Krása v podaní Daniely Hantuchovej

Byť úspešným stojí veľa úsilia. Ale aj o svoju krásu sa treba starať. Podľa rôznych hodnotení je považovaná za jednu z najkrajších tenistiek sveta.

Namiesto úvodu

Ako laik pohybujúci sa okolo tenisu už viac ako dvadsať rokov som na Daniele už v jej prvých rokoch na kurte obdivovala prehľad a nadhľad, s akým hrala a vyhrávala nad svojimi súperkami, a takisto vynikajúci pohyb, ktorý pri vyšších hráčkach nebýva zvykom. A zvlášť jej intuíciu, ktorú uplatňuje od svojich prvých tenisových krokov a ktorá určite nedáva spávať mnohým jej rivalkám a súperkám. Lebo strojový tenis, ten sa dá rokmi driny naučiť natoľko, že prakticky všetky loptičky dokážete umiestňovať na rovnaké miesta až k základnej čiare, a tým nepustíte súpera do útoku. Ale umiestňovať ich pestrou hrou a kumštom tam, kde to súper neočakáva, alebo tam, kde sú nechytateľné, to dokázala už v detstve len Daniela. A na druhej strane, aj pri tlakoch a útokoch súperky sa vždy vedela včas vrátiť a zaujať to najlepšie miesto na obranu. Preto jej raketový vstup do svetového profitenisu v šestnástich rokoch určite nebol náhodný a pre odborníkov ani prekvapivý. O to viac, že jej talent sa do plnej tenisovej krásy na profesionálnych turnajoch rozvinul po absolvovaní svetoznámej Bolletieriho tenisovej akadémie na Floride.

Daniela, viem, že ako osemročná si cez deň naháňala loptičky na kurte a potom si si sadala za klavír. Kedy si sa rozhodla dať prednosť tenisu?

Prišlo to prirodzene. Keď som bola malá, robila som veľa iných športov, ale prvoradé bolo vždy vzdelanie. Chodila som aj na klavír, takže tých aktivít bolo veľmi veľa a bolo z čoho vyberať.

Aj tvoja stará mama Helena bola tenisovou reprezentantkou. Ako ovplyvnila tvoju kariéru ona?

Moja stará mama bola mojím prvým trénerom a dala mi základy tenisu, za čo som jej nesmierne vďačná. Každý môj zápas si pozrie v televízii a drží mi palce.

Vieme, že rada počúvaš Erosa Ramazottiho a Bryana Adamsa. Nikde som však nečítala o tvojich tenisových vzoroch?

Teraz skôr počúvam U2, Beyonce, Elisa, Renato Zero. Čo sa týka tenisu, tých vzorov veľa nie je. Vždy som sa snažila mať svoj vlastný štýl. Samozrejme, mám veľký rešpekt voči všetkým tenisovým legendám, ako Sampras, Agassi a iným, a jednoznačne najviac voči Federerovi nielen preto, ako hrá tenis, ale i preto, aký je to človek aj mimo dvorca. No, a samozrejme voči Milošovi Mečířovi, ktorý v roku 1988 vyhral olympiádu. Mala som vtedy päť rokov a bola to pre mňa jedna z najväčších motivácií, prečo som aj ja začala s tenisom.

O športovcoch sa často hovorí, že sú poverčiví. Máš svoj amulet alebo talizman, ktorý ťa všade sprevádza?

Poverčivá veľmi nie som. Možno troška: keď vyhrám, rada robím tie isté veci. Rozohrávam sa pred zápasom na tom istom dvorci, ktorý si obľúbim, večeriam v tej istej reštaurácii… Sú to len maličkosti.

Väčšina odborníkov hovorí, že základom úspechu športovca je talent. Mnohí však oponujú a tvrdia, že bez driny sa úspech nedostaví. Aký je tvoj „recept“ na úspešnú športovkyňu?

Jednoznačne kombinácia oboch. Samotný talent nestačí, pretože talent je len kúsok od lenivosti, a len samotná drina takisto nestačí na to, aby bol niekto najlepší. Najdôležitejšie je pamätať na to, že aj keď sú niektoré chvíle v športe ťažké, treba ísť za svojím cieľom a neprestať snívať. Ak človek niečo naozaj chce, tak to môže dosiahnuť.

Dosiahnuť úspech pomáha i kvalitný výstroj. Čo pre teba znamenajú značky Prince a Nike?

Prince a Nike sú pre mňa lídri vo svojich odvetviach a som rada, že ich môžem reprezentovať a byť ich „tvárou“. Tenis je aj o pocitoch a vedomie, že som s tými najlepšími značkami, mi dodáva veľa sebavedomia.„Som nadšená, že som sa stala súčasťou tohto tímu. V minulosti Prince vyvinul niektoré z najdôležitejších technológií a v súčasnosti toho robí pre hráčov na profiokruhu najviac. Páči sa mi cesta, ktorou sa táto značka uberá, a dúfam, že budem členkou tímu dlho,“ uviedla Daniela Hantuchová po oznámení značky Prince z amerického New Jersey, že sa oficiálne stala jednou z tvárí výrobcu svetoznámych tenisových rakiet.

Byť úspešným stojí veľa úsilia. Ale aj o svoju krásu sa treba starať. Podľa rôznych hodnotení si považovaná za jednu z najkrajších tenistiek sveta, navyše za tenistku s najdlhšími nohami. Ako sa o svoju krásu staráš?

Na starostlivosť o svoj zovňajšok zvlášť počas turnajov nemám čas. Väčšinou lietam z jednej akcie na druhú, takže nestíham ani len pozrieť sa do zrkadla. Ale, samozrejme, kvalitné pleťové krémy – mojím obľúbeným je Dior day cream – mám vždy pri sebe. Pretože veľmi veľa lietam a moja pleť je takmer neustále vystavená slnku, je dôležité, aby som mala pokožku stále hydratovanú a aby som prijímala veľa tekutín. No a určite nechýba v mojej kabelke voňavka C. Klein Euphoria, ktorá je momentálne mojou najobľúbenejšou. Keď mám voľno, tak si rada zájdem do spa na nejaké wellness treatment.

Zaregistrovala som ťa už aj v oblasti predvádzania módy. Aké oblečenie a doplnky uprednostňuješ v „civile“? Viem, že tvoja farba je modrá.

Predvádzanie módy je príjemná zmena, ale za tenis by som to nemenila. Ak mám možnosť, veľmi rada vymením športové oblečenie za pekné spoločenské šaty alebo som len tak v civile ako všetci ostatní.

Viem, že medzi tvoje záujmy patrí hudba, stále ťa vraj drží hra na klavír, plávanie, basketbal a lyžovanie. Je toho ešte viac?

Hudba hrá v mojom živote veľkú úlohu. Skoro vždy mám pri sebe iPod, najmä pri ťažkej kondičnej príprave mi veľmi pomáha. Najviac sa u mňa momentálne hrá U2 + M. J. Blage – ONE a Beyonce – Irreplacable. Čo sa týka iných športov, uprednostňujem jednoznačne golf a lyžovanie. Sú pre mňa skvelým odreagovaním. Takisto korčuľovanie, či na ľade, alebo kolieskové. A tiež plávanie. Veľmi rada si pozriem dobrý film. Rada nakupujem, hlavne v Taliansku, v Ríme alebo v Miláne, ale aj v Paríži a New Yorku.

Trvalé bydlisko máš v Monaku, z turnajov prichádzaš aj na Slovensko za svojou rodinou. Precestovala si prakticky každý kút sveta. Ktoré mestá alebo krajiny ti učarovali a prečo?

Slovensko je pre mňa najkrajšie. Tu som sa narodila, mám tu svojich blízkych, priateľov. Máme prekrásnu prírodu, snáď len more nám chýba. Veľmi sa mi páči Rím pre jeho históriu a atmosféru, Kapské mesto pre nádhernú kombináciu mora a hôr a tiež nemôžem nespomenúť Monte Carlo, ku ktorému mám veľmi blízky vzťah.

Akým životným krédom sa riadiš?

Nie je dôležité, čo robíme, ale ako to robíme. Veci treba robiť s láskou a radosťou a ako najlepšie to viem. Stopercentný profesionalizmus a dokonalosť vo všetkom, čo robím.

Si víťazkou dvoch WTA turnajov v dvojhre, ôsmich WTA turnajov v štvorhre, máš štyri grandslamové tituly, dva tituly z tímových svetových súťaží, si päťnásobnou Tenistkou roka na Slovensku a vo svetovom WTA rankingu si v roku 2002 figurovala v debli na 5. mieste a v roku 2003 v singli taktiež na 5. mieste. Je to však len časť tvojich úspechov. V súčasnosti opäť stúpaš na svetovom rebríčku a si štrnásta hráčka na svete. V mene našich čitateľov ti prajem splnenie tých ešte nenaplnených snov v športe i v živote a k tomu hlavne veľa zdravia a šťastia.
Za rozhovor ďakuje Daniela Drábová.