Pohorie opíc v Alsasku

Neďaleko malej typickej alsaskej dedinky Kintzheim nájdete okrem krásneho hradu Haut-Koenigsburg aj ďalšiu turistickú atrakciu – Montagne des Singes (Pohorie opíc). V tomto parku s originálnym konceptom čaká v kľukatých uličkách lesíka na malých aj veľkých návštevníkov zaujímavé stretnutie s opičkami Barbary Macaque, a to celkom zblízka.

Pohorie opíc totižto nie je len taký obyčajný park, kde sa na vás zvieratá pozerajú cez priečky na klietke či ohrade. Tu vás od nich nedelí úplne nič. Teda jedine ak váš strach. Ale ten pri pohľade na pokojne sa vyvaľujúceho makaka v tieni najbližšej borovice hneď prekonáte. Ak budete dodržiavať bezpečnostné pokyny, s ktorými sa oboznámite pri vstupnej bráne parku, tak sa vlastne nemáte čoho obávať. Tieto bezchvosté opičky, ktoré si tu žijú takmer ako doma v divočine, sú v prípade, že nebudete robiť zbytočný krik a unáhlené prudké pohyby, priateľské a pokojné a ani turisti im v ich každodennostiach vôbec neprekážajú. Park je skvelou príležitosťou pre širokú verejnosť aspoň na chvíľku vstúpiť do každodenného života týchto neobyčajných primátov pôvodne pochádzajúcich zo severnej Afriky.

Z histórie alebo ako park zachránil makaky

Park bol založený v roku 1969. V týchto začiatkoch však park obývalo len 150 makakov, ktoré boli privezené z Maroka, z regiónu Azrou. Opičky sa v novej domovine adaptovali veľmi rýchlo. Vytvorili tri skupiny a rozdelili si, samozrejme, aj územie parku. Každá skupina mala teda vlastnú časť parku, kde si v mieri „kraľovala“. Takto pokojne si tam nažívali, a tak niet divu, že sa začali aj celkom dobre rozrastať. V priebehu prvých desiatich rokov bolo zaznamenaných 380 prírastkov. Takéto vynikajúce výsledky zaradili park Montagne des Singes na jedno z prvých miest na svete v reprodukcii primátov žijúcich na „poloslobode“. 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania