Betsey Johnson a jej svet módnej fantázie

Na svete je málo módnych návrhárov ako Betsey Johnson. Umelcov, ktorí aj napriek veku či požiadavkám spoločnosti dokážu byť verní svojej hravosti, fantázii a jedinečnej vízii. Betsey Johnson však taká je, bláznivá, nekonvenčná a unikátna. Táto 69-ročná žena ocenená mnohými prestížnymi cenami, známa svojím charakteristickým účesom, bláznivými šatami a krásnymi doplnkami sa na tento svet pozerá cez vlastné spektrum. Farebné, odvážne, šťastné a iné. Poďme spolu nahliadnuť do sveta tejto nekonvenčnej umelkyne, ovplyvneného tancom, farbami a rock and rollom.

Láska k tancu

Betseyine dizajny sú z veľkej časti inšpirovane jej láskou k tancu. Návrhárka sa baletu a džezu začala venovať už ako 4-ročná a boli to pravé baletné sukienky a farebné tanečné dresy, ktoré ju inšpirovali v navrhovaní jej prvých módnych kúskov. Betsey je do dnešného dňa známa tým, že na konci svojej módnej prehliadky divákov obšťastní jedným mlynským kolom. Len si to predstavte, všade naokolo módni kritici, celebrity a zámožní ľudia z newyorskej módnej scény. Do toho na pódium vkráča trochu uletená staršia pani s narovno zastrihnutou blond ofinou a bláznivým farebným outfitom. Všetci tlieskajú, ona zrazu zdvihne ruky a pretočí sa na nich z jednej strany na druhú. A diváci ju za to milujú, presne tak ako jej nadčasové modely.

Cena Mademoiselle

Kariéra svojráznej Betsey Johnson sa začala v roku 1964, keď ako hosťujúca módna editorka vyhrala cenu od prestížneho časopisu Mademoiselle. Výhra jej priniesla uznanie kritiky a takisto odštartovala jej kariéru v módnom biznise. Betsey sa do roka stala jednou z dizajnérok manhattanského butiku Paraphernalia, a tým aj súčasťou newyorskej mladej undergroundovej scény. New York na konci sedemdesiatych rokov bol silno ovplyvnený Andym Warholom a Betsey sa často stretávala s členmi Velvet Undeground či krásnou Eddie Sedgwickovou. John Cale z Velvet Underground bol na krátky čas aj jej manželom.

Viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania