Silné trojka pre silné srdce!

V posledných desaťročiach sa srdcovo-cievne ochorenia stali najčastejšou príčinou úmrtnosti v rozvinutých krajinách. Slovensko nie je výnimkou, na kardiovaskulárne ochorenia tu zomiera každý druhý človek. Rozhodujúcou príčinou je nesprávny životný štýl so zlými stravovacími návykmi, nedostatkom pohybu a fajčenie.

Lecithin s resveratrolom

Hovorí sa, že víno je liek, aj keď lekári a vedci hovoria o liečebných možnostiach vo forme pitia vína len veľmi opatrne – pre možnosť vzniku alkoholizmu. Pripúšťajú však, že víno obsahuje polyfenoly s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Najznámejším z nich, mimoriadne silným prírodným antioxidantom, je resveratrol. Vinič tvorí túto látku ako ochranu pred nepriaznivým počasím, baktériami a hubami. A tento obranný faktor môže vo svoj prospech využívať aj človek. Spomínaný resveratrol je 20-krát silnejší antioxidant ako vitamín C, 5-násobne silnejší ako betakarotén a má 50-násobne vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E. Resveratrol sa po prvýkrát podarilo izolovať už v roku 1963. Nebolo to z vína, pretože proces získavania resveratrolu z vína by bol technologicky veľmi náročný. Viaceré výživové doplnky s obsahom resveratrolu sa vyrábajú ako extrakt z jadierok červeného hrozna, grepových kôstok, z kôry borovice čiernej, alebo z koreňa rastliny, ktorá sa nazýva krídlatka japonská. Vo výživovom doplnku Lecithin s resveratrolom od spoločnosti WALMARK sa nachádza v kombinácii s lecitínom, látkou, ktorá má pozitívne účinky na metabolizmus tukov a okrem iného pomáha znižovať hladinu cholesterolu.

Super Omega 3

Správnu hladinu cholesterolu však možno dosiahnuť aj s pomocou extra silného výživového doplnku Super Omega 3. „Omega trojku“ netreba nejako bližšie predstavovať, takmer každý už vie, že tieto zdravé nenasýtené mastné kyseliny obsahuje najmä rybí tuk, resp. olej z rýb žijúcich predovšetkým v studených arktických moriach.

Koenzým Q10 VESISORB®

A do tretice je tu inteligentný Q10. Hladina tejto prirodzenej súčasti všetkých buniek ľudského tela klesá s rastúcim vekom, pod vplyvom stresu, pri rôznych zdravotných problémoch. Ak je však koenzýmu Q10 nedostatok, prudko sa znižuje naša kondícia, rýchlejšie strácame imunitu, starneme, podliehame stresu. V Dánsku je priemerný denný prívod koenzýmu Q10 v rámci potravy na obyvateľa 3 – 5 mg, pričom za optimálne hodnoty sa považujú množstvá v rozmedzí 10 – 30 mg. Spomedzi najčastejších stavov spojených s nedostatkom Q10 sa uvádza ateroskleróza sprevádzaná rôznymi komplikáciami. V experimentálnej štúdii na myšiach bolo dokázané, že dopĺňanie koenzýmu Q10 viedlo k zvýšeniu jeho obsahu v aorte, srdci, mozgu, svaloch – a predovšetkým sa zmenšila veľkosť aterosklerotických plátov! Ďalšie štúdie ukázali možný prínos Q10 v prípade pacientov s ischemickou chorobou srdca a námahovou anginou pectoris. V Čechách napríklad užívanie koenzýmu Q10 odporúčajú pri užívaní statínov, liekov na znižovanie cholesterolu, alebo betablokátorov na liečbu hypertenzie. Nežiaducim účinkom týchto liekov je totiž čiastočné zablokovanie tvorby koenzýmu v tele. Nie každý koenzým Q10 dostupný na trhu je rovnako efektívny. Koenzým Q10 VESISORB® je koenzým Q10 vyrobený unikátnou patentovanou švajčiarskou technológiou, ktorá umožňuje jeho mimoriadne vysokú a rýchlu vstrebateľnosť v organizme. Dokáže jednotlivé molekuly Q10 oddeliť a rozdrobiť na častice menšie ako jeden mikrometer. Následne sú schopné rýchlejšie a vo väčšej miere preniknúť do krvného obehu. Závažná srdcová príhoda zvyčajne nie je osud, ale dlhodobé podceňovanie signálov vlastného tela i múdrosti lekárskej vedy. Hovorí sa: „Milujem celým srdcom.“ Malo by nám na ňom preto záležať!

 

Patrí do vydania