Táňa Pauhofová - ako byť v živote fit

Jedna z najznámejších slovenských herečiek Táňa Pauhofová, ktorá sa stala ambasádorkou kampane pre novú pramenitú vodu Natura, pristupuje k životnému štýlu po svojom. Pri predstavení novej značky sa však dozvedela, čo by mala vo svojom živote dodržiavať, aby bola neustále fit. Odporúčania predstavil známy lekár a výživový poradca Boris Bajer.

Táňa Pauhofová, ktorá je jednou z najobľúbenejších a najobsadzovanejších herečiek, sa stala v októbri minulého roka po prvý raz mamou. Na tlačovej konferencii Natura prezradila, ako sa odvtedy jej životný štýl zmenil. „Teraz sa mi darí chodiť na prechádzky každý deň. Čerstvý vzduch a pohyb mi robia dobre, psychicky aj fyzicky. Keď mám priestor, chodím na masáže a fyzioterapie, počúvam výborné podcasty, som so sebou vedome prítomná, ale najväčším darom je pre moje komplexné zdravie spánok,“ hovorí Táňa. Toho si pri malej Míle neužije toľko, koľko by si priala, ale je prirodzené, že s bábätkom sa s neprerušovaným 8-hodinovým spánkom rátať nedá.

 

Podľa lekára a výživového poradcu Borisa Bajera je spánok do veľkej miery o zvyku. Telo sa postupne prispôsobí a s trochou trpezlivosti ho tak viete nastaviť na zdravé rituály. Jedným z nich je čas, kedy sa dostanete do postele. Ideálne je ísť do postele medzi 21.00 a 23.00 hodinou. Zlepší sa vám kvalita spánku a budete mať viac regeneračného hlbokého spánku, počas ktorého sa tvorí rastový hormón – najlepší spaľovač tuku. Ak aspoň hodinu pred spánkom nebudete pozerať do zdroja žiarenia, váš mozog sa automaticky začne prepínať do regeneračného módu, vďaka čomu zaspíte ľahšie.

 

Desatoro podľa lekára a výživového poradcu, ktoré vám pomôže zlepšiť vaše zdravie

 

Hektické obdobia zvláda s trpezlivosťou

Ako sa Táňa vyrovnala so svojou novou úlohou matky? Podľa jej slov to bolo zo začiatku veľmi náročné, ale s láskavou nekonečnou pomocou jej Jonatána to zvládli. Keďže potrebuje byť pre seba aj Mílu fit, snaží sa nájsť si čas aj na seba. „Okrem toho, že som mega hrdá na to, ako moje telo zvládlo tehotenstvo a pôrod, som k sebe láskavejšia a zodpovednejšia,“ dodáva.

 

Aj napriek príjemným mamičkovským povinnostiam sa u Táni striedajú pokojnejšie obdobia s hektickými. Podľa nej je dôležité pochopiť, že je to len obdobie. Trénuje trpezlivosť, najmä so sebou, čo je jej, ako sama priznáva, najväčšia slabina. Jednou z pracovných častí dňa bola aj tlačová konferencia, na ktorej ako ambasádorka predstavila novú pramenitú voda Natura spolu s moderátorkou podujatia a rovnako čerstvou mamičkou Babsy Jagušák.

 

Prečinov v stravovaní je dosť

Táňa priznala, že odjakživa jej chutili tie najviac nezdravé jedlá, pred ktorými varujú odborníci na zdravú výživu. Naučila sa ich však vyvážiť. Dopriať si, ale myslieť aj na to, že potrebuje byť v prvom rade zdravá. „Potrebujem, aby moje telo fungovalo na sto percent. Takže sa nijako extra neobmedzujem, ale snažím sa mať vyváženú stravu. Navyše Jonatan je výborný kuchár, vieme teda presne, z akých surovín a ako je naše jedlo pripravené,” dodáva Táňa, ktorá tiež veľmi rada varí a pečie. Aktuálne sú jej najväčšími neresťami nočné nájazdy na chladničku, majonéza či moravské koláče.

 

Na veľké množstvo cukru a rafinovaných sacharidov upozorňuje aj lekár Boris Bajer. Tieto potraviny často nemajú dostatočnú výživovú hodnotu, čo znamená, že konzumujeme iba prázdne kalórie. Naše telo, naopak, bude benefitovať z ovocia, zeleniny, strukovín, semienok, orechov a celozrnných obilnín. Zároveň odporúča zaradiť do jedálnička viac rýb, vďaka ktorým telu zabezpečíme kvalitné bielkoviny aj omega-3 mastné kyseliny.

 

Pitný režim netreba vynechávať

Na otázku, ako sa stavia k pitnému režimu priznáva, že ako migrenička si roky dáva pozor na to, aby počas dňa vypila veľa dobrej čistej vody. A tá jej aj najviac chutí. Na dôležitosť pitného režimu, ktorý väčšina zanedbáva, upozorňuje aj Boris Bajer. Denne odporúča vypiť 30 až 40 ml tekutín na kilogram hmotnosti. „Objem prijatých tekutín prispôsobte svojej váhe a fyzickej aktivite. Prevažnú väčšinu by mala tvoriť čistá alebo pramenitá voda,“ radí. Zároveň poznamenáva, že na Slovensku na správny pitný režim myslíme oveľa menej, ako napríklad na vyhýbanie sa nezdravým jedlám. „Pitný režim je potrebné dodržiavať počas celého dňa. Keď si v polovici dňa uvedomíte, že ste poriadne nepili, už to nedobehnete. Ideálne je napiť sa do 30 minút po zobudení a, naopak, tesne pred spaním už piť nemusíme.“

-KM-

Patrí do vydania