Pripomenuli sme si mesiac pečene - viac ako polovica vyšetrených Slovákov má steatózu pečene!

Je to až neuveriteľné, ale z 1 600 vyšetrených Slovákov má viac ako polovica steatózu pečene! Prvé výsledky projektu Sirius priniesli šokujúce zistenia. Čím to je, že Slováci majú stukovatenú pečeň? Sme nepoučiteľní?

Čo robíme nesprávne?

Svetový deň pečene si každý rok pripomíname 19. apríla. Pečeň je najväčší vnútorný orgán v našom tele. Všetko čo jeme, pijeme, prechádza pečeňou, takže tento orgán má pre zdravie človeka zásadnú úlohu. Súvisí tiež s imunitou, trávením, metabolizmom, ukladaním vstrebaných živín a vylučovaním. Ochorenia pečene sa na Slovensku dostávajú na popredné miesta chorobnosti a úmrtnosti. Slovensko je prvé vo výskyte cirhózy pečene na svete. Podľa údajov z časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology (2020) je Slovensko prvé na svete vo výskyte cirhózy pečene – neskorého štádia chronických ochorení pečene. Choroba pečene je najčastejšia príčina úmrtia dospelých na Slovensku vo veku 25 – 45 rokov.

 

Nárast ochorení pečene je aj celosvetový problém

Slovensko je v rámci Európy v skupine krajín, ktorá má najvyššiu úmrtnosť na cirhózu pečene. Nealkoholové stukovatenie pečene (NAFLD) je v súčasnosti celosvetovo najrozšírenejším chronickým ochorením pečene. Odhaduje sa, že NAFLD trpí 30 % ľudí a rastie spolu ruka v ruke s obezitou. Nárast prevalencie obidvoch týchto stavov je do značnej miery práve výsledkom životného štýlu, ktorý podporuje energetickú nerovnováhu jednotlivca nadmernou konzumáciou nízkonutričných energeticky bohatých potravín a sedavého spôsobu života. Doterajšie výsledky screeningového projektu Sirius ukazujú, že z približne 1 600 vyšetrených pacientov je frekvencia výskytu steatózy pečene až na úrovni 53 %. To sú veľmi vysoké čísla. U 14 % vyšetrených pacientov sa navyše vyskytla fibróza pečene.

 

Dôvod je v spôsobe života

Nezdravé stravovanie, málo pohybu a celkovo pohodlný a konzumný život. Už sme zabudli nato, aké je to tešiť sa z víťazstva pri športovej aktivite. Nedávame si športové ciele, ktoré chceme zdolať. Máme priveľa práce nato, aby sme doma navarili. Radšej si kúpime polotovar a ten zohrejeme v mikrovlnke. Lenže aj pohyb a zdravé jedlo by mali navodzovať pozitívne emócie. Ale my sme smutní, hneváme sa na celý svet. Na vonkajšie okolnosti. Nedokážeme sa tešiť z maličkostí a robiť si tak každý deň krajším a šťastnejším. Radšej siahneme po alkohole alebo po niečom sladkom. A toto je začarovaný kruh, ktorého výsledkom je stukovatená pečeň – medzistupeň, ktorý môže viesť k závažným a fatálnym následkom.

 

Kým nás nič nebolí, nič sa nedeje

Slováci sú ako pacienti charakteristickí tým, že pokiaľ ich nič nebolí, nič im nie je. Tento prístup však odďaľuje diagnostiku a môže zhoršiť zdravotný stav pečene. Pečeň nebolí a jej choroby nemajú v skorých štádiách nápadnejšie a už vôbec nie typické príznaky. Najvýznamnejším klinickým prejavom nealkoholovej stukovatenej pečene je únava, ktorá môže byť výrazná a nemusí súvisieť s aktivitou ochorenia. Ďalším bežným príznakom býva tlak pod pravým rebrom. Až u polovice pacientov je NAFLD klinicky nemá a diagnostikuje sa pri sonografickom náleze alebo ako vedľajší nález pri vyšetrení iných ťažkostí a zdravotných problémov. U väčšiny pacientov je diagnostikovaná v 5. alebo 6. dekáde života, ale je možné ju nájsť aj u mladších ľudí a tiež u detí. Pri fyzikálnom vyšetrení má asi 75 % pacientov s NAFLD zväčšenú pečeň, inak dominujú príznaky sprievodných ochorení (obezita, hypertenzia). Vždy je potrebné aspoň stanoviť BMI a zmerať obvod pásu.

 

Kľúč je v úprave svojho života

Musíme si uvedomiť, že NAFLD je medzistupeň, ktorý vedie k zápalovým procesom a závažným následkom. Čo máme robiť inak? Žiť pomalšie, jesť kvalitnú stravu, hýbať sa. A kto nám môže pomôcť? Na koho sa obrátiť? Pýtate sa, na koho sa obrátiť, ak si chcete dať vyšetriť pečeň? Ideálne na interné, hepatologické alebo gastroenterologické oddelenie. Najprv ale zájdite za svojim všeobecným lekárom. Ten má veľmi dobrý prehľad o svojich pacientoch, vrátane ich životného štýlu a teda vie, čo je a čo nie je dobré v spôsobe ich života. Môže urobiť základné vyšetrenie a na základe závažnosti odporučiť pacienta na ďalšie špecializované ošetrenie. Na Slovensku funguje aj pacientská organizácia Šanca pre pečeň. Je to občianske združenie pacientov s ochorením pečene, v prevažnej miere vírusového a nealkoholického pôvodu. Celoročne organizujú pre svojich členov a širokú verejnosť zaujímavé podujatia spojené s odbornými prednáškami lekárov a špecialistov – odborníkov na zdravie, výživu a životný štýl. Členovia majú možnosť pravidelne sa stretávať, poradiť sa s lekármi, vymieňať si svoje skúsenosti s inými pacientmi. Poslaním združenia je osveta, podpora vzdelávania a rozširovanie odborného poznania v oblasti medicíny a verejného zdravotníctva so zameraním na problematiku chorôb pečene.

 

Pomôžu aj fosfolipidy

Pomôcť pečeni postihnutej NAFLD môžeme aj pomocou fosfolipidov. Siahnite po voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Esenciálne fosfolipidy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán, a prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú metabolické a detoxikačné procesy v pečeni. Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.

 

Andrea Hinková

Patrí do vydania: 
Máj 2023