pôvodného zariadenia. Milovníci modernej architektúry však možno dajú prednosť izbám v bývalej oranžérii, ktoré sú zariadené moderným dizajnovým nábytkom. Jedna z izieb dokonca ponúka zasklenú terasu, kde môžete relaxovať pohľadom na hviezdnu oblohu. V Hoteli Chateau Kotěra nájdete aj fitnes a saunu, veľa možností na voľnočasové aktivity ponúka tiež okolitý anglický park.

Moderná romantika v dobovom balení

Nezabudnuteľné dni plné romantiky môžete prežiť na zámku Trnová, ktorý sa nachádza v malebnom zákutí uprostred lesov pri Jílovišti, len 20 minút jazdy z centra Prahy. V pohodlných interiéroch si užijete pokoj a súkromie, môžete však odpočívať aj na terase či v zámockej záhrade, relaxovať v bazéne alebo pri masáži. K pohode prispejú aj večere pri sviečkach, výborné vína zo zámockej pivnice a raňajky servírované priamo do izby. Ďalšou možnosťou je Zámok Dobříš. Kúzelné trojkrídlové rokokové sídlo s manzardovými strechami a výraznou farebnou fasádou bolo roku 1998 v reštitúcii navrátené potomkom šľachtického rodu Colloredo-Mansfeld. Môžete sa tu ubytovať v štýlovo vybavených izbách, hodovať v zámockej reštaurácii a využiť aj hotelové fitnescentrum. Jedinečnou ukážkou rokokovej záhradnej architektúry je francúzska záhrada, ktorá svojimi kvetinovými ornamentmi a strihanými plotmi navodzuje atmosféru viedenského Schönbrunnu. Na upravenú záhradu pri zámku nadväzuje neobyčajne rozľahlý anglický park – požičajte si na zámku horské bicykle a vyrazte si na prechádzku, určite nájdete veľa krásnych zákutí!

 

Patrí do vydania