Fejtón - O zajačikoch

Koľko len pozornosti a šuškánd spôsobujú starší muži, ktorí si nabrnknú mladé dievčatká. Hovoríme, že na nich doľahla druhá puberta alebo že je to spôsob, ako svetu ukázať, že ešte aj v relatívne pokročilom veku sú skutočnými chlapmi, čo dokážu tromfnúť každého – a mladým dievčatkám ponúknuť viac, než ktorýkoľvek ich veku primeraný junák. O mužoch v zrelom veku a dievčatách, čo sotva domaturovali, ak vôbec, sa hovorí fakt často. Tieto, ako im vravíme, „nerovné“ vzťahy sa riešia v novinách, časopisoch, bulvárnych a tomuto žánru blízkych reláciách, rubrikách. A pritom, priznajme si to bez studu, aj medzi nami ženami je dosť takých, ktoré sú... na zajačikov.

Letmý pohľad do odborných príručiek vraví, že pre mladých mužov sú ženy staršie od nich atraktívne vtedy, ak sú vo veku od 25 do 35 rokov, po štyridsiatke je to už vraj so schopnosťou zrelých žien uloviť mladé mäsko horšie. Mladí muži si staršie partnerky vraj vyberajú preto, lebo im imponuje ich múdrosť, skúsenosť, možno niekedy až materinský prístup a takisto je to neraz aj pre ich spoločenské postavenie, ktoré už stihli dosiahnuť. Nech si štatistiky, odborníci a susedky klebetnice hovoria, čo chcú, my sa pozrime na to, prečo si ženy v strednom veku tak rady občas spestria svoj život spoločnosťou o generáciu i viac mladšieho muža.

... lebo sú pri sile

Čím nechcem vyzdvihnutie tohto ich kladu oklieštiť iba na konštatovanie, že sa pred podávaním dôkazu lásky nemusia posilňovať vínom, chémiou alebo porno časopisom. Mládenci sú pri sile po všetkých stránkach. Zavoláte mu, že máte lístky do kina a on – hoc aj po úmornom potápaní s kamarátmi na tridsať kilometrov vzdialenej obecnej šutrovke – má sily nadostač, aby sa hodil do rifličiek, ľahkého trička a pricupital za vami. Ak by ste to povedali mužovi v rokoch, sfúkne vás za to, že ste ho vopred s týmto plánom neoboznámili, a teda to nemá naplánované vo svojom diári, a vôbec, práve v tento deň je uťahaný ako malé mača, takže by z toho určite nič nemal. Pre istotu však pokračuje a preventívne vám film znechutí, lebo vraj je to hrozný prepadák a každý, kto na ňom bol, naň nadával. Takže nikam sa nejde a vy by ste mu mali byť vďačná, lebo vám zachránil večer a ušetril peniaze. Ale zajačik, to je iná káva. Na váš návrh zareaguje prostým – paráda, ideme. A vy si môžete byť už dopredu istá, že zvládne film a nezaspí pri ňom, zvládne večeru a nebude vás pri nej nudiť otupnými rečami o tom, aký skvelý biznis má rozbehnutý, a v noci ešte urobí kus dobrej práce a nebude k tomu potrebovať predohru vo forme ód na svoju dokonalosť. Mladí chlapci sú plní energie, vitality, pohotovosti, radosti zo života. Všetky tieto vlastnosti z nich sršia ako gejzír a na našu dušu a v konečnom dôsledku aj na našu pleť pôsobia blahodarnejšie ako akékoľvek kozmetické zázraky s koenzýmami, vitamínmi či výťažkami z rôznych morí. Nebojím sa dokonca povedať, že ak by každá žena po štyridsiatke dostávala v pravidelných dávkach radosť zo života od voľajakého švárneho zajačika, bol by priemysel ženskej krásy vystavený silným existenčným otrasom.

viac sa dočítate v novembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.