Abeceda krásy ÚLK

V júnovom vydaní vám prinášame druhú časť abecedy krásy. Dozviete sa o najnovších trendoch v skrášľovaní, ktoré udáva bratislavský Ústav lekárskej kozmetiky.

Chirurgické vybratie znamienka

Z viac ako sto druhov je množstvo označovaných ako „materské znamienka“ (kožné tumory). Tie, ktoré je nutné odstrániť, vám poradia naši odborní lekári. Odpoveď na to, o aký druh „znamienka“ ide, dá však definitívne až histologický rozbor. Kožné tumory (až na veľmi ojedinelé výnimky) sa operujú v lokálnom znecitlivení, na veku prakticky nezáleží. Všetky typy sa odoberajú s určitým bezpečnostným lemom, množstvo i lokalita je predovšetkým na chirurgovi, ale v princípe nie je veľmi vhodné kombinovať excízie na prednej a zadnej strane tela. Obdobie hojenia je 6 – 14 dní. Ako pri každom chirurgickom zákroku je vhodné sa poradiť, ktoré z kožných tumorov či útvarov kedy a ako vybrať. V zásade platí, že kožné pigmentované lézie, najmä v oblasti opakovaného dráždenia, by mali byť excidované a potom tie, ktoré podstúpili v krátkom čase isté zmeny, či už v zmysle farebnosti, veľkosti, plasticity alebo ak pribudlo subjektívne vnímanie takýchto lézií ako niečo nepríjemné spojené s pálením, svrbením či iné.

Injekčné vstrebateľné implantáty

Populárna metóda injekčnej aplikácie prípravku, ktorý obsahuje vstrebateľný gél najnovšej generácie určený na ošetrenie vrások, zväčšenie pier a na úpravu kontúr tváre. Jeho hlavnou zložkou je kyselina hyalurónová, ktorá sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Prípravky neobsahujú zložky živočíšneho pôvodu, preto pred jeho aplikáciou nie je potrebné vykonávať alergické testy a aplikujú sa na korekcie alebo augmentácie (zväčšenie) pier, výplne mimických nasolabiálnych, glabelárnych, periorálnych vrások tváre, brady, korekcie a domodelovanie jaziev (najmä depresívnych), opäť najmä na tvári. Materiály, ktoré sa v súčasnosti používajú na implantáciu, sa v zásade rozdeľujú na vstrebateľné a nevstrebateľné. Pri vstrebateľných je obdobie účinku od 6 mesiacov do 1 – 1,5 roka, pri nevstrebateľných je účinok niekoľkoročný. Vzhľadom na vysoký stupeň bezpečnosti používaných preparátov pri väčšine z nich nie je nutná žiadna testovacia dávka. Implantovanie sa vykonáva ultratenkou implantačnou ihlou, po zákroku pacient ide domov. Obdobie pretrvávania mierneho edému, resp. i hematómu je 1 – 3 dni. Obdobie pretrvávania účinku, samozrejme, závisí od použitého materiálu.

Jednodňová chirurgia

Je pojem, s ktorým sa stretávame pomerne často. Množstvo zákrokov sa vykoná tak, že klient odchádza po ošetrení do domácej starostlivosti.

Korekčná mamaplastika

Dá sa charakterizovať ako operačný výkon – modelácia prsníkov. Najčastejšie ide o klientky, ktoré sú po tehotenstve a to si vyžiadalo svoju daň… Prejavila sa predovšetkým na veľkosti, ochabnutosti a tvare prsníkov. Možností sa ponúka niekoľko. Je potrebné zvážiť dôležité aspekty pre správny výber operačnej metodiky na dosiahnutie optimálneho tvaru s najmenším počtom vytvorených jaziev po zákroku.

Laserová epilácia

Bezpečné a rýchle ošetrenie najmodernejšími lasermi, ktoré efektívne odstráni nežiaduce ochlpenie na tvári a tele. Epilačné lasery pracujú na princípe selektívnej fototermolýzy. Epilácia sa zakladá na tepelnej deštrukcii vlasovej cibuľky absorpciou svetelného lúča. Opakovaným tepelným pôsobením na vlasový korienok sa stráca schopnosť chĺpku rásť, stenčuje sa, stráca farbu a skracuje sa jeho dĺžka. Pred zákrokom sa odporúča chĺpky 3 – 4 týždne netrhať, nevystavovať ošetrované miesta slnečnému žiareniu a soláriu. Výsledný efekt je dlhodobý, zákrok je potrebné opakovať 4- až 6-krát v rôznych časových intervaloch podľa lokality laserovanej oblasti. Epilačný laser možno použiť aj pri odstraňovaní niektorých stareckých škvŕn. Laser LIGHTSHEER XC je v súčasnosti najvýkonnejší diódový epilačný laser. V porovnaní s laserom LIGHTSHEER ET má aplikačná koncovka takmer dvojnásobne väčšiu plochu, čo umožňuje podstatne skrátiť dlhšie trvajúce zákroky, napr. epiláciu chrbta a dolných končatín. Ideálny na epiláciu je klient s bledou kožou a tmavými chĺpkami, keď pokožka najmenej ,,konkuruje“ vo vychytávaní laserového žiarenia chĺpkom. Čím je farebný kontrast medzi pokožkou a chĺpkami menší, tým je laserová epilácia menej účinná. Je potrebné navoliť nižšie energetické parametre, aby sa zabránilo tepelnému poškodeniu pokožky. Dvakrát väčšia plocha lúča lasera LIGHTSHEER XC znamená dodanie väčšieho množstva energie ku korienkom chĺpkov, resp. pre dosiahnutie rovnakého epilačného efektu stačí použiť nižšie nastavenia intenzity (hustoty energie). Účinnejšie sa môžu epilovať bledšie chĺpky, na ktoré doterajšie systémy nestačili, alebo je možné efektívnejšie epilovať klientov s tmavšou pokožkou.

Liposukcia

Hneď na začiatku by sme mali poznamenať, že liposukcia nie je operačná metóda na schudnutie. Je to metóda založená na odsávaní tuku z určitých partií tela, kde dochádza k istému predilekčnému ukladaniu tuku. V princípe pri liposukcii nie je určené vekové rozhranie. Najlepšie výsledky sú u mladších ľudí, kde je zachovaná kožná elasticita. Takisto nie je rozdiel, či sa vykonáva u žien či mužov. Pacient(ka) podstupuje operáciu spravidla v celkovej anestézii, azda len menšie, ohraničené lokality sa dajú realizovať len v miestom znecitlivení (kolená, brada, podbradok), pri ostatných partiách tela je nutné kompletné predoperačné vyšetrenie, a samozrejme, zákrok v celkovej anestézii. Šetrná pre klienta je vibračná liposukcia. Miera deštrukcie tkanív touto metodikou je podstatne nižšia, čím sa, samozrejme, následne podporuje a skracuje čas rekonvalescencie pacienta. Opuchy i hematómy sú významne menšie. Bezprostredne po operácii si klient musí obliecť kompresívny návlek, s ktorým je nutné sa priateliť 4 – 6 týždňov. Operačný efekt je zrejmý hneď po operácii, na definitívne odpuchnutie si klient i my musíme počkať približne 2 – 3 mesiace.

Mikrodermabrázia

Jemným a postupným obrusovaním povrchových zrohovatených buniek dosiahneme vyhladenú, jemnú kožu. Odporúča sa pred kompletným ošetrením pleti.

Mamaplastika augmentačná (zväčšovanie prsníkov)

Opäť hovoríme o operácii, ktorá patrí medzi najčastejšie vykonávané operácie a súčasne operácie, kde sa efekt snaženia chirurga dostaví takmer okamžite. Augmentačné mamaplastiky sa spravidla vykonávajú v celkovej anestézii, pred samotnou operáciou je viac ako pri iných korekciách nevyhnutné dôkladné vyšetrenie chirurgom, najmä s cieľom presného výpočtu budúceho prsníkového implantátu, a to nielen jeho veľkosti, ale aj tvaru. Možností implantovania je viac, záleží na chirurgovi, pre ktorú sa v konečnom dôsledku rozhodne. Samotná operácia trvá približne hodinu, v ďalších 5 – 7 dňoch je nevyhnutné dodržať mierne pokojový režim, chodiť na pooperačný preväz. Počas 5 – 6 týždňov od operácie treba nosiť špeciálnu kompresívnu podprsenku. Diskrétny edém prsníkov, najmä v ich strednej a hornej tretine postupne mizne 2 – 3 mesiace. Definitívny tvar nových prsníkov sa rysuje až po uplynutí tohto obdobia.

N-LITE laser

Redukuje hĺbku vrások pôsobením na väzivovú zložku pokožky a stimuluje tvorbu kolagénu. Ošetrenie sa vykonáva bez ohľadu na ročné obdobie. Aplikuje sa aj pri liečbe akné.

www.ULK.SK

Autor
ANNA REVAJOVÁ, RIADITEĽKA A ODBORNÍ GARANTI ÚLK