Horúčavy bez trápenia: kedy si vybrať klimatizáciu a kedy postačí ochladzovač vzduchu?

Najlepším útočiskom pred páľavou je klimatizovaná miestnosť a to nielen v práci. Doma vám zabezpečí komfortné prostredie pre vás aj pre vašich domácich miláčikov, čakajúcich, než sa vrátite z práce. V klimatizovanej miestnosti je aj spánok počas tropických nocí osviežujúci.

 

Ak nemáte možnosť nechať si namontovať klímu, zachráni vás mobilná klimatizácia. Jej výhody vysvetľuje Marek Štefanek, zástupca vedúceho predajne PLANEO v Želiezovciach: „Na rozdiel od pevnej nepotrebuje žiadne stavebné úpravy, je prenosná a cenovo dostupná. Mobilná klimatizácia nasáva kompresorom teplý vzduch, ktorý ochladzuje chladiacou jednotkou a vracia do miestnosti, pričom prebytočné teplo zároveň cez výparník s hadicou odvádza von prevažne oknom. Aby sa vzduch do miestnosti nevracal, je vhodné okno zatesniť špeciálnym tesnením, alebo si môžete vybrať klimatizáciu s automatickým odparovaním vody či s nádržkou, odkiaľ ale treba vodu vylievať. Mobilná klimatizácia dokáže za pár hodín ochladiť miestnosť na požadovanú teplotu a vyrovná sa zabudovanej klimatizácii. Preto je vhodná všade tam, kde klasickú klimatizáciu nemôžete alebo nechcete mať.“ Pokiaľ sa však rozhodnete pre nástennú klimatizáciu, v sieti PLANEO si k nej môžete objednať aj montáž. Spolupracujeme so skúsenými montážnikmi z autorizovaných firiem.  Je to omnoho pohodlnejšie, než zháňať neoverených montérov po vlastnej osi,“ dodáva Marek Štefanek.

 

Marek sa predaju klimatizácií venuje už tri roky.

 

Ďalšie výhody mobilnej klimatizácie

  • možnosť umiestnenia do ktorejkoľvek izby podľa potreby
  • jednoduchá inštalácia a ovládanie bez nutnosti zásahov do interiéru alebo stavebných úprav
  • skvelé riešenie do bytov
  • bohatý výber modelov
  • cenovo dostupné
  • praktické funkcie
  • možnosť využívať aj ako kúrenie

Mobilnú wi-fi klimatizáciu Sencor Iceberg môžete ovládať aj mobilom.

 

Pri výbere klimatizácie sa riaďte rozlohou miestnosti. Na 1 m3 počítajte 35 W chladiaceho výkonu. Vzduchový výkon zas udáva, ako rýchlo sa vzduch v miestnosti ochladí a udáva sa v m3/hod. Praktický je časovač, vďaka ktorému klíma nemusí ísť celý deň, ale sa zapne v dostatočnom predstihu, aby ste prišli domov do príjemne vychladnutého priestoru. Vetranie zas oceníte napríklad počas dovolenky, keď vám klíma zabezpečí prívod čerstvého vzduchu aj bez otvorených okien, lákajúcich zlodejov. Niektoré klimatizácie môžete využívať aj v zime ako kúrenie.

 

Najmodernejšie wi-fi klimatizácie dokážete ovládať cez mobil. Môžete ju na diaľku nielen zapnúť, no aj meniť jej teplotu. Oceníte to napríklad v dňoch, keď sa teploty prudko menia a po chladných dňoch príde výrazné oteplenie.

 

Marekov tip: V bytoch sa dá využiť aj vyvedenie do stupačky alebo vývod od digestora, v domoch napríklad nevyužité vývody do komínov.

 

Veľkého sprievodcu výberom klimatizácií

 

Ochladzovač vzduchu

Ochladzovač nasáva teplý vzduch a preháňa ho cez vodný filter, kde sa vzduch schladí a zvlhčí. Čím je voda studenšia, tým je efekt schladenia výraznejší. Oproti klimatizácii ochladzovač nepotrebuje vývod von, no na druhej strane nedokáže vychladiť miestnosť až tak, ako klimatizácia, na druhej strane preto nevznikajú také výrazné teplotné rozdiely, ktoré nás často stoja bolesť v krku a na ramenách.

 

Ochladzovač, ako už jeho názov napovedá, skôr ochladzuje nás, ide o tzv. pocitové chladenie.  Aj to je však v horúcich miestnostiach lepšie, ako nič. Pri výbere myslite na to, že čím je miestnosť väčšia, tým vyšší by mal byť prietok vzduchu a tým väčšia by mala byť aj nádržka. Pozrite sa aj na počet filtrov a na ich hrúbku, pretože nedostatočne hrubé filtre neochladzujú tak efektívne,“ upozorňuje skúsený PREDAJCA.

 

Klimatizácie, ochladzovače a ventilátory sú na planeo.sk za skutočne výhodnú cenu!

Patrí do vydania