Homocysteín a starnutie organizmu

Homocysteín je aminokyselina, ktorá sa bežne vyskytuje v organizme a zúčastňuje sa niektorých dôležitých biochemických procesov v tele. Pri jeho zvýšenej hladine však nastávajú problémy...

Za hlavné rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb sa pokladajú vysoký krvný tlak, zvýšený príjem nasýtených tukov, a tým zvýšená hladina „zlého” cholesterolu a nízka hladina „dobrého” cholesterolu, cukrovka II. typu, fajčenie, obezita, málo pohybu... Dnes, na základe radu klinických štúdií, ako najfrekventovanejšie problémy (s najväčším percentom úmrtí) boli identifikované cievne a následne kardiovaskulárne ochorenia, ktoré zapríčiňujú najčastejšie vyššie hladiny cholesterolu, a podľa najnovších poznatkov aj homocysteínu.

 

Zvýšená koncentrácia homocysteínu škodí nielen srdcu a cievam, ale mohla by byť príčinou viacerých civilizačných ochorení – problémov s imunitou a reprodukciou, astmy, ekzémov, zápalových a reumatických chorôb či kognitívnych porúch – depresií, Parkinsonovej i Alzaheimerovej choroby. A podľa najnovších dôkazov môže byť tiež spúšťačom ubúdania kolagénu a následne rýchlejšieho starnutia kože, ako aj celého organizmu.

 

Účinky a funkcie homocysteínu v organizme

Homocysteín v roku 1922 objavil nositeľ Nobelovej ceny Vincent Du Vigneaud a keďže ho skúmal u ľudí s poruchami metabolizmu (predčasne starnúce deti) popísal ho ako toxickú aminokyselinu. Až v dnešnej dobe výskumy ukázali, v čom spočíva jej toxicita. V poruchovej metabolizácii homocysteínu v organizme, ktorá môže byť navyše ovplyvnená zvyšujúcim sa vekom! Čo spôsobuje, že homocysteín, ktorý sa zúčastňuje mnohých základných pozitívnych biochemických pochodov v našom tele – hospodárenia s kyslíkom (bunečné dýchanie), riadenej tvorby energie, syntézy a recyklácie niektorých kľúčových metabolitov a rozmnožovania buniek – má zrazu na svedomí poruchy týchto procesov? Ukázalo sa, že je to jeho vysoká koncentrácia v organizme!

 

Problém s odbúravaním homocysteínu: dôsledok absencie kvalitnej stravy

Dôvodom nedostatočného odbúravania homocysteínu a následne narušenia rozhodujúcich biochemických procesov súvisiacich s jeho poruchovou metabolizáciou je viac. Okrem vrodenej metabolickej poruchy, ktorá patrí do rúk lekára, je najmarkantnejší dôsledok príčin týchto civilizačných zmien v skladbe stravy. Zmenila sa až do tej miery, že prestala zabezpečovať zásobovanie buniek dôležitými mikronutrientami (ubudlo v nej viac ako 50 % obsahu vitamínov!). A s čím súvisí absencia strategických výživných látok? Predovšetkým s reformou poľnohospodárstva, rozvojom priemyslu a používaním chemických hnojív. Ich stratu v našej strave ovplyvňujú najmä zmeny prípravy jedál, tepelná úprava pokrmov a ich dlhodobé uskladňovanie.

 

Ochrana pred toxicitou homocysteínu: vitamíny radu B

Chýbajú nám najmä tie živiny, ktoré majú vplyv aj na správne odbúravanie homocysteínu v tele. V zdravom organizme sa homocysteín, ktorý prirodzene koluje v krvi, prostredníctvom enzymatických reakcií rýchle metabolizuje na aminokyseliny metionín alebo cysteín, aby sa zabránilo jeho hromadeniu v krvnom obehu. Proces premeny na metionín si vyžaduje prítomnosť kyseliny listovej a vitamínu B12. Ak však tieto vitamíny, ktoré sú dôležité pre správny priebeh enzymatickej reakcie, telu chýbajú, toxický homocysteín nie je schopný premeny na netoxický metionín. Rovnako premena homocysteínu na cysteín sa môže uskutočniť jedine v prítomnosti vitamínu B6. Bez ich podpory sa nemetabolizovaný homocysteín hromadí v krvi, kde sa začína jeho patologické pôsobenie, ktoré sa kvôli absencii spomínaných živín stupňuje s vekom. Homocysteín sa ukladá v cievach – v aterosklerotických plátoch, ktoré zužujú priesvit (lúmen) postihnutých ciev, podobne ako cholesterol. Hranica, za ktorou začína byť koncentrácia homocysteínu v krvi nebezpečná, je podľa najnovších výskumov 10 mmol/l (optimálna hodnota je 6,3 mmo l/l, prípadne menej).

 

Výskumníci radia myslieť na prevenciu a deficit absentujúcich béčkových vitamínov v strave nahradiť príjmom výživových doplnkov, napríklad vo forme originálneho prírodného antihomocysteínového komplexu Jamieson, ktorý využíva jedinečný efekt synergického pôsobenia vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej v optimálnom pomere a dávke! Pri vyšších hladinách homocysteínu v krvi potvrdených laboratórnym vyšetrením lekári odporúčajú užívať 1 tabletu denne, preventívne 1 tabletu obdeň, zvlášť v seniorskom veku.

 

Viac na www.jamieson.sk

Dostupný je už aj v lekárňach na Slovensku.

Patrí do vydania