Spoľahlivé Philco práčky milujú aj detské hračky: 11 vecí, ktoré môžete vyprať, ani ste o tom netušili

V práčke vyčistíte aj také veci, o ktorých by vám to ani len nenapadlo. Plyšové hračky možno doma periete, ale naše ďalšie tipy asi vašu práčku zvnútra ešte nevideli. A to je škoda, pretože si tak ušetríte kopu času a v niektorých prípadoch aj peniaze.

V práčke dokážete vyprať a vyčistiť oveľa viac vecí, než len oblečenie, uteráky a posteľnú bielizeň,“ hovorí Karin Dianišková, expertka na veľkú bielu techniku z popradskej predajne PLANEO. Karin prešla mnohými školeniami aj k práčkam a zákazníkom ochotne poradí, ako môžu svoju práčku využívať naplno. „V práčkach vyčistíte množstvo vecí, ktoré by vám ani nenapadlo čistiť takýmto spôsobom. Treba ich však správne pripraviť, napríklad vložiť do vrecka na pranie, nastaviť správny cyklus a teplotu vody. Ochránite tak predmety aj práčku pred prípadným poškodením,“ upozorňuje skúsená predajkyňa a pridáva aj ďalší tip: „Pri praní menších a ťažších kusov pridajte do práčky pár uterákov. Pomôžu tlmiť nárazy predmetov na bubon a rozložiť správne váhu pri žmýkaní.

 

Pre Karin Dianiškovú z popradskej predajne PLANEO sú práčky srdcovka.

 

Tip expertky na práčky: Spredu a vrchom plnené práčky Philco majú 10-ročnú záruku na motor a nájdete medzi nimi aj úzke slim práčky, vhodné do malých priestorov, napríklad do panelákových kúpeľní. Nová generácia práčiek Philco perie s parou, čím poskytuje bielizni dokonalú starostlivosť a ochranu. „Servis si môžete predĺžiť o tri roky, pričom z praxe musím povedať, že je veľmi spoľahlivý a rýchly,“ dodáva na margo práčok Philco predajkyňa z PLANEO Poprad.

 

Sprchové závesy a predložky do kúpeľne

Sprchový záves je vhodné z času na čas vyprať. Odstránite z neho zvyšky mydla, prípadne vznikajúcu pleseň. Vyprať ho môžete s uterákmi alebo posteľnou bielizňou, aby sa nepotrhal. Alebo ho hoďte do práčky spolu s kúpeľňovými koberčekmi či predložkami.

 

Podsedáky

Tenšie podsedáky nemusíte tepovať, ale ich jednoducho vyperte. Prípadné škvrny najskôr ošetrite prípravkom na ich odstránenie.

 

Kabelky z brúsenej kože

Máloktorá žena vie, že kabelku z brúsenej kože môže vyčistiť na jemnom programe pri nízkej teplote v práčke. „Tiež ma to prekvapilo, ale skúsila som a funguje to. Použite jemný prací gél a samozrejme, perte bez aviváže,“ radí Karin Dianišková.

 

Vlasové sponky a gumičky

Maz z vlasovej pokožky z vlasov umyjeme, ale umývate niekedy sponky a gumičky? Komu by sa chcelo, však? Z času na čas ich vložte do vrecúška na pranie a vyperte spolu s uterákmi.

 

Podložky na jogu

Nechcite vedieť, čo všetko sa na nich nachádza! Zvyšky potu, mikrokúsky odumretej kože, špina z podlahy a miliardy baktérií. Oprať podložku, na ktorej pravidelne cvičíte, sa veru oplatí.

 

Plátená obuv a tenisky

Nemusíte sa trápiť s čistením kefkou a rôznymi prostriedkami, ktoré aj tak všetku špinu z vašich obľúbených tenisiek nedostanú. Odstráňte z nich hrubú špinu, napríklad kefkou, vyberte z tenisiek šnúrky, vložte ich spolu s nimi do vrecka na pranie a s dvoma alebo troma uterákmi alebo obliečkami dajte vyprať. Karin dáva do pozornosti praktickú vychytávku. „V sušičkách Philco môžete sušiť aj tenisky. Je na to špeciálny stojan na obuv, kompatibilný s viacerými sušičkami Philco.“

 

 

Lego

Zachytané kocky tejto obľúbenej stavebnice sa dajú vyčistiť ručne, ale kto by to robil? Vložte ich radšej do pevnejšieho pracieho vrecka s dobrým zipsom, alebo do obliečky na vankúš, ktorá má spoľahlivý zips. Dajte vyprať, samozrejme bez odstreďovania.

 

Plyšové hračky

Aj milovaní plyšáci potrebujú z času na čas očistný kúpeľ, veď sú plní prachu a roztočov! Perte ich v pracom prostriedku na jemnú bielizeň na programe pre vlnu alebo ručné pranie a žmýkajte na najnižších otáčkach. S plyšákmi vyperiete aj bábiky.

 

Zvierací pelech

Pelech domáceho miláčika začne byť po čase cítiť. Niekto to rieši kúpou nového pelieška, iný sa ho snaží vytepovať alebo ho odnesie do čistiarne. Pelech najprv poriadne povysávajte od srsti a potom ho môžete oprať v jemnom pracom prostriedku, do ktorého môžete pridať dezinfekčný prostriedok. A rovno dajte do práčky aj obojok a vodidlo.

 

 

Práčka Philco PLDI 148 B King energetickej triedy B vyperie až 8 kg bielizne.

 

Utierky z mikrovlákna a násady na mop

Pri čistení sa do nich zachytávajú všetky nečistoty a baktérie, takže ich nestačí po použití len prepláchnuť, ale treba ich aj vyprať. „Je dobré mať niekoľko handričiek a oprať ich všetky naraz. Rozhodne neperte handričky na upratovanie s bielizňou alebo s uterákmi či obliečkami,“ radí Karin Dianišková.

 

Opakovane použiteľné vrecká a tašky na potraviny

Sú skvelé, čo sa týka eliminácie plastov, ale aj ony sa zašpinia a potrebujú vyčistiť. Nemusíte sa toho obávať, pretože bývajú vyrobené z bavlny, ktorá znesie aj vysoké teploty. Polyesterové vrecúška však radšej perte na jemnom cykle a pri nízkej teplote.

 

Práčky Philco dostanete teraz za superdobrú cenu v predajniach PLANEO a na planeo.sk

Patrí do vydania