Bulvár náš každodenný

Svetom hýbu emócie. Svedčia o tom obrovské náklady periodík, ktoré podávajú „zaručené“ informácie o šťastí a nešťastí známych i menej známych osobností. Noviny a časopisy srdečne a za prijateľnú sumu pozývajú na návštevu do trinástej komnaty. Nachádza sa v nej súkromie celebrít, rovnako ako ľahká pretvárka. Bulvár sa nepáči nikomu, ale... čítajú ho všetci.

Najnovšou bitkou o vlastné súkromie je prípad kalifornského guvernéra. Arnold Schwarzenegger zazrel svoju fotografiu na titulnej strane časopisu a začal konať. Ťažko povedať, či nedávneho terminátora a súčasného guvernéra viac rozčertila drzosť fotografov alebo fakt, že jeho telo už ani v náznakoch nepripomína svalnatého Barbara Conana. Čas v kombinácii s guvernérskym kreslom si vyžiadali svoju daň. Ochabnutá pokožka, zvädnuté svalstvo a ovisnuté brucho dokážu ukradnúť zo sebavedomia aj po absolvovaní závratnej dráhy od športovca cez hollywoodsku hviezdu po významný politický post. Výsledkom guvernérovho hnevu je nový zákon. Od januára budú paparazzovia za porušenie práva na súkromie v Kalifornii „cvakať“. Opäť sa potvrdilo, že za hnev celebrity treba zaplatiť a uzmierenie odkúpiť za sumu stanovenú súdom. Vydavateľskí magnáti už teraz vedia, že sa to oplatí. Veď škodoradostných čitateľov neubúda a aspoň letmé prelistovanie bulváru, ktorý vlastne „nemajú radi“, si nikto neodpustí.

Senzačné informácie – informačné senzácie

Bulvár je presným opakom tzv. serióznej žurnalistiky. Starostlivo si túto pozíciu udržiava a na viac sa ani netvári. Jeho kľúčovým motívom je škandál, a ak žiaden na obzore nie je, poľahky ho vyrobí. Na tento účel použije akýkoľvek materiál. Môže to byť „celebrita“ ochotná vypovedať, fotografia, ktorá síce pôsobí nemotivovane, ale zároveň poskytuje široké spektrum možností, ako ju interpretovať, a v neposlednom rade sú to údajné tvrdenia údajných svedkov. Niektoré osobnosti sa bránia, iné ochotne, prípadne naoko neochotne, spolupracujú.

viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.